HFDA design SPEED X HYPE | POSITION Collective

HFDA design SPEED X HYPE | POSITION Collective

A HFDA a neves olasz Istituto Europeo di Designnal (IED) közösen indította el design SPEED nevű mentorprogramját a nyár végén, olyan már stabil, akár külföldi tapasztalattal is rendelkező hat magyar formatervezőnek, akik elkötelezettek cégük további fejlesztése érdekében. Január végéig minden héten egy-egy újabb mentoráltat ismerhettek meg egy kicsit közelebbről itt, a HYPEANDHYPER-enKertész Attila és Simonfalvi Bence, azaz a POSITION Collective.

A Kertész Attila, Simonfalvi Bence és Jónás László által alapított POSITION Collective 2010-ben jött létre. Az elmúlt tíz évben a márka több nemzetközi visszhangú kollekciót és számos sikeres belsőépítészeti projektet tudhat maga mögött, melyeket olyan elismert sajtóorgánumok publikáltak, mint az Architectural Digest, Elle Decoration, FRAME, Yatzer vagy a Wallpaper magazin. Termékeik megtalálhatók a perthi reptéren, a Paramount Pictures melbourne-i irodájában, illetve a Google budapesti székhelyén is.

Egy életre szóló személyes lenyomat

A kortárs design és az európai bútortervezés ikonikus formái találkoznak a POSITION Collective különleges darabjaiban. Bútoraik és designtárgyaik nagyvonalú minimalizmusa illeszkedik a privát otthonokba, vállalati és nyilvános terekbe egyaránt. A színek és formák kifinomult összhangja a kortalan design prémium élvezetét nyújtja.

Alapvetően funkcionalista-minimalista a hozzáállásunk mind a tárgy-, mind a tértervezéshez, ugyanakkor nem vagyunk hívei a lélektelen egyszerűségnek. Fontos számunkra, hogy maradandó designt hozzunk létre, ami évek múlva sem lesz unalmas, elcsépelt vagy túlzottan harsány. Termékeink legtöbbje személyre szabható, részletgazdag, játékos, amelybe mindenki bele tudja tenni a saját lenyomatát, és ezáltal egy életre szóló társsá válhatnak” – mondták el a tervezők.

A koncepciókat minden esetben együtt találják ki. A belsőépítészeti projekteket aztán Bence, a bútorfejlesztési projekteket pedig Attila vezeti, a kereskedelmi kérdésekben Attila és Laci közösen dolgoznak. Az elmúlt időszakban az általános cégvezetési és gazdasági tervezési kérdéseket Laci irányítja.

Jelenleg több kifutó, nagyobb belsőépítészeti projektjük is van. Terveznek múzeumot az Andrássy úton, közösségi tereket a Mercedes-Benz kecskeméti gyárába, illetve számos lakás és szolgáltató helyet is. Lesznek idén új termékeik, és megújul a honlapjuk, továbbá több szakvásáron is részt vesznek: január közepén a Maison et Object-el kezdik a sort, aztán az őszi szezonban Milánó vagy London, illetve hazai megjelenések is várhatók. Idén 10 éves a cég, amit szeretnének méltóképpen megünnepelni.

Mountins Hotel – léptékváltás

2019 végén nyitott ki a Mountains Hotel, Tirolban, amit a POSITION tervezett újra. Ez egy 100 szobás sí resort az Alpok egy gyönyörű részén, ahol a belsőépítészeti munkákon túl a csapat több terméket külön a projekt kedvéért fejlesztett. A hotel minden szobájában és közösségi terében láthatóak a munkáik – egy igazán koherens, átgondolt koncepciót sikerült megvalósítaniuk. A projekt ugyanakkor egy léptékváltást is jelent a márka életében, ráadásul külföldi környezetben. Hamarosan elkészülnek a fotók, amelyeket több – még nem publikált – bútor és belsőépítészeti projekttel együtt fognak majd bemutatni.

A POSITION és a design SPEED

Néhány évvel ezelőtt részt vettünk már hasonló mentorációs programban, amely akkor számos olyan – általunk nem is ismert – szakmai kérdést feszegetett, amely egy design brand professzionális működéséhez elengedhetetlen. A design SPEED azonban egy jóval részletesebb, személyre szabottabb és a cégünk jelenlegi szituációira fókuszáló, aktuálisan beépíthető tudást biztosít. Stratégiai kérdésköröket érintő programról lévén szó, általános és évente felülvizsgálandó szakmai vonalvezetőként tekintünk az itt megszerzett tudásra, amit később önállóan is tudunk majd hasznosítani” – mondta el a POSITION csapata.

A kreatív területen dolgozók mindennapjai nagyon ritkán szólnak stratégiai cégépítésről. Mi azt gondoljuk, hogy ez a program minden alkalmazott művészeti területen működik, akár nagyobb múlttal rendelkező cég vagy egyén számára ugyanúgy hasznos lehet. Nem is feltétlen a márka alapjainak meghatározásánál (habár ezen a ponton a legindokoltabban), hanem az állandóan változó piaci viszonyok között való sikeres helytállásban, strukturált céges gondolkodásban tud alapvető hosszú távú tudást biztosítani” – tették hozzá.


A HFDA design SPEED X HYPE című cikksorozatunkban a design SPEED hat mentoráltjának tervezői munkásságáról, a mentorprogrammal kapcsolatos tapasztalataikról olvashattok hétről hétre a HYPEANDHYPER-en

továbbiak
Downtown One I Tirana
architecture

Downtown One I Tirana

Tirana már az előző évtizedben is híres volt arról, hogy ha szűkösen is álltak, akkor is próbálták élhetővé tenni a várost olyan apróságokkal mint a színesre festett házfalak, vagy egyszerű street art projektek. Nem csoda, ha most is szívesen látnak egy 8-bites homlokzatot, 140 méterrel Tirana fölé magasodni. A Downtown
CEE_RO | REBEKARTS
divat

CEE_RO | REBEKARTS

Visszafogottabb, elegáns, pasztell vagy sötétben világító, vibráló színárnyalatok: kisszériás, kézzel készített ékszerek, amelyek festményszerű alkotásokként egészítik ki mindennapi vagy alkalmi viseletünket. Fazakas Réka Rebekával, a REBEKARTS ékszerek megálmodójával beszélgettünk. Textiltervező művészként végeztél az egyetemen, most mégis ékszerkészítéssel foglalkozol. Mikor alkottad meg első ékszered, hogyan indult el a REBEKARTS? Egyetemi tanulmányaim
V4PLUS I Kedvenc cseh márkáink_04
east

V4PLUS I Kedvenc cseh márkáink_04

Múltkor az édesszájúaknak kedveztünk, most jöjjenek a húsevők! Megmutatjuk Prága legtutibb hentesüzletét, ahol érdemes kivárni a sorunkat, és nemcsak a brutáljó hamburger miatt. Mesélünk az egyik kedvenc cseh könyvünkről is, amely az elmúlt száz év ikonikus tárgyait mutatja be, a természet szerelmeseinek pedig olyan kültéri bútorokat és kiegészítőket kínálunk, amelyektől