fbpx
Nyomj Entert

Felújították a százötven éves szentpétervári fürdőt

A Fonarnye Bani, Szentpétervár egyik legrégebbi, történelmi jelentőségű fürdőháza tizenöt év és egy nagyszabású rekonstrukció után újra megnyitotta kapuit.

Az elhagyatott, leromlott épületben talált töredékeket, köztük stukkókat, díszítéseket, konzolokat, rudakat és párkányokat a Megre Interiors csapata gyűjtötte össze, majd Rafael Dajanov restaurátorral karöltve igyekeztek újraalkotni az építmény egyes részeit, visszaadva annak eredeti képét. A komplexum egészénél ez nem volt lehetséges, így a tervezők azon kihívás előtt álltak, hogy kortárs kontextusban gondolják újra a történelmi épületet.

A historizmus és modernitás közötti egyensúlyt a letisztult designmegoldások segítségével teremtették meg: a tervezők számára fontos volt, hogy a vendégek figyelmét a megőrzött építészeti elemekre és arányokra irányítsák, miközben hangulatos, funkcionális tereket alkottak meg. A látogatók minél távolabb haladnak a gőzfürdőtől, annál letisztultabbá válik a belső tér: a hangulatos, gazdag téglafalakkal és faragott csokoládéfa kandallóval rendelkező előcsarnoktól a történelmi építészetet hangsúlyozó, vékony, fekete vonallal keretezett, hófehér előcsarnokig jutnak.

Mindemellett Artyem Saknazarov erőfeszítéseinek köszönhetően a Fonarny Lane felőli főbejárat is újra használhatóvá vált: Artyem kérésére a Megre Interiors csapata a százötven évvel ezelőtti csempék pontos másolatának felhasználásával alkotta újra ezen tér enteriőrjét. A tervezők továbbá felújították a bejáratnál található, fürdőtermékeket kínáló butik területét is.

A fürdő fő előterébe a látogatók a főlépcsőn keresztül léphetnek be, az előtér közepén a korszakból származó faragványok alapján kialakított, kör alakú recepció található; a vendégek tulajdonképpen közvetlenül az épület második emeletére érkeznek. A férfi pihenőhelyiség belső terét történelmi vázlatok alapján restaurálták, valamint annak bejárati területét hasonló stílusban és hangulatban alakították ki. A kemencéket a rekonstrukció során megőrizték.

Összességében a fürdő terei a pihenőhelyiségekkel, a refektóriummal és a fürdőhelyiségekkel együttesen kényelmet és gazdagságot sugároznak.

Megre Interiors | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Designboom

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük