#higgyaholnapban, higgy egy fenntartható karácsonyban!

#higgyaholnapban, higgy egy fenntartható karácsonyban!

Az ünnepekhez közeledve a Hype&Hyper és az Erste Bank közreműködésében újabb művészeti kollaboráció született, ezúttal a fenntartható karácsonyi készülődésre biztatva az ünnepi lázban égőket. Majoros Zita, a Printa tervezője olyan biopamut toolkitet álmodott meg, melybe nem a legnagyobb ajándékok férnek bele: a fenntarthatóság szimbólumaival díszített shopperbe és tasakokba jól kigondolt meglepetéseket lehet elhelyezni, melyekkel egy kis- vagy középvállalkozást, termelőt is támogatunk.

Zitát az együttműködés részleteiről és a fenntarthatósággal való kapcsolatáról kérdeztük.


Mióta kap kiemelt szerepet az életedben a fenntarthatóság?

A Föld sorsa gyerekkorom óta foglalkoztat: a környezetünk pusztítása nem újdonság, már a nyolcvanas években is szó esett róla, rám pedig ez akkor nagy hatással volt. Kialakult bennem egyfajta tudatosság és nyitottság a téma iránt, ami a későbbiekben, a márkám alapításánál is arra ösztönzött, hogy figyeljek a környezetemre.

Mi volt az első gondolatod, amikor találkoztál az Erste #higgyaholnapban kampánnyal? Hogyan fogtad meg a témát a tervezéskor?

A hozzám közel álló organikus, majdnem absztrakt formákhoz nyúltam, melyeket növényi motívumokkal kombináltam. Felismerhetőek az eredményben különböző öko szimbólumok is, melyeket a szlogen ihletett.

Hogyan készültek a kampány termékei, illetve mik ezek pontosan?

Már negyedik éve igyekszem a vásárlásaimat csomagolásmentesen megoldani, ehhez pedig elég komoly, vászontáskákból és tasakokból álló gyűjteményt halmoztam fel – folyamatos körforgásban vannak. Egy átlagos bevásárlás nálam minimum egy nagy shopper és több vászontáska, tasak vagy doboz. Az Erste-vel kialakított szett a bevásárlásokhoz egy remek kezdő készlet azoknak, akik most indulnak el ezen az úton, illetve szintén jó kiegészítés már rutinos zero waste bevásárlóknak is. A vászontáska strapabíró és tartós, hulladékból készült, újrahasznosított biopamut és pet palack kombinációból. A kis tasakok 100% oekotex natúr pamutból készültek, ezáltal pedig lebomlóak. Az egészet pedig vízbázisú műanyagmentes szitanyomással díszítettük a Printa stúdióban.