Évszázadok fúziója | Lea House

Évszázadok fúziója | Lea House

Manapság megannyi kísérlet példázza az eltérő korok közti harmóniát: legyen az a divatiparban, a formatervezés területén vagy az építészetben, mind igazolják, hogy ez az összhang több puszta dekoratív megoldásnál. A korszakalkotó stílusok keveredése a precedense a jelen és a múlt szimbiózisának, az eklektika egyszerre kihívás, értékmentés és bátorság – ráadásul egyre népszerűbb.


Bukarest szívében, történelmi negyedben található egy klasszikus 19. századi épület, mely tökéletesen képviseli a fent említett megoldásokat. A Bogdan Ciocodeică Stúdió legújabb belsőépítészeti projektje olyan eszközökkel formálja a múlt értékeit, ami amellett, hogy kiemeli és tiszteli a korszak sajátosságait, elegánsan beépíti a kortárs paradigmába. A Lea House olyan, mint egy kifinomult századbeli úrihölgy, aki egyszerre képviseli az eleganciát és az újító gondolkodást, miközben része a belváros forgatagának. A belső tér mindazokkal a bájos attribútumokkal rendelkezik, amelyeket a korabeli francia építészet ihletett: a mennyezeten csüngő, lenyűgözően kidolgozott stukkó- és farészletek, hatalmas kristályüvegajtók, esztétikus halszálkás parketta és az elmaradhatatlan kandalló testesíti meg az előző évtizedek méltóságát.

Az átalakítást két fő irány határozza meg: a tulajdonosok szándéka mindenekelőtt az volt, hogy a lehető legtöbbet megőrizzék az eredeti épületből, tiszteletben tartva a ház történetét és építészetét, másrészt egy olyan tér létrehozása volt a cél, amely korszerű és valóban igazodik a modern életmódhoz. Ennek köszönhetően az építészettörténeti örökséget újra életre keltették, lévén az a keret, amelybe elegánsan beépült a rendezési koncepció szándéka – a jelenkori életformának megfelelő környezet kialakítása. A megoldás pedig minimalista, de erőteljes az expresszív jelenlét a ház minden területén, a legtöbb bútor és dísztárgy kifejezetten testre szabott darab, amelyeket úgy terveztek, hogy pontosan kiegészítse a teret. Utóbbiakhoz tartozik a stúdió saját tervezésű, kézzel csomózott himalájai gyapjúból készült Étude No.3 szőnyege, amely domináns elemként díszeleg a több százéves parkettán.

A szándék az volt, hogy az erősen díszített tér és a bútorok minimalista esztétikája között párhuzamot teremtsenek. A tárgyak használata megfontolt, és csak a szükséges darabok kerültek bele a minimalista esztétikájú, mégis erősen díszített térbe, amelyben nagy segítség az egész házban megjelenő tükör vezérmotívum, hiszen formálja a vizuális észlelést, folyékonyságot, éteri testiséget ad. A Lea House a kettősség koherens és gyönyörű együttélésének bizonyítéka a múlt-jelen tengelyen.

Az egészében és a részleteiben is látványos nappali egy kortárs művészeti galéria hangulatát árasztja, a nagy világos terek kiemelik a részletekben rejlő apró, de gazdag látványosságokat.

A nappali rész szomszédságában a konyha és az étkező áll, amelynek központja a hatalmas konyhasziget. A Patagonia gránitból készült asztalbútor a tér szíve, amely teret ad az összes főzési folyamatnak az előkészítéstől kezdve az élet elfogyasztásáig.

Az egész házban használt színpaletta világos, ami nyugodt és barátságos környezetet teremt. A belsőépítészeti beavatkozás leginkább a hálószobában mutatkozik meg, ahol a tükörborítású öltözőn keresztül történik a belépés a fürdőszobába. A hálószoba középpontjában a baldachinos ágy áll, ami már önmagában idézi a klasszicista hangulatot, modern kivitelben.

A Lea House a történelem egy darabjának visszanyeréséről és a 21. századba való átültetéséről szól; arról, hogy megtaláljuk a finom egyensúlyt a múlt tisztelete és a jövő építése között, a régi és új keveredésével, amely olyan érzetet kelt, mintha mindig is egymáshoz tartoztak volna.


Bogdan Ciocodeică Studio | Web

Forrás: Igloo

továbbiak
Magyarország legjobb kezdeményezései várják a szavazatokat az idei Highlights of Hungary-n
art

Magyarország legjobb kezdeményezései várják a szavazatokat az idei Highlights of Hungary-n

Összesen ötven történet várja a közönség szavazatait, melyet a Highlights of Hungary weboldalán lehet leadni február 17-ig. Egy szavazó tíz történetre voksolhat, a legtöbb szavazatot begyűjtő jelölt kapja a 2 millió forinttal együtt járó Highlights of Hungary elismerést. A Magyarországról és magyarlakta vidékekről válogatott szeretnivaló és példaértékű kezdeményezések között képviselteti
Tallinn megmutatja, hogyan lehet egy kikötőt menő közösségi térré alakítani
east

Tallinn megmutatja, hogyan lehet egy kikötőt menő közösségi térré alakítani

850 méter hosszú emeleti sétány magasodik az óváros melletti kikötőnél Tallinnban. Az új utasterminált és az azt kiegészítő közösségi tereket a Salto Architects és a Stuudio Tallinn tervezte. Megújult az észt főváros egyik kikötője: az új terminál különlegessége, hogy az épület környezetének alakítására is kiemelt figyelmet szenteltek. A tervezők célja
Honnan indult és hová tart a hazai digitális vizuális kultúra? | Interjú Seres Szilviával
digitális

Honnan indult és hová tart a hazai digitális vizuális kultúra? | Interjú Seres Szilviával

2021 novemberében jelent meg Digitális perspektívák címmel az az interjúkötet, amely a hazai újmédia-művészet kezdeteit és jelenét formáló karakterek – többek között Barabási-Albert László, Waliczky Tamás, vagy a Prezi-társalapító Somlai-Fischer Ádám – történetein keresztül ad képet a hazai digitális kultúra alakulásáról. A kötet szerzője Seres Szilvia maga is sokoldalú szereplője a szakmának