fbpx
Nyomj Entert

Hétközben co-working iroda, hétvégén a vidéki szülők otthona

A MÁS építészek saját irodaterüket kettős funkcióval tették gazdaságossá és minden ízében kihasználttá. A Gül baba utcai lakásban ugyanis hétközben a saját co-working irodájuk működik, hétvégén pedig a vidéken lakó szüleik tudják a birtokukba venni az ingatlant. 


A MÁS-t 2018-ban alapította két építész, Gulyás Bálint és Mészáros Orsolya, akik az életben is egy párt alkotnak. Építészeti hozzáállásukat nagyban befolyásolja a Barcelonában tölött idő, ugyanis itt voltak együtt Erasmuson, majd a Műszaki Egyetem elvégzése után szakmai gyakorlatra is közösen mentek ki az ​​RCR Arcquitectes-hez.  Első munkájuk egy saját maguknak tervezett acél esküvői kápolna volt, amit a különleges atmoszférájú, szintén acél dominálta otthonuk követett. Mégsem lett az acél a védjegyük, szívesen kísérleteznek más anyagokkal is. Mindig azzal, amit éppen az adott projekt természete megkíván. Pont emiatt nevezték el magukat MÁS-nak, mert nem szeretnének kizárólag egy esztétikai irányzatot követni. „Büszkék vagyunk rá, hogy nincs jellegzetes stílusunk, mivel minden tervünk a megfigyelésen alapszik” – vallják. A tervezési folyamatot közösen végzik, jelenleg egy harmadik építésszel, Kristóf Dórával kiegészülve. A látványterveket Orsi, a projektmenedzsmentet pedig leginkább Bálint viszi, legtöbbször családi házakon és kisebb középületeken munkálkodva. Ezúttal megint egy saját maguknak tervezett projekten akadt meg a szemünk, amit körülbelül egy éve vettek birtokukba. Íme a Second Home, ahol most nem az acél, hanem a tégla a főszereplő.


A tér középpontjában a használók közössége áll. Egy olyan mérnök iroda kialakítása volt a cél, ahol az építészet különböző diszciplínái egy térben, egymást segítve tudnak működni. A MÁS-on kívül még két építész iroda és egy statikus kollega is erősíti a co-working teret. Ezek alapvetően egymástól függetlenül működnek, mégis képesek projekt alapon, vagy akár csak egy-egy kérdés erejére együttműködni. Ezáltal nemcsak a térkihasználás, hanem a szellemi szinergiák kiaknázása is fenntartható és hatékony a Second Home-nál. A térkihasználásra rátérve: a tárgyaló egy lehajtható ágy segítségével hálószobává, az irodatér az asztalok szétszedésével könnyedén nappalivá alakítható. A munkavégzéshez szükséges kábeleket pedig az álmennyezetben helyezték el, hogy szükség esetén gyorsan elpakolhatóak legyenek.

A lakást szerkezetig visszabontották, és az eredeti középfolyosós elrendezés helyett oldalra helyezték a közlekedőt. A fő attrakció a középen elhelyezett tégla építmény. Ez a kerámia kocka az iroda és a tárgyalótér közé ékelődik, markáns architektúrája és a rajta áthatoló fény meghatározza az egyébként minimalista enteriőr hangulatát. A téglaszín egyébként már a bejárati ajtó előtti terrakotta csempéken megjelenik, szép párhuzamot vonva a kültér és beltér között. Ebben a kiszolgálódobozban kapott aztán helyet a konyha, mosdó és a fürdőszoba. A transzparens téglát a mosdó és a fürdőszoba felől tömörre töltötték. A konyhabútor pedig szintén téglaszínű, mázas kerámiaburkolatot kapott. Bár a hangulatos Gül baba utca építkezés szempontjából nem volt a legideálisabb, és az elmondásaik alapján lépten-nyomon kihívásokba ütköztek, a praktikus és mutatós végeredmény megérte a nehézségeket.

MÁS Építészek | Web | Facebook | Instagram

Fotók: György Palkó

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük