Így került az online kereskedelem csúcsára az eMAG

Így került az online kereskedelem csúcsára az eMAG

A 2001-ben alapított román vállalat napjainkban a legértékesebb román cég, három országban piacvezető, mindezzel pedig felveszi a versenyt a legnagyobb nemzetközi vetélytársakkal. Az online kereskedelem egy nagy harcmező, csak legkeményebbek maradhatnak talpon. Az eMAG története.


Ha Románia, akkor Dacia. A román autómárka az ország talán legismertebb védjegye, 1966-os alapítása óta a csúcsra tört, annak ellenére, hogy az 1990-es években kérdéses volt a vállalat jövője a gazdasági rendszerváltás és a szocializmusból örökölt rossz minőség miatt. Napjainkban Mioveniben a Renault csoport leányvállalata gyártja a Dacia autókat, a sikert pedig mi sem jelzi jobban, minthogy ebben az évben a harmadik legtöbb példányszámban elkelt autó Európában a Dacia Sandero. A Dacia csodakocsija 2021-ben is a harmadik helyen végzett, éves összesítésben 196,792 példányt adott el a gyártó, amivel a legeredményesebb európai autómodellek között van. A fenti helyzetből szinte magától értetődő, hogy a Dacia a legértékesebb román vállalat, amely igaz is volt, egészen ez év április végéig, amikor is az eMAG vette át a vezetést. Az online bolt sokaknak ismerős lehet Közép-Európában, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában ugyanis vezető online értékesítő. Az egymilliárd eurós vállalkozástól e cikk szerzője is rendelt már elektronikai eszközt, telefont, töltőt, egyszer pedig könyvet is. Mi rejtőzik azonban az eMAG sikere mögött?

A 2001-ben alapított eMAG Románia egyik leggyorsabban növekedő vállalkozása volt az elmúlt években, jelenlegi értéke pedig 1,027 milliárd euró, amellyel első helyen szerepel a legértékesebb Román cégek között, megelőzve a 815 millió eurót érő Daciát. Az eMAG nemzetközi befektetőké, a Prosus | Napers holland-dél-afrikai multinacionális konglomerátum tagja. A kezdet kezdetén három vállalkozó alapította a céget, Radu Apostolescu, Dan Teodosescu valamint Bogdan Vlad, amely a már jól ismert számítástechnikai és irodatechnikai termékeket forgalmazta. A cég fokozatosan növekedett, azonban nehéz helyzetbe került, ennek okán 2009-ben a cég részvényeinek 51 százalékát a Sebastian Ghiţă és Iulian Stanciu tulajdonában álló Asesoft Distribution, vásárolta meg, többségi tulajdont szerezve. 2009 és 2012 között, mindössze három év alatt, a 2008-as világgazdasági válságból kilábalva Stanciu vezetésével a cég Kelet-Európa legnagyobb webáruháza lett. A sikerre felfigyelt a nemzetközi befektetői közeg is, ezért 2012. júliusban a már fent említett holland-dél-afrikai Prosus | Napers csoport megvásárolta az eMAG részvényeinek 70 százalékát, Stanciu pedig továbbra is vezető szerepben maradt. A szakember az egyetem elvégzése után több kisebb vállalkozást is indított, valamint dolgozott értékesítési ügynökként és programozóként, amire megszületett annak a kétszobás bukaresti lakásnak az ötlete, amely számítógépek és tartozékok forgalmazásával foglalkozott. „Több szempontból is rendhagyó vállalkozás volt, például azzal is felhívtuk magunkra a figyelmet, hogy mi voltunk az egyik első elektronikai szaküzlet, ahol részletre is lehetett kütyüket vásárolni” – mondta 2015-ben egy kolozsvári előadáson. Az innováció és az ötletelés pedig továbbra is az eMAG jellemzője maradt, hiszen minden évben próbál a cég valamilyen újdonságot a fogyasztók elé tárni.

Molnár Roland | Hype&Hyper

A nemzetközi befektetők támogatása meghozta a terjeszkedés lehetőségét is, amelynek köszönhetően 2012-ben Bulgáriában kezdte meg az eMAG az online kereskedelmet és rövid időn belül 60 százalékos piaci részesedésre tett szert. A gyors bolgár sikert követte 2013-ban Magyarország, ahol kezdetben kisebb, mindössze 10 százalékos piaci részesedést ért el a cég. Rá egy évre, 2014-ben Lengyelország volt a soros, ahol a helyi Agito platformot vette át a cég, azonban a lengyel piacnyitás nem sikerült a legjobban és az eMAG 2020-ban bejelentette, hogy kivonul a lengyel piacról, ahol veszteségesen működött. A veszteséges működés mögött a kiélezett lengyel verseny álhatott, amelyet megtámogatott a tény, hogy nem lett olyan ismert és népszerű a márka, mint a többi közép-kelet-európai országban. A 2020-as kudarcot azonban siker is követte, mivel az eMAG dinamikus növekedést követően felvásárolta a legnagyobb magyar ellenfelét, az Extreme Digitalt. Az eMAG-Extreme Digital egyesüléssel Magyarország tekintetében egy megavállalat jön létre, amely egyetlen közös cégközponttal költséghatékonyabban tudja kiszolgálni a vásárlókat, és képes lehet akár évi százmilliárd forintos forgalmat is lebonyolítani. „Úgy gondolom, hogy a régióban egyre aktívabb kínai és amerikai e-kereskedelmi óriásokkal szemben csak maximálisan hatékony működés mellett tudjuk majd felvenni a kesztyűt, egy ilyen környezetben egy magányos harcosnak nem teremne túl sok babér” – mondta a piac két legnagyobb szereplőjének egyesüléséről Várkonyi Balázs, az Extreme Digital alapítója a Concordenak.

A helyzet azért is érdekes, mert a COVID-19 pandémia csak ráerősített az online vásárlási trendekre, egyes országokan harmadával, olykor felével bővültek az online kereskedelmet folytató vállalkozások. A bezártság, a digitális átállás, a távmunka és az emberek visszavonulása a materiális pörgésből kifejtette hatását és megnyitotta az online világot. Azt is fontos megjegyezni, hogy a közép-kelet-európai piacon sok a régiós vállalat, a lengyel kereskedelmet például az Allegro tarolta le, amelynek a havi európai látogatószáma 180 és 200 millió körül alakul, amellyel a leglátogatottabb európai központtal működő online piac. A nyugati versenytársak ebben az esetben azért maradnak el a keleti cégektől, mert az USA nagyvállalatai hamar megjelentek a piacon, lehetőséget sem hagyva a nemzeti vagy regionális versenytársaknak. Ami Franciaországban az Amazon, az Lengyelországban az Allegro, Romániában és Magyarországon pedig az eMAG. Az Amazon azonban megvetette a lábát Kelet-Közép-Európában is, amelyre a helyi cégeknek reagálniuk kellett. „Összességében azzal tehetjük a legjobbat, ha a rivális megjelenése előtt a lehető legnagyobb piaci részesedést érjük el, és a lehető legtöbb fejlesztést valósítjuk meg” – mondta Várkonyi Balász a növekedés.hu-nak, kiemelve, hogy sok esetben a helyi kis- és középvállalkozások küzdenek az Amazon megjelenése ellen, az ugyanis rájuk szabadítja az ázsiai piac olcsó, tömeggyártást végző szereplőit is.

A fenti „előre menekülés” következménye részben az eMAG folyamatos növekedése és romániai sikere is. Az oldalt havonta átlagosan 38-40 millió európai felhasználó keresi fel, a növekedés pedig hatalmas mértéket öltött. Csak román viszonylatban a cég értéke 29 százalékkal emelkedett egy év alatt. Ilyen ütem mellett nem csoda, hogy megelőzte a Daciát, amelynek értéke 28 százalékkal zuhant be a globális autókereskedelmet sújtó recesszió miatt.

továbbiak
Új hidegháborúban élünk? | Neighbourhood Dialogues x V4
business

Új hidegháborúban élünk? | Neighbourhood Dialogues x V4

A modern történelem mozgatórugója a nagyhatalmak egymáshoz való viszonya, ehhez kétség sem fér, elég a hidegháború alatti bipoláris világra gondolni. Ma kik ezek a nagyhatalmak, hogyan viszonyulnak egymáshoz, és hogyan befolyásolja az orosz-ukrán háború a kapcsolatukat? A kiegyensúlyozott diskurzus érdekében nyugati és keleti nagyhatalmak szakértői vitatták meg ezeket a kérdéseket
Banánlevélből kültéri bútorcsalád: íme, a CoTangens!
design

Banánlevélből kültéri bútorcsalád: íme, a CoTangens!

Egy kültéri bútor erős karekterrel és végtelen variálhatósággal, amely értékes emberi találkozások helyszíne lehet. A CoTangens fő jellegzetességei közé tartozik, hogy alkotóelemei újrahasznosíthatóak, valamint a felhasznált kárpit is egy speciális alapanyagból készült. A Magyar Divat & Design Ügynökség által életre hívott design LAB inkubációs program keretében egy professzionális gyártó és egy
Budapesten is tombol a superfood láz | The Acai Spot
gasztronómia

Budapesten is tombol a superfood láz | The Acai Spot

Az acai (ejtsd: ászáj vagy ászái) egy Brazíliában őshonos, sötétlila bogyó, ami szuper magas antioxidáns tartalma miatt sokak szerint a legjobb tápértékkel rendelkező gyümölcs a világon. A Budapesten is egyre inkább elterjedő újhullámos egészségtudatosság és a tomboló superfood láz adott táptalajt a tavaly nyitott The Acai Spot-nak, aminek különlegessége, hogy