Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

Ha azt mondjuk, gasztrodigitalizáció, a kifejezés hallatán talán többeknek felszalad a szemöldöke, holott valójában mind ismerjük a szó jelentését. A legkézenfekvőbb, ami eszünkbe juthat, az az online ételrendelés, ami nélkül manapság bizonyára kevesen tudnák elképzelni az életüket, nem csak kényelmi szempontból. A karanténhelyzet sokunkat nevelt rá az online vásárlásra: megtanultuk, hogyan viselkedjünk a digitális térben, ha épp a kedvenc vajas kiflinket raknánk (fonott helyett) virtuális kosarunkba. Míg régebben leginkább a szombat esti filmnézések, házibulik alkalmával rendeltünk pizzát az interneten, addig ma automatikusan nyúlunk a laptop, a tablet vagy az okostelefon után és rendelünk a home office üzemmódban elfáradva, bűntudat nélkül ebédet vagy vacsorát.  A Piqniq Budapest és a Mastercard közös kampánya.

Makkay János – ügyvezető, kifli.hu

„A fenntarthatóság minden szempontból a cég alapelve, ezért is dolgozunk ilyen sok kistermelővel.”

A nagy élelmiszerláncok által uralt online élelmiszer-kereskedelem piacán a kifli.hu igazi felüdülést jelent a vásárlónak. Makkay János és csapata rugalmas és szerethető márkát épített – professzionálisan és kellő rugalmassággal reagáltak a piac igényeire úgy, hogy közben sikerült megőrizniük az ismerős „közértes” hangulatot. Elsődleges szempont náluk a fenntarthatóság, amely nemcsak a csomagolás és a szállítás terén jelenik meg, de a raktározási mechanizmusokra is kiterjed. A beszállítók nyolcvan százaléka helyi termelő, primőrben szinte nincs is exportáru náluk. Bevezették a betétdíjas rendszert is, a digitalizált folyamatnak köszönhetően kreditjóváírással, levásárlási lehetőséggel könnyen tudják szervezni a visszaváltható csomagolás –papírzacskók, üvegek, tartós műanyagok – gyűjtését, s ha mindez még nem volna elég, „Mentsd meg az élelmiszereket” néven bevezették közeli lejáratú termékeik akciós árusítását is.


Zvara Tímea – marketingvezető, kifli.hu

„Mindent a vevő köré építünk.”

Mindannyiunk életét felforgatta a karanténidőszak: megszokott, hétköznapi bevásárlói szokásaink is átalakultak. Szerencsére akadt a hazai vállalkozások közül néhány, amely a kétségbeesett vásárlók segítségére sietett, amikor már nem volt olyan egyértelmű választás leugrani a sarki boltba. A kifli.hu teljes mértékben az online jelenlétre épül. A webes vásárlói felület felszíne mögött a teljes értékesítési és logisztikai folyamatot behálózza a digitalizáció: ettől tud rugalmas, gyors és rendkívül vevőközpontú lenni a szolgáltatás. A kifli.hu-nál megjelenő, a folyamatok összességét menedzselő gasztrodigitalizáció nélkül például nem tudna megvalósulni, hogy a paradicsom negyvennyolc óra alatt a termőföldről a vásárló asztalára kerüljön.


Tajta Ákos – ügyvezető, Wolt Magyarország

„Nem csak az ételt kell kivinnünk, hanem teljes körű szolgáltatást is kell nyújtanunk a vendégélményhez.”

Az egyik legnépszerűbb ételrendelő szolgáltatás, a Wolt 2015-ben Finnországból indult hódító útjára. Ma már számos európai országban jelen vannak Észtországtól Máltáig, de tavaly Japán is felkerült térképükre. 2018 májusától már a magyar közönség is élvezheti a weboldal és az applikáció nyújtotta előnyöket, ami alatt nem csak a kiszállított ételekre kell gondolnunk. A Wolt ugyanis a lehető legteljesebb ügyfélélményt szeretné nyújtani azoknak, akik az online ételrendelés mellett teszik le a voksukat. Ahogy azt Tajta Ákos, a Wolt Magyarország ügyvezetője is meséli, jól működő rendszert építettek ki arra az esetre, ha mégis valamilyen gond adódna a kiszállítás kapcsán. Nem titkolt céljuk, hogy két éven belül az emberek számára a Wolt legyen az alapvető alkalmazás, ha rendelésről van szó, legyen az akár készétel, akár bolti termék.


Patai Zoltán – ügyvezető, NetPincér

„Nálunk is igaz, hogy azonnal kell reagálni a gyorsan változó piaci környezetre.“

A gasztrovállalkozások működését segítő digitalizáció nyújtotta előnyöket ma már természetesnek vesszük, de nem mindig volt ez így. A McCallister família tagjai egész biztosan telefonon rendelték meg azt a bizonyos nagy adag pizzát, amit a Kis Néró ételfutára szállított le nekik a Lincoln Boulevardra. Az 1990-ben készült „Reszkessetek, betörők!” idején még nem dübörgött az e-kereskedelem, ámbár csak néhány évet kellett várni arra, hogy megtörténjen az internetes értékesítés első tranzakciója: 1994. január 2-án a Pizza Hut kiszállította az első online rendelt pizzát. Magyarországon öt évvel később a NetPincér írt történelmet, idehaza velük indult el a netes ételrendelés. Ahogy azt Patai Zoltán is mondja, bár egy viszonylag egyszerűnek gondolt műveletről beszélünk, több száz szakember összehangolt munkája szükséges ahhoz, hogy a megrendelt étel rövid időn belül a bejárati ajtónkig jusson. Több mint 3000 futárpartnerrel működnek együtt, nap mint nap azon dolgoznak, hogy a legjobb ügyfélélményt nyújtsák a vásárlóknak.


Blaumann Debóra – marketingigazgató, NetPincér

„Mi húsz éve itt vagyunk, és legalább ennyi ideig még itt is szeretnénk lenni.”

Talán nem is gondolnánk, de a NetPincér ötlete egy kollégiumi szobában született meg a Közgázon. A legenda szerint Perger Péter és Csontos Zoltán megelégelte az akkor még igencsak gyerekcipőben járó ételrendelés kőkorszaki módját: mobiltelefon hiányában a kollégium egyetlen telefonjához, a portán működő készülékhez kellett járulniuk, hogy pizzát rendelhessenek. Azóta sok víz lefolyt a Dunán: a netes ételrendelés ma már a városlakók hétköznapi életének részévé vált, s a helyzet csak tovább fokozódott a koronavírus betörésével. A szolgáltatás folyamatos fejlesztése a NetPincérnél nemcsak a vásárlói élmény kimaxolását jelenti: az éhes szájak etetésén túl figyelmet fordítanak arra is, hogy a futárok és a vendéglátóhelyek is elégedettek legyenek.


Fotó | Horpáczi Dávid
Videó | Sepsi Gergő

Piqniq Budapest | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat
branding

Orvostechnikai- és horgászeszköz is nyert idén Magyar Formatervezési Díjat

Átadták a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat, a nyertesek és legjobb pályázók műveit a Néprajzi Múzeumban állítják ki október 7. és 30. között. A Budapest Design Week nyitóeseményén immár hagyomány, hogy kiosztják a magyar designszakma két fontos elismerését, a Magyar Formatervezési Díjat és a Design Management Díjat.
Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones
business

Litván asszonyok és a fenntartható divat – hamar a kedvencünk lett a The Knotty Ones

A The Knotty Ones története olyan, mint egy modern népmese: három egykori kollégiumi szobatárs, Akvilė, Danutė és Sandra elhatározták, hogy szeretnének valamit tenni annak érdekében, hogy szeretett hagyományaikat népszerűsítsék. A márka viszont amellett, hogy a litván kulturális örökséget önti modern formába, nagyon fontos társadalmi üzenetet is hordoz. Annak érdekében, hogy
Ruházati kollekcióval bővül az YKRA
branding

Ruházati kollekcióval bővül az YKRA

Új kollekcióval üdvözli az őszi szezont az YKRA – ezúttal viszont már nemcsak a hátizsákok között válogathatunk, hanem ruhatárunkba is csempészhetünk új darabokat a magyar márkától. Lakatos Balázs, a márka alapítója elmondása szerint a tavaly tíz éves brand régóta dédelgetett álma egy ruhakollekció megvalósítása. A frissen debütált YKRA APPAREL kollekcióról Balázzsal