Gigantikus műalkotások | TOP 5

Gigantikus műalkotások | TOP 5

Míg a tűzfalak az építészek számára biztonsági funkciót látnak el, addig az utcaművészek óriás vászonként tekintenek rájuk. A sokszínű street art műfajának leggrandiózusabb munkái ezek, egy-egy ötletes darab életet vihet az unalmas utcákba, lehet gúnyos, kritikus vagy állíthat emléket egy fontos embernek vagy eseménynek. Mai válogatásunkban kedvenc óriásfestményeinket mutatjuk meg Kelet-Európa utcáiról!

Chopin-fal Varsóban

A Marcin Urbanek által tervezett falfestmény Varsó kedvenc zeneszerzőjének kétszázadik születésnapja alkalmából született meg 2010-ben. A festményen Chopin körül megjelennek életének története mellett a hozzá kapcsolódó fontos személyek és tárgyak is, például George Sand, Bonaparte Napóleon vagy a tiszteletére elnevezett aszteroida is.


Városnézős keresztrejtvény Lvivben

Lvivben található Ukrajna legnagyobb keresztrejtvénye egy harminc méter magas és tizennyolc méter széles lakóház oldalán. A keresztrejtvény másolata a város több pontján is beszerezhető, ha meg szeretnénk fejteni azt. A megfejtés a város felfedezésére invitál, hisz az egyes sorokban Lviv nevezetességei, például színházak, múzeumok és műemlékek bújnak meg. Hogy honnan tudod, jól válaszoltál-e? Éjszaka a fluoreszkáló festéknek köszönhetően feltűnnek a helyes válaszok.


Légtisztító falfestmény Budapesten

A Dob utca 35. szám alatt található Budapest legújabb, ötszáz négyzetméteres falfestménye, ami a Converse City Forests program keretében valósult meg. Brunkszó László terveit a Neopaint csapata vitte falra, nem is akármilyen festékkel. A NASA által kifejlesztett, lélegző festék képes kiszűrni a levegőből a káros anyagokat, így a festmény minden négyzetmétere egy fa levegőtisztító munkáját látja el, ráadásul a grafika is illeszkedik a tematikához. „Mesevilágot szerettem volna alkotni, amelyben a bátor főhős szembenéz a nehézségekkel, és szédítő magasságban nekiindul a veszélyes bizonytalannak. Az, hogy mi a cél, vagy hogy leküzdi-e a nehézségeket, mindenkinek a saját fantáziájára bízom” – mondja a tervező.


Bohumil Hrabal és imádott macskái Prágában

Tatjana Svatošová készítette azt a több mint háromszáz négyzetméteres kollázst, ami az ikonikus cseh író, Bohumil Hrabal életét mutatja be. A falon megelevenednek Hrabal leghíresebb művei, az írógépe és kedvenc macskái is.

képek: urbanpresents.net

Szerhij Nigojan portréja Kijevben

Alexandre Farto portugál művész, más néven Vhils munkája az Euromajdan tüntetések leghíresebb aktivistájának, Szerhij Nigojannak állít emléket. Nigojan volt az első áldozata a kormányellenes tüntetéseknek, így vált az ukrán forradalom szimbólumává. A mű nemcsak témája miatt egyedülálló, hanem a művész védjegyévé vált technikája okán is: Vhils a portrét nem megfestette, hanem a vakolatot visszakaparva rajzolta az épület falára.

Források: In Your Pocket, Atlas Obscura, Kreatív, Prague.eu

továbbiak
Gogolból inspirálódó alkotó, aki nem fél megmutatni a valóságot | Interjú Valló  Bertával
design

Gogolból inspirálódó alkotó, aki nem fél megmutatni a valóságot | Interjú Valló Bertával

A fogyasztói társadalmat mutatja be sajátosan groteszk, szatirikus világában. Tehetsége helyet foglalt számára a világ 100 legjobb illusztrátora között a Taschen kiadó által, számos nagy céggel dolgozott együtt, azonban számára a legnagyobb elismerés, ha valaki rezonálni tud a karaktereivel. Személyisége teljesen magával ragadó, olyan, akinek gondolataiban öröm és kiváltság lenne
Elmosódott határvonalak | TRAUMA / NOSTALGIA III.
design

Elmosódott határvonalak | TRAUMA / NOSTALGIA III.

A Symposion hiánypótló kiadványa a régiós emlékezet útvesztőibe kalauzol el minket. A Symposion egy szerbiai székhelyű független kiadó, ami – ahogy a neve is sugallja – különböző médiumokban igyekszik körbejárni a posztszovjet országok történelmét és jelenét. Repertoárjukban megtalálhatók popkulturális antológiák, albumok és konceptkönyvek egyaránt. A TRAUMA sorozatot megelőzően három korábbi tematikus számuk
Narancsban és kékben úszó vizuális narratívák – Eged Enikő Katalin illusztrációi
design

Narancsban és kékben úszó vizuális narratívák – Eged Enikő Katalin illusztrációi

Eged Enikő Katalin alkotásaiban az intim, bensőséges atmoszféra és a természet közötti dinamika rajzolódik ki absztrakt, illusztratív narratívák formájában. A mintatervezőként és alkalmazott grafikusként is tevékenykedő magyar illusztrátorral beszélgettünk alkotásról és inspirációról. Interjú! Eredetileg nem grafikusművésznek tanultál. Hogyan vezetett az utad az illusztráció világába? Gimnáziumi éveim után az Eötvös Loránd