Idén tavasszal újra Budapesti Építészeti Filmnapok!

Idén tavasszal újra Budapesti Építészeti Filmnapok!

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében idén a Toldi moziban március 4-7. között, a Távmoziban pedig március 8-17. között rendezik meg a 13. Budapesti Építészeti Filmnapokat. A fesztivál jelszava idén Reconnect, azaz újrakezdés és újrakapcsolódás egyén és közösség, épített környezet és természet között. Ebben az évben több mint egy tucat, díjakkal már elismert, illetve most debütáló film reflektál a témára.

A tavalyi év a feje tetejére állította a világot: 2020 március elején a 12. Budapesti Építészeti Filmnapok az utolsó megrendezett, nagy kulturális esemény volt Budapesten. Ami utána történt, azt egy bemutatott film sem tudta megjósolni. A világ bezárult, a szolgáltatások leálltak, és miközben a kórházak lassanként megteltek, a négy fal közé, otthoni képernyőink elé szorultunk.

A pandémia számos olyan jelenségre hívta fel még élesebben a figyelmet, amelyekkel a fesztivál rendszeresen foglalkozik. A megfékezhetetlen urbanizáció és a természetes élőhelyek elpusztítása eddig nem látott következményekkel állít szembe mindannyiunkat. A növekvő munkanélküliség és a lejáró moratóriumok sok családban a kilakoltatás veszélyét jelentik. A turizmusfüggő városoknak komoly gazdasági kihívásokkal kell megküzdeniük. A tehetősebb és szegényebb városrészek közötti egyenlőtlenségek most a korábbiaknál is erőteljesebben jelentkeznek, egyre jobban elszigetelve egymástól nemcsak az eltérő társadalmi státuszú csoportokat, de a különböző generációkat is.

A lezárások ugyanakkor számos, régóta érő pozitív társadalmi átalakulást is felgyorsítottak, amelyekkel a fesztivál filmjeiben már találkozhatott a közönség. Felértékelődtek a városi zöldterületek és a zöld technológiák; az utazások ritkulásának nyomán számos helyen javult a levegő minősége. Egyes városvezetések gyakran saját kormányaikkal dacolva fenntartható közlekedési megoldások és demokratikus döntéshozatali folyamatok sorát vezették be. A társadalmi mozgalmakban megérett szolidaritási hálózatok nagyban hozzájárultak a pandémia átvészeléséhez: összetartó szomszédsági közösségek, jótékony ételosztási és egyéb támogató akciók segítették a leginkább sérülékeny csoportok helytállását a válságban.

Az elmúlt évek fesztiváljai pontos képet mutattak az építészet és a város átalakulásának legfontosabb problémáiról és lehetőségeiről. A 13. Budapesti Építészeti Filmnapok mottója Reconnect, fő témái az újrakezdés és újrakapcsolódás, az egyén és a közösség újra egymásra találása, a szolidaritás, a másokkal szembeni empátia, a természettel való tudatosabb, érzékenyebb viszony, a környezetszennyezés nélküli utazás, fenntartható fejlődés víziója.

A fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára egyaránt. Az építészetet és városfejlesztést közös ügynek tekinti, ezért célkitűzése, hogy párbeszédet kezdeményezzen az épített és természetes környezetről, továbbá gondosan válogatott programjával gondolkodásra és cselekvésre ösztönözze közönségét.

Házban laksz? Szereted a filmeket? Utazz helyváltoztatás nélkül San Franciscótól Koppenhágáig, Havannától Londonig, Marseille-től Dubajig. Március 4-7. között a Toldi moziban és március 8-17. között a Távmoziban megteheted!

Az esemény további részleteiről és a vetítendő filmekről itt olvashatsz!


Kortárs Építészeti Központ | Web | Facebook | Instagram
Budapest Architecture Film Days | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Sajtóközlemény

továbbiak
Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról
community

Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

Ha azt mondjuk, gasztrodigitalizáció, a kifejezés hallatán talán többeknek felszalad a szemöldöke, holott valójában mind ismerjük a szó jelentését. A legkézenfekvőbb, ami eszünkbe juthat, az az online ételrendelés, ami nélkül manapság bizonyára kevesen tudnák elképzelni az életüket, nem csak kényelmi szempontból. A karanténhelyzet sokunkat nevelt rá az online vásárlásra: megtanultuk,
Kortárs és időtlen | T Lamp
design

Kortárs és időtlen | T Lamp

A horvát Regular Company designstúdió által tervezett lámpa egyszerű, mégis egyedi eleme lehet lakásunknak. A multidiszciplináris fókuszú Regular Company a formatervezés, az enteriőrtervezés, a márkaépítés és a digitális tervezés területén is tevékenykedik; kifinomult bútordarabjaik számos nemzetközi díjban részesültek. Ikonikus darabjaik közé tartozik a T Lamp névre hallgató lámpa, amelyet még
Lakóhajótól a kvantumkoporsókig | STORQUE
east

Lakóhajótól a kvantumkoporsókig | STORQUE

Kreatív lendület, szinergia és két generáció találkozása a filmiparral és a kellékgyártással: Boros Márk, Szilágyi Szabolcs, Kovács Balázs és Marián Viktor a karanténidőszak kellős közepén alapították meg közös vállalkozásukat, amelyben a magas minőség, a kreativitás és az egyedi igények állnak a középpontban. A STORQUE csapatának alapító tagjaival beszélgettünk. Interjú! Meséljetek