HYPE | Heti online programajánló

HYPE | Heti online programajánló

Megszaporodott az online kreatív kurzusok, virtuális kiállítások és az ingyenessé vált design tematikájú filmek száma… igaz lehet a mondás, miszerint minden rosszban van valami jó! Az otthon töltött idő ezúttal telhet képességeink fejlesztésével, filmezéssel, vagy akár az Art Basel Hong Kong idei felhozatalának böngészésével is a kanapéról. És igen, talán a virtuális és online kiállítások a legérdekesebbek – hogy ezt hogyan lehet jól csinálni, arra ahány intézmény, annyiféle válasz létezik, a mostani ajánlott programokon is több különböző alternatívákkal találkozhattok. Lássuk a részleteket!

Queen to the H6 | online stream exhibition

Annál kedvesebb kiállításmegnyitóról aligha találunk felvételt, mint amit a H6 kortárs ékszercsoport zavart le a virtuális térben múlt héten: megnyitóbeszéd és virtuális pezsgőosztás is volt, ahogy annak lennie kell. Börcsök Anna, Fazekas Veronika, Fekete Fruzsi, Horányi Kinga, Neuzer Zsófia és Tengely Nóra 2017-ben alapították meg a H6 csapatát, azóta többnyire a közös kiállításaikon találkozhatunk a hat tervező ékszereivel. Legújabb tárlatukat a Leanzer newcraft-ban rendezték meg, amit az elkövetkező egy hónapban az online platformokra is átemelnek. A megnyitó videót visszanézhetitek a Facebookon, és a következő hetekben még elérhetőek lesznek a kiállítás anyagai a H6 közösségi média oldalain. A tervezők folyamatosan jelentkeznek az újabb tartalmakkal, így érdemes vissza-visszanézni a Facebook és az Instagram oldalukra is.

Mikor: 2020. március 17-31.

Hol: online

Bővebben: Esemény


Gary Hustwit filmek online!

A design dokumentum trilógiájáról híres filmrendező, Gary Hustwit a Covid-19 krízis közepette ingyenessé tette filmjeit, így minden héten egy-egy újabb szuper designtematikájú filmet nézhetünk meg tőle. Március 24-ig a Helvetica lesz elérhető!

Mikor: 2020. március 17-24.

Hol: online


Magyar Nemzeti Galéria virtuális kiállítás

Ahogy a világ vezető múzeumainak gyűjteményeit virtuálisan megtekinthetjük a Google Arts&Culture segítségével, úgy a hazai intézmények is igyekeznek elérhetővé tenni kiállításaikat. Néhány galéria – mint például a Kisterem – az aktuális tárlatukat részletes enteriőrfotókon teszik közzé, míg egyes múzeumi intézmények, mint a Petőfi Irodalmi Múzeum vagy a Magyar Nemzeti Galéria, a virtuális bejárás mellett döntöttek. Utóbbi a Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című újrarendezett állandó tárlatot digitalizálta. A virtuális tárlaton teremről teremre sétálhatunk, a legtöbb művet pedig nagy felbontásban is szemügyre vehetjük. A platform emellett elég edukatív, az egyes termek összefoglaló falszövegeihez és a művek leírásaihoz is hozzáférünk.


Art Basel – Online Viewing Rooms

A világ egyik (ha nem a) legnagyobb művészeti vására is a kibertérbe szorult, aminek még akár örülhetünk is, ugyanis március 20-25. között egy regisztrációt követően bárki számára hozzáférhető lesz a vásáron bemutatásra szánt művek jó része.

Mikor: 2020. március 20-25.

Hol: online


Dorota Gawęda & Eglė Kulbokaitė: ryxper1126ae | online version

Március 24-én nyílik a Trafó Galéria új kiállítása, amit szintén az online térben tudunk majd követni. „Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė kiállítása egyszerre invitálja és izolálja a látogatókat, akiket a köztesség és az átmenetiség zónáiba vezeti be. A valós tér és az online tér közé, az anyag és az információ közé, a természet és annak generált leképzése közé, az elbeszélés és az elmélet közé, egyéni és kollektív tapasztalatok közé” – olvashatjuk az esemény leírásában. A kiállítás április 24-ig fog futni, ez idő alatt több online elérhető kísérőeseményre is számíthatunk.

Mikor: 2020. március 24. és április 24. között

Hol: Trafó Galéria – online

Bővebben: Esemény


Élő Adás: Ismerkedés a varrógéppel – alapok

Ha nálad is lapul egy varrógép, amit már ezer éve kaptál vagy örököltél, de még nem sikerült megtanulnod a helyes használatát, vagy csak egész egyszerűen átismételnéd az alapokat, akkor kedd estére egy varró workshopot ajánlunk. Az AZTA Közösségi Kézműves és Barkácsműhely és a Spulni- Varróiskola mindenkinek által indított  kurzus során a varrógéphasználat alapjainak elsajátítását követően egy bevásárláshoz is praktikus zsákot készítünk.

Mikor: 2020. március 24., 17:00-19:00

Hol: online

Bővebben: Esemény


Online kurzusok

Egyre több cég hirdet új online tanfolyamokat, vagy teszi a fizetős kreatív kurzusaikat mindenki számára elérhetővé. A Domestika a Skillshare-hez hasonló online kurzusokat gyűjtő spanyol weboldal, ahol kifejezetten kreatív szakmák tanfolyamait lehet elvégezni. A jelenlegi helyzetre való tekintettel a Domestika néhány oktatósorozata is ingyenessé vált, így a hímzés alapjaitól kezdve a profi mobilos fotózás titkain át a storytelling portréfotózásig számos kurzusból válogathatunk kedvünkre. A videók spanyol nyelvűek, de van hozzájuk angol felirat. Ha már online kurzusok, akkor egy hazai kezdeményezést is ajánlanánk: kedd délutántól indul egy online ingyenes ARCHline.XP kurzus, ahol a belsőépítészeti és lakberendező szoftver használatát tanulhatod meg egészen az alapoktól. Bővebb információk erről a Facebook eseményben.


Maszkot A Frontra! – Összefogással az ellátórendszer dolgozóiért

Nem egészen ilyen típusú „workshopokat” ajánlottunk eddig, de az aktuális helyzet mást kíván: a Hannabi és az Adománytaxi új krízisprojektjének keretén belül becsatlakozhatunk az egészségügyi maszkok varrásába. A cél az, hogy társadalmi összefogással, minőségi védőmaszkkal lássuk el a magyar ellátórendszer dolgozóit, akik fokozott veszélynek vannak kitéve. A kezdeményezésbe már többen becsatlakoztak, például a Müskinn alkotói műhely is. Nem csak varrással, hanem tájékoztató papírok nyomtatásával, a szállításban való részvétellel, vagy adományozással is támogathatjuk a projektet, és ezzel azokat, akiknek a legnagyobb szükségük van most a védelemre.

Mikor: 2020. március 20. és április 2. között

Bővebben: Esemény

továbbiak
Panel-történetek
art

Panel-történetek

Az elkövetkező hetekben az a feladatunk, hogy elszigetelten töltsünk időt az otthonunkban, ugyanakkor fontos, hogy még jobban odafigyeljünk egymásra és a környezetünkre. Talán most még szorosabban tartjuk a kapcsolatot szeretteinkkel és a világgal, mint eddig bármikor... Bár Malcolm Fisher [https://www.instagram.com/mal_made/] panel-történeteit nem a jelenlegi vírushelyzet
Home office time | Belsőépítészek tippjei
design

Home office time | Belsőépítészek tippjei

Van, aki eddig is otthonról dolgozott, van, akinek egy teljesen új és szokatlan kihívást jelent, hogy a saját otthonából is ugyanolyan produktív maradjon, mint amilyen az irodában volt. A karantén most mindenkit rákényszerít, hogy felépítse saját otthoni munkaállomását – és ha már így alakult, csináljuk minél jobban! Belsőépítészek tanácsai következnek. _01
HIGHLIGHTS | Méz csomagolások
branding

HIGHLIGHTS | Méz csomagolások

A Példabeszédek könyvében a bölcsesség szimbóluma. Baktériumölő hatása évszázadok óta ismert. Tulajdonképpen gyógyszer. Nevezik folyékony aranynak is, nem véletlenül, hiszen egy önmagában esztétikus élelmiszerről van szó, amit kár is lenne eltakarni a vásárló szeme elől. Hogy gyógyszernek, csemegének vagy luxuscikknek tekintjük a mézet, abban nagy szerepe van a csomagolásnak is.