fun working together. | Serfőző Péter

fun working together. | Serfőző Péter

Serfőző Péter a hazai tervezőgrafika meghatározó szereplője. Mérnökként diplomázott, egyetemi évei alatt a Walt Disney Internet Group webdesignere volt, majd elvégezte a MOME tipográfusképzését. Grafikai stúdiójának olyan ügyfelek szavaztak bizalmat, mint a Waberers, az Uniqa vagy az OTP. Péter nemcsak a megrendelők elképzeléseit önti vizuális formába, de fontosnak tartja azt is, hogy a megszerzett tudást továbbadja. Közösségépítés, szakmai alázat, kíváncsiság, öröm – ezekről és a misztikus tizenkettes számról mesélt nekünk a zwoelf alapítója.

Építőmérnök édesapja nyomdokaiba lépve Serfőző Péter a műszaki pályát célozta meg az érettségi után: a Budapesti Mérnöki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója lett, mérnökként diplomázott. Már a gimnáziumi évek alatt, a faliújság összeállításakor lenyűgözték őt a különféle betűtípusok, sőt, az általános iskolai LAN-partik alkalmával is gyakran találta magát a tervező szerepében – az egymáshoz csatlakoztatott asztali számítógépek egyikén, ha kellett, borítót tervezett vagy épp zenét írt, több másik társával együtt.

A digitális tervezés iránti érdeklődése egyetemi tanulmányainak idejére sem hagyott alább, sőt: az akkor még igencsak gyerekcipőben járó számítógépes programok egyikével, a Macromedia Flash-sel kísérletezett, különféle weboldalakat szerkesztett, de volt, hogy pizzériatulajdonos ismerőse az étlapjának tervezését is Péterre bízta. Ezekre a munkákra ma már nem feltétlenül büszke, mégis úgy gondolja, hogy a kezdeti, most már kissé bugyutának tűnő feladatok is kellettek ahhoz, hogy mind a klasszikus offline, mind pedig a digitális térben otthonosan érezhesse magát. A mérnökvilágnak is sokat köszönhet: a strukturált, átgondolt tervezés alapjait ezekben az években sajátította el, s ez egészült ki azzal a kreatív, alkotó energiával, ami legelőször a Walt Disney Internet Group  csapatába jelentett számára beszállókártyát. Péter egyik jó barátja, Németh Ádám akkor már az amerikai nagyvállalat budapesti irodájában dolgozott, az ő tanácsára kopogtatott Péter is a Disney ajtaján. A nagyságrendileg hatvan főt számláló budapesti Disney-irodán belül a tízfős webdesigner csapat feladata az volt, hogy az anyavállalat instrukciói alapján megtervezzék a különféle Disney-filmek európai piacra szánt marketinganyagait. Az élőszereplős mozifilmek és sorozatok (A Karib-tenger kalózai, LOST) mellett több népszerű animációs film (Verdák, Wall-E és a Toy Story-széria) webes megjelenéséért is Péterék csoportja felelt.

Péter 2008-ban döntött úgy, hogy otthagyja a Disney-t és saját lábra áll: szabadúszóként kezdett el dolgozni, irodát bérelt, kezdetben csak egyedül, majd 2009 áprilisában bejegyeztette saját vállalkozását, melynek a zwoelf nevet adta. A „zwoelf” németül tizenkettőt jelent, és bár talán egy angolos névváltozat szerencsésebb választás lett volna, németes háttere miatt mégis ez a kissé talán idegen, ám nagyon is karakteres hangzású márkanév tetszett meg neki.

S hogy miért épp tizenkettő? Péter ugyan nem feltétlenül hisz a véletlenekben, de a misztikus tizenkettes számjegy az élet több pontján is szembejött vele: november 12-én született, a jogosítványát is a hónap tizenkettedik napján vette át, illetve a tartalék focicsapat cserejátékosaként is a tizenkettes szám díszelgett kapusmezén. Saját irodája névadását tehát joggal nevezhetjük sorsszerűnek, ám a zwoelf nemcsak neve miatt érdekes. A tervezőiroda betűkészlete szögletes, geometrikus karakterekből épül fel, ehhez társul a brandszínnek választott, ragyogó sárga árnyalat, s a kettő így együtt hűen tükrözi a stúdió jelmondatát is, amely egyébiránt Péter email-aláírásában is megjelenik: fun working together.

A 2010-es évek elején a zwoelf tervezte Győr városának arculatát (Péter egyébként győri származású – a szerk.), illetve a városban zajló European Youth Olympic Festival pályázati arculatáért is ők feleltek. Később a Waberers, az Ericsson, az Uniqa és a Generali is bekerült az ügyfélkörbe, de a street food vonalon újdonságnak számító Kolbice brandingje is a zwoelf csapatának köszönhetően öltött végleges formát. Péterék az elmúlt három évben zömmel startupok vizuális megjelenésével foglalkoztak: applikációk, weboldalak tervezése tette ki az időközben csapattá bővült stúdió mindennapjait. A jövőre fennállásának tizenkettedik évfordulóját ünneplő zwoelf munkásságát 2018-ban Aranyrajzszög díjjal jutalmazták: ők lettek az év tervezőgrafikai stúdiója. A számos külföldi ügyfél mellett Péter arra is büszke, hogy sikerült egy, a fiatalok számára is vonzó munkahelyet teremtenie: elmondása szerint a zwoelf olyannyira népszerű, hogy hirdetés nélkül is folyamatosan megtalálják őket a tanulni és fejlődni vágyó fiatal grafikusok.

Péter a vizuális branding szakértőjeként kreatív energiáit nemcsak a zwoelf falai között kamatoztatta: meghívást kapott a KREA Design Iskola webdesign szakára, ahol először óraadóként tartott tervezési és elméleti kurzusokat, majd 2014-től átvette a UI/UX szak vezetését. „Fontosnak tartom az állandó tanulást, szeretek új dolgokat megismerni, s ehhez az iskola kiváló közeg: a digitális térben minden gyorsan változik, folyamatosan képben kell lenni, fejlődni kell – ez segít abban, hogy szinten tudjak maradni” – meséli Péter.

Péter kezdetektől fontosnak tartotta, hogy kölcsönös megértés alakuljon ki a közte és megrendelői közt: szerette volna, hogy a stúdió munkamódszere, a tervezési és menedzsmentfolyamatok az ügyfél számára is világosak legyenek, ezért aztán összeállított egy „kisokost”, amely tartalmazza azokat a hasznos információkat, amelyekeket elengedhetetlennek gondolt egy projekt gördülékeny megvalósításához. Az edukációs célzattal íródott Brandguide a későbbiekben már nemcsak az ügyfelek íróasztalán találta meg helyét, de némi továbbgondolás után Péter elérhetővé tette azt a nagyközönség számára is, ezzel együtt elindította a brandguide – Tudás. Közösség. Facebook-csoportot is, ahol szakmabeliek és az érdeklők naprakész információt szerezhetnek az arculattervezés és a branding témakörében. A tudásmegosztáson alapuló, az igényes vizuális környezet pozitív példáit felsorakoztató csoporthoz kapcsolódóan elkészült a brandguide.hu weboldal is, a koronavírus tavaszi hulláma idején pedig elstartoltak a live videók, amelyekbe Péter a szakma képviselőit hívta meg vendégül, hogy mutassák be saját portfóliójukat, meséljenek tervezői látásmódjukról (legutóbb például a designügynökséggé alakuló DE_FORM grafikai stúdió alapítóival, Demeczky Nórával és Déri Enikővel beszélgetett – a szerk.).

Péter igyekszik átadni a felnövekvő generációnak is tapasztalatait: őszintén beszél saját munkatapasztalatairól, mert úgy gondolja, a tudást igenis át kell adni – az információféltés jelenségével nem igazán tud mit kezdeni, szerinte szükség van arra, hogy szó essen olyan témákról, amiket a legtöbb esetben grafikai berkekben a mai napig tabuként kezelnek. A junior grafikusoknak nagy segítség lehet az, ha egy náluk tapasztaltabb tervező – anélkül, hogy konkurenciát látna bennük – segít nekik eligazodni nemcsak a tervezés, de a márkaépítés, ügyfélkezelés, a self branding dzsungelében is.

S hogy milyennek látja Péter saját magát? A „fun working together” mottó jól példázza: pozitív gondolkodás, közös munka az ügyfelekkel és a munkatársakkal egyaránt, amelyben elfér a jókedv és az öröm is. Látva, hogy a brandguide önálló branddé nőtte ki magát, a korábbi kisokos nem sokkal ezelőtt könyvformát öltött: a „Branding és a vizuális válasz” címet viselő, gazdagon illusztrált könyv azoknak szól, akik szeretnék mélyebben megismerni a branding és az arculattervezés folyamatait. A könyv rövid idő alatt nagyon népszerű lett, ami rámutat hiánypótló mivoltára. A napokban rendelte meg az utánnyomást a nyomdától. „Nagyon örülök, hogy jól fogadták a  könyvet: ez a valódi fokmérője annak, hogy van igény az efféle kiadványokra, nemcsak a grafikusok, de remélem, hogy az arculattervezés előtt álló megbízók, marketingesek körében is” – mesélte Péter.

Mind a zwoelf, mind pedig a brandguide háza táján számíthatunk újdonságokra, árulta el Péter. A stúdión belül, látva a szép számmal érkező startup-ügyfeleket, külön projektteam áll majd fel, akik még hatékonyabban tudják majd segíteni ezeket a vállalkozásokat a megfelelő branding és vizuális nyelv megtalálásában. A népszerű live videókon túl pedig a brandguide fedélzetén további izgalmas tartalmak is várhatók a tudásmegosztás jegyében – a részletekért érdemes figyelni a hivatalos weboldalt, illetve minél előbb csatlakozni a brandguide Facebook-csoporthoz!

Fotók: Mohai Balázs

zwoelf | Web | Facebook | Instagram
brandguide | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Új emlékközpontot adtak át Auschwitzban
architecture

Új emlékközpontot adtak át Auschwitzban

A krakkói bázisú NArchitekTURA építész iroda egy szoborparkot és egy kiállítási-oktatási központot tervezett a lengyelországi Oświęcim városába, az egykori haláltábor területére. Egy nyolcvan éve lerombolt zsinagóga helyére tervezett emlékművet a NArchitekTURA építész iroda a lengyelországi Oświęcimben. A Paths of Life névre keresztelt emlékinstalláció első ránézésre véletlenszerűen módon, keresztbe-kasul elhelyezett kőobjektjei
HIGHLIGHTS | Ötórai tea
design

HIGHLIGHTS | Ötórai tea

Fekete, zöld, fehér, sárga, oolong, puer: akárcsak a szintén nagy népszerűségnek örvendő kávé, úgy a tea is ezerarcú ital. Lehet élénkítő vagy nyugtató hatású, fogyaszthatjuk reggel vagy lefekvés előtt, esetleg napközben, megpihenve egy kis időre. Az évszázados hagyományokra visszatekintő tea nem afféle gyors shot, amit magunkba döntünk, egy húzásra felszippantunk,
A hét kedvenc enteriőrjei_38
design

A hét kedvenc enteriőrjei_38

Hétről hétre megosztjuk veletek a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. Pihenés kilátással az Alpokra, a padlószőnyeg reneszánsza egy barcelonai lakásban és Nanushka legújabb londoni üzlete – ezen a héten sem unatkoztunk, mikor a kedvenc