Modern-nomád luxus Szekszárdon | Szegzárd – the lodge

Modern-nomád luxus Szekszárdon | Szegzárd – the lodge

Egy keskeny, kanyargós úton, de már a szekszárdi borvidékre nyíló impozáns kilátással érkezünk meg a Szegzárd – the lodge birtokának kapuja elé. A kapun belül is folytatódnak a lankák: ahogy emeljük tekintetünket, úgy bukkan fel egyik épület a másik után.

A környéken egyedülálló atmoszférát képvisel a lodge, ami több tényezőből fakad. Az építészet mellett, mely a budapesti építész stúdió munkáját dicséri, az egész hely koncepciója jól átgondolt és koherens. Az életérzést, amit pár héttel a nyitás előtt már az arculatból is sejthettünk, az enteriőrökben és a birtokon meg is tapasztalhatjuk. A vendégházak butikhoteleket idéző kényelmét teljes csend koronázza: a hely limitált befogadóképességének hála itt a pihenést tényleg nem zavarja meg semmi. Dudás Péter, az egyik tulajdonos elárulta, pontosan ez volt a cél: megteremteni a nyugalom szigetét egy eddig felfedezetlen helyen. Az ötlet születéséről, a koncepció részleteiről, és a nyitás kihívásairól Pétert kérdeztük.


H&H: Hogyan választottátok ki a Szegzárd – the lodge helyszínét, mit érdemes tudni a környékről?

D. P.: Szekszárdi születésű vagyok, így a régió számomra nem volt ismeretlen. Gyerekkorom óta gondolkozom azon, hogy mit lehetne alkotni itt, ami egy kicsit ismertebbé, szimpatikusabbá tenné a várost, magát a borvidéket. Az országnak ez a része kevésbé ismert, ugyanakkor bátran merem állítani, hogy ez nem fair: túlságosan jó borok és nagyszerű borászok találhatók itt ahhoz, hogy ne alkosson maradandót e vidék  is. Habár két hektárnyi területünk fele aktívan a szekszárdi borvidék része – azaz szőlőt művelünk –, jelenleg nem foglalkozunk feldolgozással és bor készítésével, viszont megálmodtuk a Szegzárd – the lodge butikhotelt, ami segíthet az erre járó turistának maximális kényelmet és nyugalmat biztosítani.

Milyen fő szempontokat határoztatok meg az építészeknek, hogyan zajlott a közös munka?

Az építész stúdiót egy cikknek köszönhetően fedeztük fel, ezt követően azonnal meg is kerestük őket. Az összhang és a közös hullámhossz rögtön érződött közöttünk, értették, hogy mit is szeretnénk, nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a tervezési folyamatba. Nagy hatással volt ránk egy portugál tervező testvérpár, Francisco és Manuel Aires, akik lenyűgöző projekteket vittek véghez Portugáliában és világszerte. Tudtuk, hogy az anyagokat természetes mivoltukban szeretnénk használni az építkezés során: a terv felületkezelés nélküli nyers beton, vörösfenyő vázszerkezet és a tetőn vörösfenyő zsindelyhéjalás volt. Nyitható, nagy üvegfelületeket terveztünk, hogy a természet még jobban elérhessen minket.

Az engedélyezési, majd részletes kiviteli tervek elkészültét követően nagyon sok időt vett igénybe megtalálni azt a kivitelezőt, aki a legjobban érti az elképzeléseinket, és érzi, mennyi minden múlik a jó minőségű kivitelezésen annak érdekében, hogy az valósuljon meg, amit megálmodtunk.

A Szegzárdban az enteriőrök is nagyon hangsúlyosak – itt milyen célok mentén dolgoztatok?

Olyan enteriőrt szerettünk volna létrehozni, amelyben dominál a természetesség, a lágy színpaletta, a nyugodt vonalvezetés, viszont szerettük volna, hogy érezni lehessen az igazi luxust és kényelmet. Manapság annyira elcsépelt a luxus szó; a mi értelmezésünkben valóban azt jelenti, hogy a legmagasabb minőségű, legnívósabb berendezési tárgyakat választottuk az összes helyiségbe; olyan bútorokat és kiegészítőket, amelyekkel itthon nem találkozik az ember, amiket nagyon nehéz beszerezni. A májusi nyitás előtt másfél évvel már elkezdtük megrendelni a tárgyak és bútorok nagy részét.

Az utóbbi években külföldi utazásaink során tudatosan választottuk ki a szállodákat: nemcsak pihenni mentünk, hanem inspirálódni is. A social media felületei szintén nagyon jó lehetőséget adtak ötletek begyűjtésére. Számtalan nagyszerű oldalt követtünk be az elmúlt időben, amelyek bravúros projekteket posztolnak nap mint nap.

Az apartmanok legmagasabb pontjánál a belmagasság 4,5 méter: ezt szerettük volna hangsúlyossá tenni, ezért választottuk a mennyezetről függő kandallót, vagy a monumentális fonott bambuszlámpákat. A pincehelyiségben mindenképp bontott téglát szerettünk volna használni és nagyon letisztult teret képzeltünk el, csak asztallal és székekkel, visszafogott világítással. A hálószobákban a legmagasabb szintű nyugalmat szerettük volna bevinni, ezt úgy értük el, hogy semmilyen zavaró berendezési tárgyat vagy dekorációt nem használtunk. Csak a nyers vörösfenyő falburkolat, a krémszínű gyapjúszőnyeg és a kényelmes ágy az, ami uralja a huszonöt négyzetméteres tereket.

Ha csak néhány részletet kellene kiemelni, szerinted mi a ti tereitekben létrejött otthonos és meleg környezet kulcsa? A kiválasztott tárgyak, a megtervezett fények, vagy maga a kompozíció?

A lodge-ok belsőépítészeti stílusára talán a modern-nomád jelző a legjobb. A modern szót ebben a kontextusban jobban ismerjük: letisztult formavezetést, minimalista megjelenést jelöl a mi esetünkben. A nomád egyértelműen az anyaghasználatra és nyersességre utal: a kőrisfa étkezőasztalok, a fonott bambusz lámpatestek, a mahagóni kültéri bútorok, a vörösréz edények, a nyers betonpadló, a vörösfenyő falburkolat, a len függönyök és díszpárnák, a damaszt ágynemű, a gyapjúszőnyeg olyan ötvözetet generál, ami által az otthonos és meleg környezet garantált. A lodge-ok külső díszlécborításának köszönhető egész napos fényjáték szintén hozzájárul az otthonos hangulat érzésének fokozásához.

Hogyan zajlik egy tökéletes nap egy lodge-ban?

Eddigi tapasztalataink alapján leginkább kettesben elvonuló párok és kisebb családok keresik nálunk a nyugalmat és pihenést. A tökéletes nap nálunk a reggelivel indul: vendégeink részére a környék termelőitől összeállított alapanyagokból készítünk egy gazdag reggelikosarat. Kéthektáros területünkön található egy áprilistól októberig használható, fűtött, tizenkétszer öt méteres medence, egy feszített víztükrű, hat személyes jacuzzi, egy magaslesszerű építményen álló négyszemélyes szauna a kiserdő közepén, valamint egy hintaágy is. Ha kedve támad a vendégnek, van lehetősége bejárni a szőlőnket és a környező szurdikokat, szőlőbirtokokat. Mindezt akár e-bike-kal is megteheti, két darabot biztosítunk ezekből a nálunk pihenni vágyók részére.

Augusztustól lehetőség van a Private Dining Experience szolgáltatás igénylésére is, melynek keretein belül egy privát séf előre egyeztetve,  aktuális menü alapján ebédet vagy vacsorát készít szállóvendégeink részére, érdeklődés esetén pedig privát borkóstolót is tudunk tartani borospincénkben saját személyzetünk vagy egy helyi vendégborász közreműködésével. Az apartmanokban található minibárból és a borhűtőkből szabadon elérhetők a nassolnivalók és a szekszárdi borvidék legízletesebb borai. Hűvösebb estéken vagy nagyobb társasággal történő ünneplés esetén ajánljuk a kandallókban vagy a kültéri tűzrakóban történő tűzrakást. A Szegzárd – the lodge-tól mindössze tizenöt percnyi sétatávra található Szekszárd belvárosa; illetve közelünkben helyezkedik el több nagy borászat birtoka is, ahova előre bejelentkezve borkóstolókon is részt vehetnek vendégeink. Aki pedig a kirándulás szerelmese, az a Gemenci erdő és a szekszárdi dombság bejárása során biztosan megfelelő kikapcsolódásra lel majd.

Vendéglátói tapasztalat nélkül, érzésből vágtatok bele a lodge megnyitásába. Milyen tapasztalatokkal, nehézségekkel találkoztatok a nyitás óta?

Valóban, a vendéglátás számunkra szakmaként eddig ismeretlen terület volt. Nyaralásaink során összeszedett pozitív és negatív élményeinkre támaszkodva alakítottuk ki a Szegzárd – the lodge vendéglátói filozófiáját. Két, szintén szakmán kívüli kolléga segítségével intézzük vendégeink minden kérését, kérdését és igyekszünk maximálisan kielégíteni az igényeiket.

Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk tőlük, pont azokkal a jelzőkkel illetik kis szállodánkat, amilyennek mi is megálmodtuk, és ez nagyon jó érzés: egyedülálló, „mintha nem is Magyarországon lenne”, „sok helyen jártunk már, de ez…”.

Azonban sajnos akadnak olyan szituációk is, amelyek rossz érzéssel töltenek el – talán épp azért, mert nem vendéglátós fejjel vágtunk bele a projektbe, melyben rengeteg munkánk, időnk, fejtörésünk, anyagi áldozatunk és álmatlan éjszakánk van. Fontos megjegyezni, hogy mi nem szállodalánc vagyunk, ahol az egyik hotel csak egy a több száz közül: ez a mi saját kis butikhotelünk, ami olyan, mintha a saját otthonunk is lenne. Így is kezeljük, mi, tulajdonosok és kollégáink is. Szerencsére nagyon kis százalékban, de valóban előfordulnak olyan vendégek is, akik nem érzik magukénak a helyszínt. Több kisebb károkozással nemcsak nekünk, de az őket követő vendégeknek is kellemetlenséget okozhatnak, mert elképzelhető, hogy nem tudjuk olyan gyorsan kijavítani az okozott kárt, ahogy szeretnénk. Ahhoz pedig, hogy fenntartsuk azt a magas színvonalú szolgáltatást, ahonnan indultunk, folyamatos karbantartásra, az amortizált tárgyak cseréjére van szükség. A Szegzárd – the lodge egyediségét épp ez a hozzáállás adja, és nagyon bízunk benne, hogy ha a vendég ebbe belehelyezkedik, egy picivel körültekintőbben használja majd a helyszínt.

Dr. Kövesdy Attila és Dudás Péter, a Szegzárd – the lodge tulajdonosai

Az építész stúdióval közös munka mellett még egy kollaborációról mesélj: a megnyitás előtt rendhagyó módon nem 3D-látványtervekkel, hanem rajzokkal kommunikáltatok a lodge-ról, karakteres arculatot hoztatok létre.

Így van, a kivitelezés elkezdése előtt már elterveztük, hogy milyen módon szeretnénk kommunikálni induló projektünket a közönség felé, ennek képezték részét az épülő vendégházakat bemutató élethű, hangulatos rajzok, illusztrációk.  Erre, úgy érzem, a legmegfelelőbb szakembert, Kovács Adélt (@the_noon_crafts) találtuk meg. Másfél éven keresztül, hétről hétre csöpögtettük a social media felületein Adél rajzait, ezzel a projekt egyre jobban kezdett kikristályosodni követőink és saját magunk számára is. Építészek által tervezett látványterveink nem voltak. A belső terek a mi fejünkben álltak össze, amit leírás útján adtunk tovább Adélnak, ő pedig látatlanban lerajzolta a valóságot olyan technikával, ami a legjobban illik arculatunkhoz.

Az eredeti elképzelésünk egy ezen rajzok gyűjteményeként szolgáló kis könyv elkészítése volt, amit vendégeink ajándékba kapnak majd. A könyv jelenleg a nyomdai előkészítés státuszában van, hamarosan kezébe foghatja minden hozzánk érkező. A nyomtatványt három nagy témakörre osztottuk fel: a Szegzárd – the lodge létrejöttének története, Szekszárd mint város és régió bemutatása, valamint a Szegzárd – the lodge mint helyszín bemutatása.

Szegzárd – the lodge | Web | Instagram

Fotók: Balogh Kata

továbbiak
HIGHLIGHTS | A külső is számít
community

HIGHLIGHTS | A külső is számít

Sokat szeretjük hangoztatni, milyen fontos a fenntartható design. De vajon elég-e csak az alapanyagok, az eljárásrendek megváltoztatása a teljes szemléletformáláshoz? Megsúgjuk: nem. A napokban publikálta az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) legfrissebb, közel nyolc év kutatását felölelő tanulmányát, miszerint a klímaváltozás megállíthatatlan és ha nem szüntetjük be azonnal a fosszilis
Lengyelország varázslatos tájain | Pieniński Nemzeti Park
east

Lengyelország varázslatos tájain | Pieniński Nemzeti Park

Festői szirtek, mesebeli völgyek és misztikus fenyvesek: ez a Pieniński Nemzeti Park, Lengyelország tájegységeit bemutató sorozatunk következő állomása. A Pieniński Nemzeti Park a Pieninek hegység központi részét foglalja magában a Trzy Korony (Három Korona) csúccsal és a Dunajec folyó festői szorosával. Ez a hegyvonulat az alakzatok sokféleségével tűnik ki: festői,
A repülőmodellezők világát örökíti meg Földi Ádám új fotósorozata
fotográfia

A repülőmodellezők világát örökíti meg Földi Ádám új fotósorozata

Egy nagymúltú, de kevesek által ismert hobbitevékenység a repülőmodellezés, igazi kuriózum, ha valaki ma úgy vág bele, hogy nincs a családjában modellező felmenő. A szabadidős hobbiként és versenysportágként is művelhető gyakorlat jelenléte ugyan halványulni látszik, vannak még modellező közösségek, akik ambiciózusan és profi szinten viszik tovább annak hagyományát. Az ő