fbpx
Nyomj Entert

Gigantikus műalkotások | TOP 5

Míg a tűzfalak az építészek számára biztonsági funkciót látnak el, addig az utcaművészek óriás vászonként tekintenek rájuk. A sokszínű street art műfajának leggrandiózusabb munkái ezek, egy-egy ötletes darab életet vihet az unalmas utcákba, lehet gúnyos, kritikus vagy állíthat emléket egy fontos embernek vagy eseménynek. Mai válogatásunkban kedvenc óriásfestményeinket mutatjuk meg Kelet-Európa utcáiról!

Chopin-fal Varsóban

A Marcin Urbanek által tervezett falfestmény Varsó kedvenc zeneszerzőjének kétszázadik születésnapja alkalmából született meg 2010-ben. A festményen Chopin körül megjelennek életének története mellett a hozzá kapcsolódó fontos személyek és tárgyak is, például George Sand, Bonaparte Napóleon vagy a tiszteletére elnevezett aszteroida is.


Városnézős keresztrejtvény Lvivben

Lvivben található Ukrajna legnagyobb keresztrejtvénye egy harminc méter magas és tizennyolc méter széles lakóház oldalán. A keresztrejtvény másolata a város több pontján is beszerezhető, ha meg szeretnénk fejteni azt. A megfejtés a város felfedezésére invitál, hisz az egyes sorokban Lviv nevezetességei, például színházak, múzeumok és műemlékek bújnak meg. Hogy honnan tudod, jól válaszoltál-e? Éjszaka a fluoreszkáló festéknek köszönhetően feltűnnek a helyes válaszok.


Légtisztító falfestmény Budapesten

A Dob utca 35. szám alatt található Budapest legújabb, ötszáz négyzetméteres falfestménye, ami a Converse City Forests program keretében valósult meg. Brunkszó László terveit a Neopaint csapata vitte falra, nem is akármilyen festékkel. A NASA által kifejlesztett, lélegző festék képes kiszűrni a levegőből a káros anyagokat, így a festmény minden négyzetmétere egy fa levegőtisztító munkáját látja el, ráadásul a grafika is illeszkedik a tematikához. „Mesevilágot szerettem volna alkotni, amelyben a bátor főhős szembenéz a nehézségekkel, és szédítő magasságban nekiindul a veszélyes bizonytalannak. Az, hogy mi a cél, vagy hogy leküzdi-e a nehézségeket, mindenkinek a saját fantáziájára bízom” – mondja a tervező.


Bohumil Hrabal és imádott macskái Prágában

Tatjana Svatošová készítette azt a több mint háromszáz négyzetméteres kollázst, ami az ikonikus cseh író, Bohumil Hrabal életét mutatja be. A falon megelevenednek Hrabal leghíresebb művei, az írógépe és kedvenc macskái is.

képek: urbanpresents.net

Szerhij Nigojan portréja Kijevben

Alexandre Farto portugál művész, más néven Vhils munkája az Euromajdan tüntetések leghíresebb aktivistájának, Szerhij Nigojannak állít emléket. Nigojan volt az első áldozata a kormányellenes tüntetéseknek, így vált az ukrán forradalom szimbólumává. A mű nemcsak témája miatt egyedülálló, hanem a művész védjegyévé vált technikája okán is: Vhils a portrét nem megfestette, hanem a vakolatot visszakaparva rajzolta az épület falára.

Források: In Your Pocket, Atlas Obscura, Kreatív, Prague.eu

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük