HYPE | Heti online programajánló

HYPE | Heti online programajánló

E heti ajánlónkban olyan programokat gyűjtöttünk össze, amelyek tartalmasabbá tehetik az otthon töltött unalmas órákat. Kiszakítanak a katasztrófahírek hálójából, fejlődünk általuk, vagy éppen másokat segíthetünk velük  –  akár csak néhány maszk megvarrásával, workshop videókkal, figyelemelterelő design dokumentumfilmekkel, kreatív művekkel, amelyek megmosolyogtatnak, vagy mondjuk azzal, hogy hazai tervezőktől vásárolunk, és így támogatjuk a hazai designt. Hetünk jelmondata: az összefogás menő!

Digital Design Calendar

A londoni Design Museum is áttelepült az online térbe: április elsejétől rendszeres tartalmakkal jelentkeznek kicsiknek és nagyoknak, designguruknak és lelkes érdeklődőknek egyaránt. Az intézmény honlapjára feltöltött Digital Design Calendar-ból böngészhetünk a soron következő programok között: szemezgetés az előző kiállítások archívumaiból, live beszélgetések, stúdió-túrák designerekkel, ingyenesen letölthető kiállítás makettek ikonikus designtárgyakkal a gyerekeknek, és még sok más anyag elérhető már az oldalon. A tartalmak folyamatosan frissülnek, úgyhogy érdemes hétről hétre visszanézni!

Hol: online


SPARK THE HOME #VÁSÁROLJHAZAIT

Mi történik a karantén ideje alatt a hazai tervezők kisvállalkozásaival? Az üzletek bezártak, online webshopja nem mindenkinek van, így a designerek is egy kihívásokkal teli időszak elé néznek. A SPARK LE MONDE új kezdeményezése, a SPARK LE HOME most ezen a helyzeten segít: egy új aloldalt indít 11 tervező online megrendelhető termékeivel, például Alma Vetlényi, Anna Daubner, és Philomén darabokkal. A régóta várt tavaszi kollekciók darabjait így most pár kattintással megvásárolhatjuk, ezzel is támogatva a hazai designt!

Hol: online

Bővebben: weboldal


Gary Hustwit – Urbanized online!

Ezen a héten Gary Hustwit online elérhetővé vált design dokumentumfilmje az építészet területére sodor minket, egészen pontosan a várostervezést mutatja be egy kicsit közelebbről. A sztár tervezők ebből a filmből sem maradhatnak ki, Hustwit olyan neves építészeket szólaltat meg, mint Oscar Niemeyer vagy Sir Norman Foster.

Mikor: 2020. április 7-ig

Hol: online


Zero Water Waste Workshop – online

A zero waste-ről viszonylag gyakran, a zero water waste-ről viszont annál ritkábban hallunk, pedig a vízzel való gazdálkodás is legalább annyira fontos ökológiai kérdés. Hogyan bánjunk tudatosabban és takarékosabban a vízzel? A Fabrik és a Neptunus közös online workshopja során egy Mad Max inspriálta képregényt készítünk, amiben a témához kapcsolódó legfontosabb információkat és ötleteket rögzítjük.

Mikor: 2020. április 8.

Hol: online

Bővebben: Esemény


Készletkisöprő akció a MúzeumShopban

Nincs is annál jobb, mint egy szép tavaszi napon felsétálni a Nemzeti Galériába, és hazajönni a fillérekért beszerzett múzeum shopos kincsekkel, katalógusokkal telepakolt hátitáskával. Noha most a hegymászást és a cipekedést megspóroljuk, a legszuperebb Picasso ajándéktárgyakról és a szebbnél szebb kiállítás-katalógusokról nem kell lemondanunk. A Magyar Nemzeti Galéria készletkisöprő akciója elindult a webshopon, és elég klassz dolgokat lehet töredékáron beszerezni. Csekkoljátok!

Hol: online


Müskinn maszkkészítő workshop

A Hannabi és az Adománytaxi Maszkot A Frontra! című kezdeményezésről már korábban írtunk, és arról is, hogy néhány tervezői vállalkozás is becsatlakozott a mozgalomba. Ilyen például a Müskinn, akik most egy „online workshop” keretében mutatják be lépésről lépésre a maszkkészítés fortélyait, így mi magunk is bátran nekivághatunk otthon a varrásba. Hajrá!

Hol: online


Kreatív Karantén

Az élet a feje tetejére állt, és talán most egy kicsit több időnk lett arra, hogy gondolatainkat, érzéseinket alkotásokba ültessük. Több galéria is kíváncsi a kialakult helyzetre adott kreatív válaszokra, amelyek a zárt ajtók mögött születnek. Az 1111 olyan pályamunkák dokumentációját várja, amelyek a vírus által kialakult helyzetre reagálnak, hogy azokat aztán megoszthassák az online platformjaikon. A Magyar Nemzeti Galéria ugyancsak szívesen fogadja az olyan otthon készült alkotásokat, amelyek a háztartásban talált eszközök szokatlan kombinációjából születnek. Szárnyaljon a fantázia, töltsük fel az Instagramot karantén-művekkel!

Hol: online

Bővebben: 1111 Facebook esemény,  MNG weboldal

továbbiak
NÉGYSZÖGLET – Örkény István
art

NÉGYSZÖGLET – Örkény István

Megbillent a föld, éles szögben húzott tusfeketék rajzolnak határt, a szigorú vonalakon talán egy sál lilája. Ha fölöttem, ha alattam, mint egy sziget az égben. Itt lakom én. Budapest. Forrai Ferenc [http://forraiferenc.hu/] sorozata. 108 éve, 1912. április 5-én született Örkény István. AZ ÓBUDAI IKREK ÚJSÁGHÍR Világraszóló esemény történt
HIGHLIGHTS | Gyerekkönyvek
design

HIGHLIGHTS | Gyerekkönyvek

Szerencsére, nem lehet okunk panaszra: Európa-szerte számos kiváló mesekönyvet ismerünk, különleges illusztrációs világgal. Ezekben a napokban kifejezetten fontos, hogy igényes gyerekkönyveket adjunk a kicsik kezébe, vagy ami még jobb: velük együtt olvassunk, nekik meséljünk, engedjünk utat a képzelet világának. Aktuális válogatásunkban olyan könyvillusztrációkat mutatunk Magyarországtól Brazíliáig, melyek kedvet csinálhatnak a
Kortárs mozifilmek Közép-Európából
art

Kortárs mozifilmek Közép-Európából

Bár a mozik egy időre bezártak, az internetnek hála a mozifilmekről nem kell lemondanunk. Itt egy top 5 gyűjtés a legjobb régiós kortárs filmekből, amiket továbbra is meg tudsz nézni a kanapédról. -------------------------------------------------------------------------------- And Then We Danced [https://www.imdb.com/title/tt8963708/] (Georgia, 2019) Rendezte: Levan Akin Érzelmes történet