Öt kortárs szlovák könyv, amit muszáj elolvasni

Öt kortárs szlovák könyv, amit muszáj elolvasni

A szeptember 29. és október 2. közt zajló Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál minden évben egy kiválasztott ország irodalmára koncentrál a magyar újdonságok mellett. Ezúttal Szlovákia lesz a meghívott vendég, így most mutatunk öt könyvet, amit érdemes lesz itt keresni!


Pavel Vilikovský: Egy igaz ember története

Vilikovskýt az irodalmárok a szlovák próza megújítójának hívják, posztmodern szövegei rengeteg felfedezendő rétegből tevődnek össze. Ebben a kötetében egy új szlovák embertípust ábrázol. A főszereplő, akinek mindennapjait naplójegyzeteiből követhetjük nyomon, komoly szakmai fejlődésen megy át, hiszen ironikusan szólva, egyre feljebb jut a szocialista ranglétrán. Miután az üzemből, ahol dolgozik, főigazgatóság lesz, a konformista, egyszerű gondolkodású, jelentéktelen kisemberben felébred a vágy, hogy végre ő is legyen valaki. A könyv egyszerre négy nyelven jelent meg: szlovákul, csehül, lengyelül és magyarul.


Jozef Karika: A hasadék

Karika jelenleg az egyik legnépszerűbb szlovák szerző. A hasadék című kötete kirántja a talajt az olvasó lába alól, aki még abban sem lehet biztos, hogy egyáltalán fikciót tart-e a kezében. A baljós elemekkel operáló, feszültséggel teli, hajmeresztő történet az egyik legnagyobb szlovák rejtélyt, a Tribecs-hegységbeli megmagyarázhatatlan eltűnéseket dolgozza fel.


Irena Brežná: Minden világok legjobbika

A Minden világok legjobbika című regény főhőse a kilencéves Jana, aki gyermeki perspektívából meséli el az 1950-es évek kisvárosában töltött gyermekkorát, anyja bebörtönzésének és apja meghurcoltatásának történetét. A kelet-európai szocializmus korszakának bizarr és különös, anekdotákkal teli, költői újraértelmezése a regény, amelyet eddig 9 nyelvre fordítottak le.


Peter Macsovszky: Lomha apáca

Az 1990-es években befutott költő nevéhez számos sikerkötet fűződik. Legújabb könyve válogatás a szerző tizenöt szlovák nyelvű verseskötetének mintegy feléből (Strach z utópie, Klišémantra, Pohodlná mníška, Santa Panica, Ambit, Tovar, Príbytok cudzieho času). A szlovák líra és próza fenegyereke a legkülönbözőbb versnyelveken szól olvasóihoz, gyakran különböző személyiséggel bíró álnevek alatt.


Daniela Kapitáňová: Könyv a temetőről

A fiatal szerző könyvét a kritikusok a Forrest Gumphoz, a főszereplőt A bádogdob Oskar Matzerathjához hasonlítják; Szlovákiában azonnal bestseller lett, eddig tizennégy nyelvre fordították le. A szöveget egy 44 éves szellemi fogyatékkal élő, törpe növésű férfitól halljuk, akinek legfőbb célja az életben, hogy ugyanolyan legyen, mint a többiek. Samko mindent utál, ami eltér a normálistól: semmi másra nem törekszik az életben, csak hogy minden furcsasága ellenére tökéletesen belesimuljon környezetébe – ezt kihasználva nevel belőle besúgót a város nagyhatalmú kommunista ura, s így lesz akaratlanul tragédiák sorának okozója a kisváros életében.

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Mikor? 2022. szeptember 9. – október 2.
Hol? Budapest, Millenáris
Bővebb infó, programok és dedikálások itt.

továbbiak
Három csillag szerencsés együttállása – LUI
gasztronómia

Három csillag szerencsés együttállása – LUI

Ahhoz, hogy valaki nyisson egy éttermet, kávézót vagy pékséget, tulajdonképpen nem kell semmi eget rengető. Ahhoz azonban, hogy ez olyan hely legyen, ahol tíz perc után törzsvendégnek érzed magad, és ahová akár napjában többször visszatérsz, egészen más dolgok szükségesek. Nyitottság, alázat, maximalizmus – ezek bizony nem klisék vagy üres szavak, hanem
Magyar fiatalok munkái a Vienna Design Weeken | Veszprém-Balaton 2023 x METU
art

Magyar fiatalok munkái a Vienna Design Weeken | Veszprém-Balaton 2023 x METU

Fenntartható társadalmi és ökológiai megoldások a helyi és a nemzetközi kapcsolatok hálójában – a 2022-es Vienna Design Week szervezői idén is legfontosabb feladataik közé sorolták a tárgyak-terek-szolgáltatások hármasának megjelenését a social design területén. A design és a társadalom kapcsolódási pontja igen sokszínű lehet, amit a tíz napig tartó esemény repertoárja is
Karpacsevo, ahol egy malom a kultúra fellegvára | studio nada
community

Karpacsevo, ahol egy malom a kultúra fellegvára | studio nada

A malmok jelentősége a falusi kultúrákban összehasonlíthatatlan a jelenlegi gabonamegmunkáló műhelyek helyzetével. A ma inkább múzeumokként funkcionáló épületek régen nem a letűnt korok mezőgazdasági eszközeit zárták vitrinbe, hanem pezsgő térnek és még társadalmilag is nagyra becsült szimbólumnak számítottak. A bolgár Karpacsevoban is hasonló stációkon eshetett keresztül a helyi malom, ami