fbpx
Nyomj Entert

Évszázadok fúziója | Lea House

Manapság megannyi kísérlet példázza az eltérő korok közti harmóniát: legyen az a divatiparban, a formatervezés területén vagy az építészetben, mind igazolják, hogy ez az összhang több puszta dekoratív megoldásnál. A korszakalkotó stílusok keveredése a precedense a jelen és a múlt szimbiózisának, az eklektika egyszerre kihívás, értékmentés és bátorság – ráadásul egyre népszerűbb.


Bukarest szívében, történelmi negyedben található egy klasszikus 19. századi épület, mely tökéletesen képviseli a fent említett megoldásokat. A Bogdan Ciocodeică Stúdió legújabb belsőépítészeti projektje olyan eszközökkel formálja a múlt értékeit, ami amellett, hogy kiemeli és tiszteli a korszak sajátosságait, elegánsan beépíti a kortárs paradigmába. A Lea House olyan, mint egy kifinomult századbeli úrihölgy, aki egyszerre képviseli az eleganciát és az újító gondolkodást, miközben része a belváros forgatagának. A belső tér mindazokkal a bájos attribútumokkal rendelkezik, amelyeket a korabeli francia építészet ihletett: a mennyezeten csüngő, lenyűgözően kidolgozott stukkó- és farészletek, hatalmas kristályüvegajtók, esztétikus halszálkás parketta és az elmaradhatatlan kandalló testesíti meg az előző évtizedek méltóságát.

Az átalakítást két fő irány határozza meg: a tulajdonosok szándéka mindenekelőtt az volt, hogy a lehető legtöbbet megőrizzék az eredeti épületből, tiszteletben tartva a ház történetét és építészetét, másrészt egy olyan tér létrehozása volt a cél, amely korszerű és valóban igazodik a modern életmódhoz. Ennek köszönhetően az építészettörténeti örökséget újra életre keltették, lévén az a keret, amelybe elegánsan beépült a rendezési koncepció szándéka – a jelenkori életformának megfelelő környezet kialakítása. A megoldás pedig minimalista, de erőteljes az expresszív jelenlét a ház minden területén, a legtöbb bútor és dísztárgy kifejezetten testre szabott darab, amelyeket úgy terveztek, hogy pontosan kiegészítse a teret. Utóbbiakhoz tartozik a stúdió saját tervezésű, kézzel csomózott himalájai gyapjúból készült Étude No.3 szőnyege, amely domináns elemként díszeleg a több százéves parkettán.

A szándék az volt, hogy az erősen díszített tér és a bútorok minimalista esztétikája között párhuzamot teremtsenek. A tárgyak használata megfontolt, és csak a szükséges darabok kerültek bele a minimalista esztétikájú, mégis erősen díszített térbe, amelyben nagy segítség az egész házban megjelenő tükör vezérmotívum, hiszen formálja a vizuális észlelést, folyékonyságot, éteri testiséget ad. A Lea House a kettősség koherens és gyönyörű együttélésének bizonyítéka a múlt-jelen tengelyen.

Az egészében és a részleteiben is látványos nappali egy kortárs művészeti galéria hangulatát árasztja, a nagy világos terek kiemelik a részletekben rejlő apró, de gazdag látványosságokat.

A nappali rész szomszédságában a konyha és az étkező áll, amelynek központja a hatalmas konyhasziget. A Patagonia gránitból készült asztalbútor a tér szíve, amely teret ad az összes főzési folyamatnak az előkészítéstől kezdve az élet elfogyasztásáig.

Az egész házban használt színpaletta világos, ami nyugodt és barátságos környezetet teremt. A belsőépítészeti beavatkozás leginkább a hálószobában mutatkozik meg, ahol a tükörborítású öltözőn keresztül történik a belépés a fürdőszobába. A hálószoba középpontjában a baldachinos ágy áll, ami már önmagában idézi a klasszicista hangulatot, modern kivitelben.

A Lea House a történelem egy darabjának visszanyeréséről és a 21. századba való átültetéséről szól; arról, hogy megtaláljuk a finom egyensúlyt a múlt tisztelete és a jövő építése között, a régi és új keveredésével, amely olyan érzetet kelt, mintha mindig is egymáshoz tartoztak volna.


Bogdan Ciocodeică Studio | Web

Forrás: Igloo

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük