Így tapasztalhatjuk meg öt percben az élet körforgását | Circle of Life

Így tapasztalhatjuk meg öt percben az élet körforgását | Circle of Life

Az élet a természet változásának örök rendje, ami olyan, akár egy kör. Nem számít, milyen nagy vagy kicsi ez a kör, mindenki számára ugyanúgy végződik. Ez a természet eszköze arra, hogy életet vegyen és visszaadjon a földnek, jelképezve az univerzum szentségét. A végtelen fogalmát képviseli – ha valami meghal, új életet ad a másiknak, így tartva az egyensúlyt. A Circle of Life lehetőséget teremt megtapasztalni ennek a ciklikusságnak a misztériumát: a Limelight művészei egy olyan immersive experience-t alkottak meg, ahol végignézhetjük az élővilágnak ezt az alapvető, de mégis varázslatos jelenségét.


A Limelight speciális látványvilággal koronázza meg üzenetét: az alkotócsoport lassan 20 éve foglalkozik  épületvetítéssel, fényinstallációk- és immerszív élményterek készítésével. Az épületvetítés, másnéven projection mapping különlegessége, hogy nem csupán tartalmakat vetít egy adott épületre, hanem annak sajátosságát figyelmebe véve alakítja ki koncepcióját. Az egyedülálló kifejezésmód mellett fontos az alkotók számára az edukáció is, ezért pár éve létrehozták a Limelight Academy programot, ahol saját tapasztalataikat adják tovább ebben a nagyon speciális művészeti ágban. Ebből is érezhető, hogy a Limelight mennyire sokrétű, azonban mégis egy valamit képvisel: az önálló művészeti értékek közvetítését, megújuló formában.

A projektet 2021 őszén lehetett megtekinteni a Hungexpon, az alapkoncepció vázát a Mobilsofa csapata álmodta meg: az élet körforgásának vizualizálása pedig már teljes mértékben a Limelight kreativitását tükrözi. A Circle of Life  a természetben látható életciklusokat követi nyomon, ami egy 16 méter átmérőjű, 5 méter magas, kör alakú térben jelenik meg – Dávid István, a projekt producere szerint nagyon fontos, hogy ezekben a terekben hogyan teremtik meg azt az atmoszférát, aminek köszönhetően a látogató teljes mértékben el tud szakadni a valóságtól. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektettek az egyéb érzékeket érintő hatásokra, így a sound designra is a falra vetített történet és a padlón a látogató mozgására reagáló interaktív animáció mellett. Ezáltal sokkal könnyebben kapcsolódhatunk a természethez, akár olyan módon, ahogy még a valóságban sem tudjuk megtapasztalni. „Ezalatt azt értem, hogy a természetben nem feltétlenül tudunk ilyen közel kerülni egy vadállathoz sem” – teszi hozzá István. Az ötperces történet teljesen a minket körülvevő és annak abszolút atomi szintjén felépülő, majd ismét magába visszaforduló aspektusait tolmácsolja. Olyan audiovizuális élmény tárul elénk, ami teljesen kiszakít a saját világunkból, főleg, hogy a városi ember manapság már kevésbé tapasztalja meg ezeket a hatásokat.

Az immerszív terek megalkotásában ugyan kulcsfontosságú a technológia, de a művészi érték csak a tartalommal teljes. Benkó Zsuzsanna kommunikációs vezető szerint mindig igyekeznek olyan üzeneteket közvetíteni, ami számukra is fontos – viszont az is ugyanennyire meghatározó, hogy nem feltétlen közvetlen formában adják ezt át, hanem szeretnék gondolkodásra ösztönözni a közönséget.

Az alapelképzelésen túl az immerszív térbenben más művészeti ágazatok is kibontakozhatnak: az egyik leglátványosabb hozzáadott eleme a projektnek egy kortárstánc darab, ami tökéletesen kiegészíti az alkotást.

A Circle of Life sikere a rendezvény végezetével sem ér véget, hiszen számos megkeresés és lehetőség érkezett a kiállítás óta, így a teljes projekt egészében vagy adaptálva megtekinthető lesz nemzetközi fesztiválokon és egyéb terekben is.

Art Director: Világosi Csaba
Motion Designers: Vöröss Bettina, Világosi Csaba, Riczkó Alex
Notch Artist/Floor Projection: Kovács Ivó
Interakció tervezés/Műszaki felügyelet: Vicsek Viktor
Sound Design: Weil András
Project Management: Benkó Zsuzsanna
Videó: Kevin Campean
Producer: Dávid István

Limelight | Web | Facebook | Instagram | Behance

továbbiak
Origamiként hajtogatott elektromos robogót a svéd Stilride
design

Origamiként hajtogatott elektromos robogót a svéd Stilride

A szakmai berkekben ipari origaminak nevezett eljárásnak köszönhetően könnyű, ugyanakkor tartós szerkezet hozható létre. A svéd Stilride startup ezt a különleges és innovatív gyártási technológiát kifejlesztve újrahasznosított acélból készít elektromos robogókat. Tue Beijer és Jonas Nyvang tervezőpáros a divat, az ipari formatervezés és a mérnöki tudományok világából érkezve 2019-ben azzal
Arculattervezési pályázatot hirdet a Katona József Színház
branding

Arculattervezési pályázatot hirdet a Katona József Színház

Alapításának 40 éves jubileuma apropóján arculattervezési pályázatot hirdet a budapesti Katona József Színház. Az alkotók és alkotóközösségek részére kiírt nyílt pályázat célja egy új arculat létrehozása, amely illeszkedik az intézmény szellemiségéhez, és a színház minden felületén, nyomtatott és digitális platformokon is alkalmazható, figyelemfelkeltő és jól beazonosítható. A felhívásra művészeti felsőoktatásban
Praktikus és stílusos hátizsákok Kelet-Európából | TOP 5
east

Praktikus és stílusos hátizsákok Kelet-Európából | TOP 5

A hátizsákok kétségkívül a legpraktikusabb kiegészítők közé tartoznak, mert bárhová is igyekszünk, minden alkalomhoz megtalálhatjuk a megfelelő darabot, legyen az színház, munka vagy egy bevásárló körút. A sportos, laza és elegáns fazonok mellett az egészen kicsi városi hátizsákoktól a nagy túratáskákig megannyi méret közül választhatjuk ki a számunkra legideálisabbat. Mai