Hangok a prés alatt – bakelit után kutattunk Budapesten

Hangok a prés alatt – bakelit után kutattunk Budapesten

Legyen fizikai vagy online, a zenegyűjtemények fontos szerepet töltenek be minden tisztességes zenerajongó életében. Bár a 70-es és a 80-as évek virágkora véget ért, a bakelitek reneszánszukat élik világszerte, így természetesen Budapesten is. Az elmúlt években számos új lemezbolt nyílt, amelyek – korábbi társaikhoz hasonlóan – gyakran maguk a gyűjtők vagy helyi DJ-k tulajdonában állnak. Hiszen ők jó eséllyel olyan hatalmas gyűjteményt halmoztak fel az évek során, hogy mára árulják is a lemezeket. Négy belvárosi üzletet mutatunk be, amelyek kissé különböznek egymástól, de mindegyikük a válogatás és a felfedezés örömét szolgálja.


Kalóz Records

Kürti Kristóf (magyar dj, művésznevén DJ Suhaid) 2018-ban nyitotta meg a nyolcadik kerületi Bródy Sándor utcában a Kalóz Records nevű üzletet, azonban ezt megelőzően már jó ideje online is kereskedett lemezekkel. Kristóf maga is hatalmas gyűjtő, aki régen ideje nagy részét lemezek felkutatásával töltötte budapesti boltokban és bolhapiacokon, így sokszor elképesztően olcsón jutott hozzá akár több száz eurót érő kincsekhez. Annyi lemeze van, hogy a Magyarországon kultikusnak számító Tilos Rádión 12 évig vezetett műsort “Mezítlábas mesék” néven, ami egyébként még mindig fut, bár manapság már más műsorvezetővel. A boltban főként használt dolgokkal foglalkoznak, a műfaji fókuszban pedig a klasszikus rock és jazz, hiphop és house, illetve világzene van, ezek közül is elsősorban a kelet-európai régión van a hangsúly, de a kínálatban találhatóak igazi különlegességek, illetve első kiadások is. Az üzlet tömve van lemezekkel, akadnak teljesen értéktelen darabok is, ezeket építkezésre, kézműveskedésre és esküvőkre szokták vinni a vásárlók. A tulajdonosok nagyon magukra találtak a Palotanegyedben, a környéken sokan gyűjtenek lemezeket, így gyakran előfordul az is, hogy a törzsvásárlók nem pénzzel, hanem a saját gyűjteményük egy-egy darabjával fizetnek az elhozott korongért.

A hatalmas pincében található raktárban, és a földszinti üzlethelyiségben igazi kincsekre lelhetünk, ha pedig konkrét dolgot keresünk, akkor azt vagy webshopon kutakodva, vagy személyesen érdeklődve tehetjük meg.


Lemezkuckó

A Lemezkuckó nevű boltot 1986-ban alapította az akkor 23 éves tulajdonos, aki azóta is napi 14 órát tölt az üzletben. A lokáció kiváló, ugyanis a Lemezkuckó a turisztikai szempontból forgalmas, szórakozóhelyekkel és éttermekkel teli Király utca csendesebb végében található. Az üzlet még a szocializmusban született, túlélte a rendszerváltást, a 90-es években pedig a CD-k térhódítása miatt teljesen leváltotta lemezes kínálatát. A hosszabb CD-s fókuszt követően, a 2008-as gazdasági válság után pár évvel kezdtek el újra lemezeket keresni az emberek, a tulajdonos ekkor hozta vissza az előzőleg kiszorult hanghordozókat. Napjainkra nagyjából fele-fele arányban találhatóak itt CD-k és lemezek, azonban ezzel az üzlet igazi kuriózumnak számít, ugyanis vannak helyek, ahol a kereslethiány miatt manapság már egyáltalán nem árulják az előbbieket. Mivel ilyen széles kínálattal egész Európában ritkán lehet találkozni, ezért sokszor fotózkodnak itt a meglepett fiatal nyugati turisták. A boltban számos stílus képviselteti magát: a jazztől a rockig a prózán keresztül nagyjából bármilyen műfaj felbukkan, azonban érdekesség, hogy a klasszikus lemezekből fogy a legkevesebb, ugyanis a szocializmus alatt annyira sok készült ezekből, hogy nem igazán adhatóak el.

A tulajdonos személyes kedvenc műfaja a dallamos jazz, illetve a könnyed, Verdi-típusú klasszikusokat is szereti, számára főként a zene hangulata a döntő. Nyitott szemlélettel áll azokhoz a stílusokhoz, amik bár nem állnak hozzá közel, de vásárlóit érdekelheti, ezért nagyjából bármiről tud beszélgetni a betérőkkel.


Beat On The Brat Vinyl & Bar

A tulajdonos, Léva Janesz 2013-ban hagyta ott pénzintézeti munkáját és nyitotta meg a RAMONES dala után elnevezett Beat On The Brat klubot a Nyár utca félig földalatti üzlethelyiségében, ahol előtte autómosó és benzinkút üzemelt. A szórakozóhely egészen a 2020-as pandémia következtében bevezetett lezárásokig működött, egyre növekvő sikerrel Budapest Európa-szinten ismert bulinegyedében. A Beat gyorsan emblematikus hellyé vált a rendszeres pop, indie, hiphop tematikus estéknek, a különféle koncerteknek és a legendás szilveszteri buliknak köszönhetően. A belvárosi alternatív zenei közeg jelentős része gyakran megfordult ezen a helyen, pedig a létesítmény befogadóképessége meglehetősen csekély volt, a tánctéren nagyjából 50 ember fért el egyszerre.

A járvány okozta lezárások miatt sajnos be kellett zárni a klubot, de a Beat története nem állt meg, ugyanis a tulajdonos egy nappali helyet nyitott a Margit híd budai oldalához közel, a Frankel Leó úton. Az emeletes helyiségben a falakat – úgy, mint a régi Beatben – itt is különböző zenei és filmes plakátok borítják, amiket hosszú éveken át gyűjtött a tulajdonos. Janesz maga is lemezgyűjtő, emiatt döntött úgy, hogy az új helyen az italok és péksütemények mellett lemezeket is lehessen vásárolni. A választék nagy része inkább huszadik századi, főként közismert előadók munkájából áll. A helyen szeretnék az árakat minél alacsonyabban tartani, ezért nem igazán találhatóak meg 2000 utáni lemezek, de cserébe meglehetősen sok 80-as és 90-es évekbeli korongból válogathatunk.

A Beat csapata általában Facebookon osztja meg a legfrissebb könyv- és lemezszerzeményeket, amiket személyesen lehet megvásárolni, egy üdítő vagy kávé mellett.


Aktrecords

A 2005-ben az Isu néven DJ-ként is tevékenykedő Kántor István alapította meg az Aktrecords elnevezésű lemezboltot, ami először a mára már bezárt K2 Klubbal egy udvarban, az Üllői úti, gigantikus méretű Kilián Laktanyában kapott helyet. Az üzlet jelenleg Budapest egyik központi helyétől, az Oktogontól pár percre, a hatodik kerületi Ó utcában található. A városban mindenképpen ez a legminimalistább lemezbolt, amiben a kínálat is nagy szerepet játszik, ennek nagy része ugyanis főként elektronikus zenei lemezeken alapul. Főleg techno, minimál, experimental műfajú korongokat találhatunk keresgélés közben. A klasszikus négynegyedes klubzenén kívül előfordul pár jazz klasszikus, újvonalas és klasszikus hiphop egyaránt, továbbá pár, a tulajdonos által kedvelt indie lemez is, mivel a boltban csak olyan zenéket árul, amiket ő maga is szívesen hallgat. Az üzlet különlegessége ebben az esetben abban rejlik, hogy a bakelit lemezeken kívül az Aktrecordsban ruhák közül is válogathatunk. Az elektronikus zenei közönség stílusához hűen főleg a Carhartt és az Obey márkák darabjai találhatók a kínálatban, melyek általában a DJ-k, gördeszkások és más művészek kedvencei. A gondosan válogatott gyűjteményből webshopon keresztül vagy az üzletben személyesen, a tulajdonos segítségével vásárolhatunk.


Fotók: Mohai Balázs

továbbiak
Miért egyre több az amerikai Európában?
business

Miért egyre több az amerikai Európában?

Húsz év után újra 1 euróba kerül 1 USA dollár. Az amerikai deviza erősödése egyrészt azt jelenti, hogy az Egyesült Államokból érkező import drágul, másrészről viszont egyre vonzóbbá teszi Európát az amerikai lakosoknak, hiszen így, ha távmunkára adják fejüket, akkor ugyanannyi fizetés egyre többet és többet ér az öreg kontinensen.
Százmillió tonna étel kerül az éhezők tányérja helyett a kukába
community

Százmillió tonna étel kerül az éhezők tányérja helyett a kukába

Energiaválság, rezsiárak az egekben, őrületes infláció. Ez a jelenünk. Azt halljuk, hogy fogjuk vissza a fogyasztásunkat, hogy csak annyi energiát, terméket fogyasszunk, amennyire mindenképp szükségünk van. Ehhez képest éves szinten hatalmas mennyiségű élelmiszer megy kárba, nemcsak végső felhasználói szinten, de a termelési lánc korábbi szintjein is. 2015-ben az EU-ban 42,
Ruházati kollekcióval bővül az YKRA
branding

Ruházati kollekcióval bővül az YKRA

Új kollekcióval üdvözli az őszi szezont az YKRA – ezúttal viszont már nemcsak a hátizsákok között válogathatunk, hanem ruhatárunkba is csempészhetünk új darabokat a magyar márkától. Lakatos Balázs, a márka alapítója elmondása szerint a tavaly tíz éves brand régóta dédelgetett álma egy ruhakollekció megvalósítása. A frissen debütált YKRA APPAREL kollekcióról Balázzsal