fbpx
Nyomj Entert

HIGHLIGHTS | Valóban ilyen gyerekszemmel a világ?

„A felnőttek mindig mindent jobban tudnak” – szól a kritika számtalan gyermek szájából. De tényleg mindent jobban tudunk? Honnan tudja egy tervező azt, hogy mi kell az aprónépnek? Ezúttal olyan projekteket hozunk, melyek által a felnőtt világ a gyerekek nyelvezetét próbálja megragadni, megérteni.

Sokszor mi, felnőttek azt gondoljuk, tudjuk mi kell a gyerekünknek, hiszen mi is voltunk már gyerekek. A felvetés teljesen helytálló egészen addig a percig, amíg figyelembe nem vesszük, hogy már nem a gyerekekéhez hasonló fiziológiai és érzelmi világot élünk meg. Egy gyermek sokkal spontánabb, kiszámíthatatlanabb egy felnőttnél, és ennek elsődleges oka, hogy éppen saját magát tanulja, ismeri meg. Talán pont ezért nem mindegy, hogy milyen hatások érik őket.

Szinte már közhely, hogy gyermekközpontú világban élünk. Az újabb generációk felnevelése központi téma minden nemzet életében, mégis ezen stratégiák kialakítása és megvalósítása a felnőttek kezében összpontosul, az ő világról alkotott képük határozza meg, mi a jó a gyermekeknek, és ez rendjén is van. Viszont most a tárgytervezés, a kiadványok, filmek – vagyis a kreatív ipar – szemszögéből tekintve megkerülhetetlenek a végfelhasználók, a gyerekek.

Puha, színes és vidám – és még sorolhatnánk a jelzőket, amik a felnőttek által tervezett gyerektárgyak megjelenését írják le. Ezek mind a gyerekekről alkotott össztársadalmi sztereotípiák leképzéseként aposztrofálhatók. De biztos ez kell a gyerekeknek? Lássunk hát most pár olyan projektet, amik az imént említett paramétereken túl kicsit másképp közelítik meg a gyerekeknek tervezést.


RUNRIDE // Btwin DECATHLON | Lille, Franciaország
Pierre VillezPlush Fox | Kijev, Ukrajna
Lidiya Marinchuk


Raduga Grëz — Online store of children’s toys | Minszk, Belarusz
Valerie Stepina


Adventures in Philosophy Book | Dublin, Írország
Paula McGloin


Dino & Me | Moszkva, Oroszország / Durban, Dél-Afrikai Köztársaság
Ksenya Ippolitova
Dmitriy Saveliev


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük