Ruházati kollekcióval bővül az YKRA

Ruházati kollekcióval bővül az YKRA

Új kollekcióval üdvözli az őszi szezont az YKRA – ezúttal viszont már nemcsak a hátizsákok között válogathatunk, hanem ruhatárunkba is csempészhetünk új darabokat a magyar márkától. Lakatos Balázs, a márka alapítója elmondása szerint a tavaly tíz éves brand régóta dédelgetett álma egy ruhakollekció megvalósítása. A frissen debütált YKRA APPAREL kollekcióról Balázzsal beszélgettünk!


Már a hátizsákok előtt is tisztában voltam vele, hogy érdekel a ruházat” – kezdi beszámolóját az YKRA megálmodója. Az YKRA életében párszor már elérhetőek voltak limitált számban ruhadarabok, amik népszerűsége megerősítette az alkotókat, hogy érdemes megvalósítani a kollekciót.

Korábban már értékesítettünk pólókat, amik szerencsére hamar népszerűvé is váltak. A továbbiakban szerettünk volna komolyabban foglalkozni ruhadarabokkal, és az is megfogalmazódott bennünk, hogy szeretnénk, ha a vásárlóink számára egy teljes ruházati palettát tudnánk kínálni. Ennek nulladik lépéseként készült el az YKRA Apparel kollekció, amiben megfogalmaztuk az eddigi ötleteinket – készültek pólók, pulcsik és hozzá limitált kiadású totebagek is, amiken már az új ruházati logónk látható.” Az új kollekciót meghatározó logó a koncepció elemi része, amelyet Lénárt Ivett készített Csordás Levente grafikus tervei alapján. A tervezés közben fontos szempont volt, hogy szezonálisan is használható, de kellően kreatív logó legyen, amely folyamatosan visszaköszönhet a következő kollekciók termékein is.

A logó egy klasszikus irányvonalat képvisel, amelyben egyszerre fellelhető az YKRA japános jellege és a hatvanas-hetvenes évek alpesi túrakultúrája. Utóbbinak fontos inspiratív szerepe volt a ruhakollekció létrehozásában, hiszen Balázs elmondása szerint már fiatal korában is nagy hatással voltak rá gyermekkori élményei. A nyolcvanas években végignéztem, hogy a szüleim akár 10-15 évig is hordták a hetvenes évek végén vásárolt svájci öltözékeiket, amiknek a kulcsa a jó minőség volt. Valóban olyan alapanyagokból készítették ezeket, hogy akár több évtizedig hordhatóak legyenek. Manapság milyen ruhadarabot használunk ennyi ideig? Kicsit elképzelhetetlen a gondolat. Erre törekszünk az YKRA Apparellel tartós ruhadarabok, valódi minőségi anyagokból.”

A márka erősen kiépített brandjének fejlesztése mellett újabb közönség bevonása a cél, ami arra készteti az alkotókat, hogy az eddig megszokott keretrendszereken túl gondolkozzanak. A kollekció szándékosan kizárólag csak alapdarabokat tartalmaz, a szűk termékpaletta a biztosíték arra, hogy megkérdőjelezhetetlen minőségű anyagokkal dolgoznak. Nem az aktuális trendekre való reagálás a cél, hanem az, hogy a tudatos vásárló megtalálja a számára megfelelő darabokat.

Fontos számunkra, hogy ha valaki a termékeinket hordja, az általában egy nagyon erős értékrendet üzen a külvilágnak. Szeretnénk minél precízebben megfelelni ezeknek az értékeknek, és nem tervezünk kompromisszumokat kötni az ehhez szükséges gyártási folyamatokban. Az exkluzivitás mindenképpen egy olyan elem, ami az YKRA növekedésében egyre fontosabb lesz” – részletezte elképzeléseit a fenntartható és minőségi kivitelezésről Balázs.

A táskákhoz hasonlóan az YKRA Apparel darabjai is egytől egyig lokális gyártásban készülnek. Ugyan a fenntarható divat a virágkorát éli, igen ritka, hogy egy terméket egy európai fővárosban szőnek, varrnak és szitáznak. Az YKRA eddigi szakmai kapcsolatainak köszönhetően minimalizálni tudja az ökológiai lábnyomát, és kivétel nélkül helyi szereplőkkel közreműködve alkotja meg kollekcióit. Ebből fakad a ruházatok vizuális megjelenése is, ami a natúr esztétikára helyezi a hangsúlyt. Az anyaghasználat szempontjából fontos kiemelni, hogy a márka számára központi kérdés a vásárlók hiteles tájékoztatása, így Balázs azt is elárulta, hogy miért választották a pamutot végső megoldásként: Még mindig ez a legtermészetesebb anyag, amivel jelenleg elérhető áron tudunk dolgozni. Úgy döntöttünk, hogy nem festjük és nem fehérítjük az anyagot, annak érdekében, hogy csökkentsük a gyártás környezeti terhelését. Az is közrejátszik ebben, hogy pont akkor jött ki a New York Timesnak egy felderítő cikke ezzel kapcsolatban, amikor arról beszéltünk, hogy megvegyük-e dupla áron az organikus anyagokat. Nem fér bele a márka értékvállalásába, hogy bármiféle greenwashingon menjünk keresztül, számunkra fontosabb a hitelesség“.

Ennek ellenére viszont fontos, hogy valóban tesznek a pamut és a gyártás ökológiai lábnyomának csökkentéséért – innen jött az ötlet az undyed kivitelezésre. A minimális környezetszennyező gyártás kialakítása hosszú folyamat, a jövőben viszont nem határolódnak el az újrahasznosított vagy hibrid anyagoktól sem, hiszen a ruházatnak nagy szerepe van a márka jövőképében.

Fotók: Wertán Botond

YKRA | Web | Facebook | Instagram

Az YKRA márka Hype&Hyper 2022/1. print számában megjelent interjúját már online is elolvashatod! Kattints a cikkért:

továbbiak
Szimbio Lab kiállítás és workshopok | Organikus Design
design

Szimbio Lab kiállítás és workshopok | Organikus Design

A Király utcai K11 LABOR galériában október 6-án nyílik meg a Szimbio Lab kiállítása, méghozzá a biodesign témájában. Kis-Baraksó Alexandra, a Manera Studio tervezője 2021-ben Márföldi Dórival és Huszár Fannival közösen alapította meg a Szimbio Lab csoportot. A kollektíva tagjai a kortárs design innovatív tendenciáit építik be tevékenységükbe: organikus, slow
„Kiélhettük művészeti szabadságunkat” | A Hype&Hyper cikkei rizográf kiadványokban öltöttek új alakot
design

„Kiélhettük művészeti szabadságunkat” | A Hype&Hyper cikkei rizográf kiadványokban öltöttek új alakot

A Hype&Hyper válogatott cikkei az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem idén végzett mesterszakos diákjainak köszönhetően kaptak öt különböző, karakteres designt, majd rizo-nyomtatott kiadványok formájában öltöttek alakot. Rajongásunkat most ezen cikk formájában is szeretnénk kifejezni! „A Zinező az egri Eszterházy Egyetem Média és Design Intézetének félévente megjelenő designperiodikája, a Tervezőgrafika
Vaskupolát emelhetnek Románia felé
strategy

Vaskupolát emelhetnek Románia felé

Románia Izrael sékel-milliárdos projektjét venné meg, hogy vaskupolát emeljen az ország fölé. Komoly érdeklődés vagy iparági pletyka a román vásárlás? Habár Kelet-Európában már több éve kiemelt kérdés, hogy miként tudnák egyes országok megvédeni saját magukat az esetleges légvédelmi támadásokkal szemben, az utóbbi bő fél év eseményei átalakították a helyzetet. Egyre