Hogyan látják a háborút a világ távolabbi részein?

Hogyan látják a háborút a világ távolabbi részein?

Pekingből, Delhiből vagy Fokvárosból hogyan ítélik meg az orosz-ukrán háborút? Milyen folyamatok játszódnak le a világ másik oldalán egy átalakuló világpolitikai közegben? Külpolitikai utazás a világ körül!

A háború megítélését más kontinenseken a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemen vizsgálták meg magyar külpolitikai szakértők.

Moszkva figyelemelterelésnek jó lesz

Dr. Salát Gergely Távol-Kelet szakértő szerint Észak-Kelet-Ázsia nagy része teljes mértékben támogatja az USA álláspontját Oroszországgal kapcsolatban, részben a szankciókat is átvették. Dél-Kelet-Ázsia országai azonban semlegesek, próbálják a helyzetet kihasználni: az olcsó orosz olaj nagyon kellemes Indiának, élnek a lehetőséggel. Észak-Korea nyíltan támogatja az oroszokat, Kína jelenleg kérdéses, hiszen Peking számára 2010 környékén egyértelművé vált, hogy az Egyesült Államoknak Kína az első számú ellenfele, meg akarják akadályozni a felemelkedését és megszervezni a globális Kína-ellenes koalíciót. „Az USA szövetségi rendszere felállt és Kína érzékeli, hogy belekényszerítik egy hidegháborúra hasonlító helyzetbe” – mondta, kiemelve, hogy Kína nem elég erős a hidegháborús helyzethez, ugyanakkor már túlságosan nagyra nőtt ahhoz, hogy ne vegye fel a kesztyűt és folyamatosan ellensúlyoznia kell az amerikai Kína ellenes nyomulást.

„Kínának Ukrajna nem a világ közepe” – összegzi Salát, aki szerint Kínát az érdekli, hogy ebben a globális vetélkedésben hogyan tud a legjobban kijönni az adott helyzetből. Peking részben közeledik Oroszország fele, mivel a fennálló konfliktusokat a szőnyeg alá söpörték, a kínai politika és sajtó pedig külső kommunikációjában teljes mértékben átvette az orosz narratívát: ezt a háborút a Nyugat kezdte, Oroszország csak az áldozat. Diplomáciai tekintetben már tartózkodik Peking, nagyon jó szándékú semleges kívül álló, aki békét akar.

Gazdasági tekintetben ugyanakkor jelentősen beállt Oroszország mögé: visszaesett egy darabig az orosz-kínai kereskedelmi forgalom, de 2022-ben minden rekordot megdöntött az export mindkét irányba. „Kína egy párna az orosz gazdaságnak, puhára lehet esni” – érzékeltette a szakértő, rámutatva, hogy ha Oroszország összeomlik, akkor mindenki Kínára figyel, ezért Moszkva figyelemelterelésnek egész jó alany. „Ahhoz szoktunk hozzá, hogy a világot jókra és rosszakra osztjuk fel: természetesen ebben az esetben a nyugati világ a jó, azonban Indiából, Indonéziából, Afrikából már más a helyzet, nem szeretik nagyon egyik felet sem” – mutatott rá a helyzet összetettségére Salát.

Az iráni haditechnika olykor leiskolázza orosz társát

Dr. Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója a Közel-Keletet elemezte. Szerinte nem lehet ezt a térséget tipizálni, jól látható törésvonalak vannak, hiszen az Öböl-menti államok és Izrael USA barát országok, Irán és Szíria azonban Oroszország oldalán áll, Irak és Törökország pedig okosan politizál – ugyanakkor Törökország mégiscsak NATO tag, amerikai katonai bázissal a területén. A fenti képlet ellenére a Közel-Kelet egy kicsit távolságtartó a háború megítélésével és Oroszországgal kapcsolatban. „A tőkepiacok átrendeződéséből Dubai szakíthat a legnagyobbat, mert minden kereskedelem a Közel-Kelet Londonján keresztül fut át” – mondja Wagner, kiemelve, hogy az oroszok bizonyos érdekeltségeket Dubaiba telepíthetnek át. „Az afgán haduraktól kezdve az orosz oligarchákon keresztül mindenki Dubaiban tartja a pénzét” – összegzi a helyzetet.

Szintén érdemes megemlíteni, hogy Szíria kis mértékben támogatja Oroszországot, azonban a Wagner Csoportot már kivonták Szíriából. Minezek mellett Irán az egyik haszonélvezője a háborúnak, mert haditechnikát exportál Oroszországba, a fejlesztései olykor meghaladják az orosz színvonalt. „Minden ország a saját külpolitikájának csillaga alatt mozog” – mondta Wagner, rámutatva, hogy a Közel-Kelet többirányú, megfontolt külpolitikát folytat.

Afrika egy globális versenypálya lett

Dr. Taróssy István, Afrika-kutató, nemzetközi kapcsolatok szakértő szerint napjainkban Afrika az egykori szovjet kontextusból figyelve egy darabig elhanyagolt volt. Mint ismert, a szovjet időkben Moszkva egyik legfontosabb befolyási övezete volt a „fekete kontinens”, azonban az 1991-es összeomlás után leértékelődött. 2006-ban Vlagyimir Putyin afrikai körútra indul, ezzel megkezdődött az új orosz Afrika-politika. Mindezekkel egyidőben a Kína-Afrika Együttműködési Fórum sok innovációt jelentett, Kína is megjelent és 2008-tól India is elkezdte kiépíteni az érdekeltségeit. Egy évtized után, 2019-ben volt egy csúcstalálkozó az afrikai és orosz vezetők között Szocsiban, amelynek köszönhetően az orosz hadiipar komoly megrendeléseket kapott. A fekete-afrikai (szubszaharai) fegyverek harmadát szállítják az oroszok, ötödét a kínaiak. Kína az első számú afrikai kereskedelmi partner, csak az EU együttes gazdasági szerepe előzi meg. Peking 40 milliárd dollárt fektet be Afrikába, miközben az USA is figyel: voltak fórumok és egyeztetések, 2022 decemberében pedig USA-Afrika csúcstalálkozó.  „Afrika felértékelődik a nagyhatalmak számára” – mondta a szakértő, kiemelve, hogy egy kezdeményezés szerint a G20-aknak az Afrikai Unió lehetne a 21. tagja.

Érdekesség, hogy az afrikai országok több mint fele tartózkodik az Oroszországot elítélő ENSZ szavazások alkalmával: 2022 júliusában Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter látogatásokat tett Afrikában, megköszönte a támogatást az ENSZ-ben. 2022 augusztusában Antony Blinken, amerikai külügyminiszter ugyanezt az utat tette meg, mert az USA ráugrott az afrikai kegyekre. A helyzetet bonyolítja, hogy hatalmas az ukrán és orosz gabona jelentősége, teljes függésben vannak bizonyos államok, ezért élelmiszerbizonytalanság van.

„Szép hely Afrika, de nem szabad eltúlozni” – összegezte Taróssy, aki szerint a kontinens csak egy gyakorlóterep mindenkinek, mivel Ázsia és Latin-Amerika makrorégiója még mindig vezető a gazdasági befektetések tekintetében. Afrikai oldalról szemlélve nagyon sok ajánlat érkezik be, izgalmas a helyzet a versenyfutás miatt és Afrika számára ez még jól is jöhet és fejlődést hozhat, ha nem korrupt a vezetés és ténylegesen kihasználják a lehetőségeket egy pragmatikus külpolitika mentén.

továbbiak
Ázsia nyers és neonos hangulatával várja vendégeit Prága egyik legújabb gasztrohelye
design

Ázsia nyers és neonos hangulatával várja vendégeit Prága egyik legújabb gasztrohelye

Az AN Bistro & Cafe egy vietnámi család legújabb projektje, akik több prágai gasztrohely tulajdonosai. Fő törekvésük, hogy a cseh fővárosba is elhozzák az autentikus vietnámi konyhát, nemcsak gasztronómiai, hanem építészeti szempontból is. Így az új tér enteriőrtervét a vietnámi utcák nyers hangulata, valamint az Ázsiára emlékeztető vörös árnyalat ihlette. A
„Minden ember megérdemli, hogy fájdalommentesen éljen” | Menstruációs fájdalmakon enyhít a magyar fejlesztésű ARTEMIS
business

„Minden ember megérdemli, hogy fájdalommentesen éljen” | Menstruációs fájdalmakon enyhít a magyar fejlesztésű ARTEMIS

A világ lakosságának több mint negyede menstruál, a téma azonban még 2023-ban is részint tabunak számít – vannak kultúrák, ahol elkülönítik a nőket, és még a fejlett világban sem könnyű előhozakodni a menzesz témakörével anélkül, hogy valaki belepirulna. A fájdalom azonban nagyon is valós, amelytől rengeteg nő szenved, a magyar fejlesztésű
Újra megnyitott Riga 135 éves cirkusza
design

Újra megnyitott Riga 135 éves cirkusza

Elkészült a Rīgas cirkusz rekonstrukciójának első szakasza, az épület elérhető kortárs cirkuszi előadások, művészeti rezidenciaprogramok és egyéb rendezvények számára. A felújítás során a történelmi cirkuszépület falait és alapját megerősítették, illetve a kupola és az aréna is megújult, hogy minden tekintetbe megfeleljen a kortárs cirkusz igényeinek. A rigai cirkuszépület, amely 1888-ban,