Ha Budapest, akkor tetoválás! | TOP 5

Ha Budapest, akkor tetoválás! | TOP 5

Mai cikkünkben öt nagyon különböző stílusú budapesti tetoválóművészt gyüjtöttünk össze, akikre érdemes odafigyelni.


Időről időre elgondolkozol rajta, hogy tetováltass, de még nem találtad meg a megfelelő művészt? Esetleg már a sokadik tetkódat tervezgeted? Bármelyikről is legyen szó, érdemes lehet megismerned a most következő művészeket, akik röviden mesélnek nekünk magukról és munkáikról.


Csörgő Anna

Milan Kundera cseh regényíró szerint, ami a tehetségnél is fontosabb és mélyebb, az az alapvető helyeslés, amelyet szakmánk lényege iránt táplálunk. ,,Így érzek én, ha a tetoválásról van szó. Gyerekkoromtól fogva tetszik, és helyeslem, hogy az emberek bőrén kis ábrák és feliratok legyenek. Szeretem a strandon nézegetni, hogy ki mit választott önkifejezés céljából, vagy YouTube-on böngészni, hogy mások milyen technikával dolgoznak. (...)” – fogalmazza meg Anna.

Anna manapság leginkább realisztikus mintákban utazik, de szeret egyszerűbb, naivabb formákat is készíteni. 2020-ban barátaival megalapították underground kollektívájukat, ami Patika néven fut. Ehhez a csoportosuláshoz tartozik Eliza és Süsködi Bence is, akiket majd később mutatunk be.  

,,Szeretem a rajzi részét, jókat beszélgetni a vendégeimmel, leküzdeni a technikai nehézségeket, és új lehetőségeket felfedezni – nagyon élveztem az elmúlt pár évet, és remélem még sokáig így telnek majd a napjaim” – teszi hozzá.

Göncz Eliza

,,Az általam készített tetoválásoknak mostanában van egy bukolikus, kissé romantikus hangulata. Ez alapvetően egy ilyen elvágyódás érzésből fakad. Elvágyódás a városból a tényleges elhagyása nélkül, kortárs módon, tetoválások által" – fogalmaz Eliza. Azért is választ népművészeti és népmesés elemeket, hogy eloszlassa azokat a negatív érzéseket, amik az elmúlt években beárnyékolták a magyar és nemzeti identitástudatot.

Sükösdi Bence

,,Alapvetően szeretek gyorsan, koszosan, sok gesztussal rajzolni. Tetoválásaimmal igyekszem ezt a lendületet, illetve az ebből fakadó textúrákat visszaadni bőrön is. Képvilágban a legfőbb inspirációmat általában klasszikus művészeti alkotások jelentik, amerikai tradicionális minták és jelek, gyakran teljesen random dolgok amikkel találkozom. De amúgy nem feltétlen tudom, hogy mit csinálok” – fogalmaz frappánsan Bence.

Németh Levente

Gyerekkorától vonzza a szürrealista, illetve morbid képi világ, így elsősorban alkotásait is ezek inspirálják. ,,Karrierem édesanyám konyhájában indult embertelen körülmények között: cigifüst, vécépapír törlőkendő gyanánt, az olcsó festék mellet ételmaradék, egy erősen ittas rocker osztálytárs és egy 16 éves srác egy használhatatlan géppel a kezében, bármi fogalom nélkül a szakmát illetően. Abban az évben lettem tulajdonosa az első kis tetkómnak, és azonnal tudtam, ez az a világ, amiben otthon érzem magam" osztotta meg velünk Levi.

,,A tűk, az eszközök, a vegyszerek illata, illetve a végtelen lehetőségek tudata, amik miatt kilenc év után is azt érzem, hogy boldoggá tesz, amit csinálok."


Márton Bence

Márton Bence a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafikus szakának hallgatója, aki hét éve ismerkedett meg a tetoválás médiumával. ,,Célom az, hogy olyan tetoválásokat készítsek, amelyek igazi alkotásként léteznek, hogy olyan üzenetet közvetítsenek a befogadó számára, amely kifejezi az emberi lényeget."

Bence úgy tervezi, hogy diplomamunkája egy tetováláskiállítás lesz, aminek keretében legalább hét teljes hátas alkotást szeretne elkészíteni. Biztos benne, hogy pár éven belül, minden művészeti akadémián és egyetemen lesz tetoválás szakirány is, és megjelenik majd a test is mint művészeti médium, mivel ez is egy mérhetetlenül komplex terület.

+1 Nedbál Bianka

Azoknak, akik inkább színesben gondolkodnak, ráadásként elhoztuk plusz egy alkotó munkáit.


Csörgő Anna | Instagram
Göncz Eliza | Instagram
Sükösdi Bence | Instagram
Németh Levente | Instagram
Márton Bence | Instagram
Nedbál Bianka | Instagram

továbbiak
Holnap lesz a szlovén kultúra napja
lifestyle

Holnap lesz a szlovén kultúra napja

Február 8-án, France Prešeren költő halálának évfordulóján tartják a szlovén kultúra napját Szlovéniában, illetve a környező országok szlovén közösségeinek körében. Az ünnep előestéjén két művészt életműdíjjal tüntetnek ki, és legfeljebb hatan Prešeren Alapítvány Díjat kapnak az elmúlt három évben elért eredményeikért. A munkaszüneti és ünnepnapon országszerte rendezvényeket tartanak, amelyeken gyakran
Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban
lifestyle

Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban

Egy 1323-as feljegyzésben említették először a litván fővárost, így egész 2023-ban ünnepi programokkal emlékeznek meg a születésnapról. Gediminas litván nagyfejedelem egy 1323. január 25-én keletkezett levelében nevezte meg először Vilniust, és bátorította a környező országok lakóit, hogy telepedjenek le Litvánia földjén. Innen datálják a város létezését, és mint legfőbb dokumentumot,
Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval
lifestyle

Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval

James A. Kapaló kutatásai elsősorban a közép-kelet-európai vallási és etnikai kisebbségek történetére és tapasztalataira fókuszálnak. Etnográfiai módszerek segítségével dolgozik közösségekkel, levéltárakkal és múzeumi gyűjteményekkel, hogy feltárja a hétköznapi tudást, a vallási gyakorlatokat és a helyi emlékezetet. Egyik szerkesztője volt a The Secret Police and the Religious Underground in Communist and