Fenntarthatóság Közép-Európában | Planet Budapest 2021

Fenntarthatóság Közép-Európában | Planet Budapest 2021

A jövő generációiról, a fenntarthatóságról és megtérülésről, valamint Magyarország eddigi legnagyobb környezetvédelmi rendezvényéről, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozóról beszélgettünk Joó István kormánybiztossal.


Budapest több világeseménynek is helyt adott az ősz folyamán, egymást érik a világszintű kiállítások. Mikor merült fel először a Planet Budapest 2021 megrendezése?

A Planet Budapest 2021 előzménye három nagyon sikeres Budapesti Víz Világtalálkozó volt, amelyeket Áder János köztársasági elnök kezdeményezett és jegyzett fővédnökként. A 2019-es Találkozó után merült fel, hogy kellene egy sokkal szélesebb területet felölelő eseményt szervezni, lehetőséget kínálva a magyar vállalatoknak, mivel a Víz Világtalálkozók segítségével tört be a magyar vízipar a nemzetközi piacokra. Számításba véve az említett események eredményeit, és figyelembe véve a fenntarthatósági szempontok egyre több területre és iparágba történő begyűrűzését, egy olyan esemény megalkotását tűztük ki célul, amely nemcsak a vízbiztonság iránt érdeklődő nagyközönséget vonzza, hanem tud valamit nyújtani minden olyan szereplőnek, aki tenni szeretne a környezetünk megóvásáért, és a fenntarthatóságért.

A globális piacra kitörő magyar vízipari cégek milyen sikereket könyvelhetnek el?

A magyar cégeknél landolt megrendelések jóval több hasznot eredményeztek, mint amennyiből szerveztük az eseményeket. Délkelet-Ázsia és Afrika országaiban a víztisztítás, a szennyvíztisztítás és az öntözés-gazdálkodási fejlesztések sorra magyar cégek bevonásával valósulnak meg.

Ha most ránézünk a meghívottakra, sok az európai és amerikai vendég. Változott a fókusz?

A fókusz nem változott. Az előadók a pandémia miatt egy szűkebb földrajzi környezetből érkeznek, de több mint 120 ország képviselőjét hívtuk meg Budapestre Dél-Amerikától Ázsiáig.

Milyen volt az esemény előzetes nemzetközi fogadtatása?

A Budapesti Víz Világtalálkozók miatt még valamennyire várták is tőlünk a folytatást. Ezek a rendezvények nemcsak üzleti, hanem diplomáciai szempontból is sikeresek voltak. A fogadtatás egyértelműen pozitív volt, a pandémia ellenére pedig jelentős az érdeklődés, hiszen a fenntarthatóság témaköre sosem volt olyan fontos, mint napjainkban. A lakosság figyeli a témát, vannak cégekkel szemben támasztott igények is, ezt pedig a vállalati szféra is megértette és átértékelte. Ez meglátszik a számokban is, hiszen közel 180 régiós kiállító fog húszezer négyzetméteren bemutatkozni.

Amit nem sikerült elérni Glasgowban, azt most megkísérlik Budapesten?

Szerények vagyunk, de célunk, hogy megmutassuk: Közép-Európa környezetvédelmi és fenntarthatósági ipara egyedülálló és fejlett, konkrét eredményeink vannak.

Ha már az eredményekről beszélünk, hazánk és a régió hitelessége mennyiben megalapozott?

Az elmúlt évtizedben úgy tudtuk csökkenteni a károsanyag-kibocsátásunkat, hogy közben nőtt a gazdasági teljesítményünk, ezt kevesen mondhatják el magukról a világon. Elektromobilitás területén Magyarország nagyon fontos szerepet tölt be; elindítottunk egy klíma- és természetvédelmi akciótervet; 2030-ig pedig az áramtermelés 90 százalékban karbonsemleges lesz. Régiós szinten mindemellett kisebb az élelmiszerpazarlás mértéke és több Natura 2000-es területünk van, mint az Európai Uniós átlag.

Szakpolitikai és diplomáciai szereplők, az üzleti világ, a tudományos élet, a fenntartható fejlődést finanszírozó intézmények képviselői és hétköznapi látogatók. Hogyan adja ki ez a sokaság a kerek egészet?

A Planet Budapest 2021 keretében egy rövid kérdésre keressük a választ: hogyan tudjuk a világot megőrizni a gyermekeinknek és az eljövendő generációknak? Nem sokkolni szeretnénk a látogatókat, de tisztán és érthetően bemutatjuk bolygónk állapotát, illetve megmutatjuk, hogy mit lehet tenni a fenntarthatóságért. Arra számítunk, hogy aki eljön a Planet Budapestre, az a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban már elkötelezett, vagy nyitott a témára, ez pedig egy jó kiindulópont. A célunk nem az, hogy az egyes országok klímavédelmi, vagy környezetvédelmi teljesítményét hasonlítunk össze, hanem az, hogy megmutassuk, mit tehet ebben a kérdésben a politika, mit tehet egy város, egy önkormányzat, és mit tehetek én, mint egyén, hogyha a jövőm érdekében szeretnék cselekedni. Egy pozitív perspektívát szeretnénk bemutatni, iránymutatást adni és mindezzel cselekvésre ösztönözni. Tizenegy helyszínen 66 interaktív installáción keresztül fogjuk bemutatni a nagyközönségnek azokat a fenntarthatósági célokat, amelyek Közép-Európában szerintünk a legfontosabbak. Vizeink védelme, megfizethető és tiszta energia – napjaink egyik legfontosabb kérdése –, egészség és jólét, felelős fogyasztás, tisztességes munka és gazdasági növekedés, csak hogy párat említsünk. Az esemény ingyenesen látogatható, ahhoz csupán előzetes regisztráció és egy védettségi igazolvány szükséges.

A jövőt alakító generációk milyen programokat találnak az eseményen?

A Jövő Hősei ifjúsági élményprogram a 10-16 éves korosztálynak szól, előzetesen 156 osztályt, összesen 4680 fiatalt várunk. Élő színház, kalandpálya és szabadulószoba elegye fogja alkotni a rendezvény egyik legizgalmasabb, fiataloknak szánt elemét, amely bemutatja, hogy a hétköznapok során hozott döntéseknek milyen a fenntarthatósággal kapcsolatos negatív vagy pozitív következménye lehet.

Milyen erőforrásokat mozgat meg az esemény? Mennyire lehet nyereséges a projekt, ideértve a közvetett hasznokat is?

A Planet Budapest 2021 tíz milliárd forintos költségvetési keretből gazdálkodik. Őszintén hiszünk benne, hogy ez egy nagyon jó befektetés, ami megtérül. Ha csak azt nézzük, hogy mennyibe került volna a 180 kiállítónak, ha több tucatnyi országba kell elutazniuk és bemutatniuk technológiájukat, szemben azzal, hogy mi hozunk ide potenciális érdeklődőket, ügyfeleket számukra. Nem is beszélve arról, hogy közel 5000 diák tanulhat, szerezhet ismereteket a fenntarthatóságról ingyenesen egészen egyedülálló technológiák alkalmazásával. A Budapesti Víz Világtalálkozók sokszorosan megtérültek, most is erre számítunk.


Fenntarthatósági szempontok a Planet Budapest 2021-en

Elektromos buszok és autók használata: Budapest számos pontjáról indulnak elektromos ingyenes buszjáratok a rendezvény helyszínére, ezzel is csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást, valamint segítve a közlekedés zöldítésén keresztül környezetünk megóvását. Emellett azok a látogatók, akik a GreenGo, valamint a MOL Limo elektromos autóival érkeznek a rendezvényre, kedvezményes díjszabás ellenében vehetik igénybe az autómegosztók gépjárműveit.

Kedvezményes tömegközlekedés: a VOLÁNBUSZ Zrt., a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. a rendezvényre utazóknak 50%-os, „A Jövő Hősei” ifjúsági élményprogramra látogató iskolás csoportoknak és kísérőiknek ingyenes utazást biztosít valamennyi járatán.

Digitális tartalmak a nyomtatott anyag helyett: a folyamatosan frissülő mobilapplikáción keresztül a látogatók naprakész és teljeskörű információkat kapnak a rendezvényről, elősegítve a papírhasználat minimalizálását.

Zöld és műanyagmentes rendezvény: a Fenntarthatósági Expó standjai újrahasznosítható és környezetbarát alapanyagokból készülnek, segítve ezzel környezetünk megóvását és csökkentve a keletkező hulladék mennyiségét. Valamennyi egyéb berendezési tárgy esetében is a környezetkímélő, műanyagmentes anyagok használata a preferált. Az esemény teljes időtartama alatt a szervezők mellőzik a műanyag palackok használatát.

Elektromos kukásautók: a rendezvény helyszínéről elektromos kukásautók szállítják el a szemetet.

Szelektív hulladékgyűjtés: a rendezvény egész területén teljes körűen biztosított lesz a szelektív hulladékgyűjtés. Ennek köszönhetően a keletkező hulladék újrahasznosítási aránya eléri a 80 százalékot.

Faültetési Program: a szervezők az esemény ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fásítási programot indítanak.

továbbiak
Átfogó és impozáns art deco kiállítás nyílt Lengyelországban
poland

Átfogó és impozáns art deco kiállítás nyílt Lengyelországban

A płocki Mazóviai Múzeum idén szeptemberben nyitotta meg Lengyelország legnagyobb art deco-nak szentelt állandó kiállítását. A két világháború közötti időszak művészete című tárlat több mint 1800 design darabot és alkotást tartalmaz: lakberendezési tárgyak, festmények és szobrok, divatcikkek, ékszerek, valamint értékpapír- és numizmatikai tárgyak mesélnek a mozgalmas húszas évekről és a
Kelet-Európa legszebb bárjai | TOP 5
east

Kelet-Európa legszebb bárjai | TOP 5

Egy hosszú, munkával teli hét után nincs is jobb érzés, mint barátaink vagy családunk társaságában beülni valahová, és elfogyasztani egy-két koktélt. Mai válogatásunkban olyan bárok közül szemezgettünk, ahová nemcsak az italok minősége, vagy a belvárosi elhelyezkedés, hanem a stílusos enteriőrök miatt is érdemes betérni! Paloma Inn | Varsó, Lengyelország Varsó egyik
Kör alakú borfellegvár a Foster + Partnerstől
architecture

Kör alakú borfellegvár a Foster + Partnerstől

Megnyitott a bordeaux-i pásztorhegyek között, Saint-Émilionban a Foster + Partners Le Dôme névre keresztelt borászata. Az alacsony, kör alakú épület harmonikusan illeszkedik az UNESCO világörökségi kultúrtájába. Az épület szerkezete egyszerre tekint befelé és kifelé, hatékony teret biztosít a bortermelés számára, miközben párbeszédet folytat a környező tájjal. Az épület külső rámpája hangsúlyozza