fbpx
Nyomj Entert

Rendhagyó könyvesbolt, ahogy a szlovákok csinálják

Nemcsak a kínálat, az üzleti modell is rendhagyó a pozsonyi Brot Books Deli esetében. Itt lányregényeknek és skandináv krimiknek nyoma sincs, van viszont rengeteg izgalmas könyv és magazin, ami után a kreatívok is megnyalnák mind a tíz ujjukat. És ami a legjobb: mindez közösségi finanszírozással.

A Brot Books Deli könyvesbolt már azelőtt népszerű volt, hogy szélesre tárta volna kapuit Pozsony óvárosában. A „népszerű” jelen esetben az „üzletileg is sikeres” kifejezés szinonimája, ugyanis a bolt indulásához szükséges tőkét – rendhagyó módon – közösségi finanszírozás formájában teremtették elő. Mi a szlovák Forbes hasábjain figyeltünk fel a kezdeményezésre, és már akkor nyilvánvaló volt számunkra: a madebythe: alapítói ismét valami rendkívüli projektbe vágták a fejszéjüket (a Moleskine „szlovák párjaként” aposztrofált papírmárkáról itt írtunka szerk.).


Ivan Zaťko és Juraj Zamborský egy évvel ezelőtt, egy közös túrázás alkalmával beszélgettek jövőbeni terveikről, ekkor vetődött fel bennük a könyvesbolt megnyitásának gondolata. A koronavírus miatt minden figyelmük az online értékesítésre koncentrálódott, ám az új ötlet nem hagyta őket nyugodni. Tudták, szükségük lesz valakire, aki náluk tapasztaltabb ezen a téren – így aztán régi barátjukkal, a Folk & Milk reklámügynökség társalapítójával, Martin Jenčával kiegészülve vágtak bele az újabb kalandba.

Abban mindannyian egyetértettek, hogy bár a hozzájuk hasonló kreatívokhoz szeretnének szólni, a szép könyvborítóknál nem akartak megállni, sőt. Ivan és Juraj (vagy ahogy ők nevezik: Zambo) kezei között számtalan külföldi olvasmány, motivációs és önfejlesztő könyv megfordult már az évek során – aminek nagy hasznát vették a noteszek fejlesztésekor –, s ezeket jó szívvel ajánlották is papírmániás követőiknek. Hasonló történik most is, immár a bolt falai között, ahová kizárólag olyan könyvek kerülhetnek be, amiket ők is szívesen forgatnak.

A Panenská utcában, ahol nyitottak, több könyvesbolt is van a közelben, de a Brot Books Deli nem tekint rájuk konkurenciaként: itt egy egészen speciális (ahogy ők mondják: delikát) felhozatallal találkozhatnak a betérők, és a Grau Architects által megálmodott enteriőr is különleges. A bolt mérete kellően barátságosnak mondható, ám a hagyományos könyvesboltokkal ellentétben itt nincsenek címkék vagy kategóriák: a tulajdonosok azt szeretnék, ha a vásárlók bátran vesznének el a könyvek közt és fedeznék fel a számukra legizgalmasabb olvasmányt. Ha pedig konkrét kérdés vetődik fel, vagy személyes ajánlásra van igény, első kézből jön a segítség.

Szerencsére a termékskála elég széles: a népszerű külföldi kiadók – mint például a The Do Book Company – bestsellerei mellett megtaláljuk itt a jól ismert Monocle magazint vagy a Harvard Business Reviewt is, kuriózumként pedig a szlovák kiadású, de szintén angol nyelvű Backstage Talks korábbi számaira is lecsaphatunk (szerencsére mi még korábban beszereztünk néhány számot, csak ajánlani tudjuk – a szerk).

De nem csak a termékpaletta miatt rendhagyó vállalkozás a Brot Books Deli: míg más könyvesboltok (vagy bármilyen más üzlet) a nyitás pillanatára koncentrálnak, addig a pozsonyi „szupercsapat” az általuk már jól ismert közösségi finanszírozás modelljéhez nyúlt, és egy jól felépített kampánnyal, lojális követőbázissal már azelőtt sikerült megnyerniük a vásárlókat, hogy azok átlépték volna a könyvesbolt küszöbét.

A trióhoz negyedikként csatlakozott Michal Meško, a Martinus (Szlovákia legnagyobb online könyváruháza – a szerk.) alapítója, aki mentorként és befektetőként vállalt szerepet: amennyiben összegyűlik húszezer euró, Meško megduplázza a befolyt összeget. A kezdeti ötezer eurós mérföldkövet hamar elérték, és jelen állás szerint hamarosan a tizenötezer eurós lépcsőt is sikerül megugraniuk: ezen a ponton egy kis kis kávézóval egészül majd ki a bolt.

Brot Books Deli | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük