Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

Ha azt mondjuk, gasztrodigitalizáció, a kifejezés hallatán talán többeknek felszalad a szemöldöke, holott valójában mind ismerjük a szó jelentését. A legkézenfekvőbb, ami eszünkbe juthat, az az online ételrendelés, ami nélkül manapság bizonyára kevesen tudnák elképzelni az életüket, nem csak kényelmi szempontból. A karanténhelyzet sokunkat nevelt rá az online vásárlásra: megtanultuk, hogyan viselkedjünk a digitális térben, ha épp a kedvenc vajas kiflinket raknánk (fonott helyett) virtuális kosarunkba. Míg régebben leginkább a szombat esti filmnézések, házibulik alkalmával rendeltünk pizzát az interneten, addig ma automatikusan nyúlunk a laptop, a tablet vagy az okostelefon után és rendelünk a home office üzemmódban elfáradva, bűntudat nélkül ebédet vagy vacsorát.  A Piqniq Budapest és a Mastercard közös kampánya.

Makkay János – ügyvezető, kifli.hu

„A fenntarthatóság minden szempontból a cég alapelve, ezért is dolgozunk ilyen sok kistermelővel.”

A nagy élelmiszerláncok által uralt online élelmiszer-kereskedelem piacán a kifli.hu igazi felüdülést jelent a vásárlónak. Makkay János és csapata rugalmas és szerethető márkát épített – professzionálisan és kellő rugalmassággal reagáltak a piac igényeire úgy, hogy közben sikerült megőrizniük az ismerős „közértes” hangulatot. Elsődleges szempont náluk a fenntarthatóság, amely nemcsak a csomagolás és a szállítás terén jelenik meg, de a raktározási mechanizmusokra is kiterjed. A beszállítók nyolcvan százaléka helyi termelő, primőrben szinte nincs is exportáru náluk. Bevezették a betétdíjas rendszert is, a digitalizált folyamatnak köszönhetően kreditjóváírással, levásárlási lehetőséggel könnyen tudják szervezni a visszaváltható csomagolás –papírzacskók, üvegek, tartós műanyagok – gyűjtését, s ha mindez még nem volna elég, „Mentsd meg az élelmiszereket” néven bevezették közeli lejáratú termékeik akciós árusítását is.


Zvara Tímea – marketingvezető, kifli.hu

„Mindent a vevő köré építünk.”

Mindannyiunk életét felforgatta a karanténidőszak: megszokott, hétköznapi bevásárlói szokásaink is átalakultak. Szerencsére akadt a hazai vállalkozások közül néhány, amely a kétségbeesett vásárlók segítségére sietett, amikor már nem volt olyan egyértelmű választás leugrani a sarki boltba. A kifli.hu teljes mértékben az online jelenlétre épül. A webes vásárlói felület felszíne mögött a teljes értékesítési és logisztikai folyamatot behálózza a digitalizáció: ettől tud rugalmas, gyors és rendkívül vevőközpontú lenni a szolgáltatás. A kifli.hu-nál megjelenő, a folyamatok összességét menedzselő gasztrodigitalizáció nélkül például nem tudna megvalósulni, hogy a paradicsom negyvennyolc óra alatt a termőföldről a vásárló asztalára kerüljön.


Tajta Ákos – ügyvezető, Wolt Magyarország

„Nem csak az ételt kell kivinnünk, hanem teljes körű szolgáltatást is kell nyújtanunk a vendégélményhez.”

Az egyik legnépszerűbb ételrendelő szolgáltatás, a Wolt 2015-ben Finnországból indult hódító útjára. Ma már számos európai országban jelen vannak Észtországtól Máltáig, de tavaly Japán is felkerült térképükre. 2018 májusától már a magyar közönség is élvezheti a weboldal és az applikáció nyújtotta előnyöket, ami alatt nem csak a kiszállított ételekre kell gondolnunk. A Wolt ugyanis a lehető legteljesebb ügyfélélményt szeretné nyújtani azoknak, akik az online ételrendelés mellett teszik le a voksukat. Ahogy azt Tajta Ákos, a Wolt Magyarország ügyvezetője is meséli, jól működő rendszert építettek ki arra az esetre, ha mégis valamilyen gond adódna a kiszállítás kapcsán. Nem titkolt céljuk, hogy két éven belül az emberek számára a Wolt legyen az alapvető alkalmazás, ha rendelésről van szó, legyen az akár készétel, akár bolti termék.


Patai Zoltán – ügyvezető, NetPincér

„Nálunk is igaz, hogy azonnal kell reagálni a gyorsan változó piaci környezetre.“

A gasztrovállalkozások működését segítő digitalizáció nyújtotta előnyöket ma már természetesnek vesszük, de nem mindig volt ez így. A McCallister família tagjai egész biztosan telefonon rendelték meg azt a bizonyos nagy adag pizzát, amit a Kis Néró ételfutára szállított le nekik a Lincoln Boulevardra. Az 1990-ben készült „Reszkessetek, betörők!” idején még nem dübörgött az e-kereskedelem, ámbár csak néhány évet kellett várni arra, hogy megtörténjen az internetes értékesítés első tranzakciója: 1994. január 2-án a Pizza Hut kiszállította az első online rendelt pizzát. Magyarországon öt évvel később a NetPincér írt történelmet, idehaza velük indult el a netes ételrendelés. Ahogy azt Patai Zoltán is mondja, bár egy viszonylag egyszerűnek gondolt műveletről beszélünk, több száz szakember összehangolt munkája szükséges ahhoz, hogy a megrendelt étel rövid időn belül a bejárati ajtónkig jusson. Több mint 3000 futárpartnerrel működnek együtt, nap mint nap azon dolgoznak, hogy a legjobb ügyfélélményt nyújtsák a vásárlóknak.


Blaumann Debóra – marketingigazgató, NetPincér

„Mi húsz éve itt vagyunk, és legalább ennyi ideig még itt is szeretnénk lenni.”

Talán nem is gondolnánk, de a NetPincér ötlete egy kollégiumi szobában született meg a Közgázon. A legenda szerint Perger Péter és Csontos Zoltán megelégelte az akkor még igencsak gyerekcipőben járó ételrendelés kőkorszaki módját: mobiltelefon hiányában a kollégium egyetlen telefonjához, a portán működő készülékhez kellett járulniuk, hogy pizzát rendelhessenek. Azóta sok víz lefolyt a Dunán: a netes ételrendelés ma már a városlakók hétköznapi életének részévé vált, s a helyzet csak tovább fokozódott a koronavírus betörésével. A szolgáltatás folyamatos fejlesztése a NetPincérnél nemcsak a vásárlói élmény kimaxolását jelenti: az éhes szájak etetésén túl figyelmet fordítanak arra is, hogy a futárok és a vendéglátóhelyek is elégedettek legyenek.


Fotó | Horpáczi Dávid
Videó | Sepsi Gergő

Piqniq Budapest | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Kortárs és időtlen | T Lamp
east

Kortárs és időtlen | T Lamp

A horvát Regular Company designstúdió által tervezett lámpa egyszerű, mégis egyedi eleme lehet lakásunknak. A multidiszciplináris fókuszú Regular Company a formatervezés, az enteriőrtervezés, a márkaépítés és a digitális tervezés területén is tevékenykedik; kifinomult bútordarabjaik számos nemzetközi díjban részesültek. Ikonikus darabjaik közé tartozik a T Lamp névre hallgató lámpa, amelyet még
Távol-keleti hangulatú családi ház egy ljubjlanai villanegyedben | Arhitektura
east

Távol-keleti hangulatú családi ház egy ljubjlanai villanegyedben | Arhitektura

Első ránézésre nem is gondolnánk, hogy a keskeny téglaház két ötfős család otthonaként működik – ráadásul nagyon is jól. Ljubljana Rožna Dolina kerülete az 1930-as évekig a szlovén főváros egyik legelőkelőbb villanegyedének számított. Ezt követően számos átalakuláson ment keresztül: először olcsóbb, alacsonyabb színvonalú lakóházak jelentek meg benne, melyek idővel gondozatlan kertekkel
Betekintés a NASA világába | Benedict Redgrove
art

Betekintés a NASA világába | Benedict Redgrove

A NASA: Past and Present Dreams of the Future címet kapta Benedict Redgrove legfrissebb munkája, mely intim betekintést enged a NASA kulisszái mögé. A londoni születésű fotós és grafikus Redgrove albuma az űrkutatás nagyjai előtt tiszteleg. A projekt lebilincselő betekintést nyújt a NASA létesítményeibe és a legismertebb űrobjektumok világába. A