Indulj el! | Tokaj

Indulj el! | Tokaj

Kevesen vannak, akiknek Tokajról nem a bor ugrik be elsőre, és ez nem is csoda. Lassan ezer éve forrt össze Tokaj és a bor története, hisz már a 11. században is szőlőtermesztő vidék volt a táj. Az észak-magyarországi borvidéken és környékén azonban a pincék mellett a vadregényes várromokat és az olyan természeti kincseket is érdemes végiglátogatni, mint a Bodrog vagy a Megyer-hegyi tengerszem.

A Zempléni-hegység déli lejtőin való elhelyezkedésének hála a Tokaj-hegyaljai szőlőtőkék borai világhírűek. A Bodrog és a Tisza találkozásánál fekvő Tokaj városának fejlődése is ennek az adottságnak köszönhető, a középkorban betöltött stratégiai és kereskedelmi szerepe mellett. A város a Kelet-Felvidék és a Kelet-Alföld között zajló szekérforgalom kapujának számított, ma pedig a város és környéke az egyik legkedveltebb hazai úti cél. Ide kalauzolunk most el titeket is Indulj el! sorozatunk hatodik részében.

Illusztráció: Gilicze Gergő

Megyer-hegyi tengerszem

Az ember és a természet közös „munkájának” az eredménye a varázslatos Megyer-hegyi tengerszem. A 15. században malomkőbányának alakították ki kemény, vulkáni kőzete miatt, majd a bányászati tevékenység megszűntével a hetven méter magas sziklafalak között festői szépségű tó alakult ki. Bár fürdésre nem alkalmas, a tengerszem így is kínál izgalmakat, hiszen idén via ferrata pálya nyitott partjainál, melyen kezdők és haladók is körbemászhatják a falakat.

Kalóz kikötő

Egy Bodrog-parti településen, Bodrogkisfaludon bukkantunk a Kalóz Kikötőre. A környezetbarát, vízparti tájhoz illeszkedő létesítménynek köszönhetően számos lehetőségünk nyílik arra, hogy élvezhessük a folyót. A motorcsónaktól a kenuig sokféle úszóalkalmatosságot, köztük önjáró horgászstéget, sőt, tizenkét fős bulipontont is bérelhetünk, amelyen grill és hangfalak is találhatók.

Zemplén Kalandpark

Újabb lehetőséget kínál az aktív kikapcsolódásra vágyóknak a Tokajtól 46 kilométerre fekvő sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandpark. Gyalogos függőhidak, téli-nyári bobpálya, mászófal, libegő és sípálya is megalálható benne, legnagyobb dobása pedig a Szár-hegy és Magas-hegy közé feszített átcsúszó kötélpálya. Ezen, ha vesszük hozzá a bátorságot, másodpercek alatt tehetjük meg az 1036 méteres távot.

A Gombos-hegyi pincesor és a Götz Pincészet

A sok kaland után végre elérkeztünk Tokaj legautentikusabb tevékenységéhez, a borkóstoláshoz. Ehhez a legkülönlegesebb környezet Hercegkút községben található, ahol a vidék semelyik másik falvára nem jellemző, egységes kinézetű, emeletes pincesorokat találunk. A világörökség részét képező Gombos-hegyi pincesoron is ilyen hegybe vájt pincék várnak. Itt érleli borait a Götz család is tradicionális családi pincészete számára. Kihagyhatatlan, hogy megkóstoljuk klasszikus tokaji boraikat, mint a hatputtonyos aszú vagy a sárgamuskotály.

Vártúrák a Zemplénben

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az országnak ebben a tájegységében található a legtöbb vár. Ezek között egyaránt találunk romantikus várromokat – mint a Hét tündér várának is becézett Boldogkő vára, vagy Zrínyi Ilona kedvence, a Regéci vár –, valamint felújított várakat is, mint a Füzéri, a Szerencsi, vagy a sárospataki Rákóczi-vár. Ezek autóval is megközelíthetők, de megelőzhetjük a látogatásukat egy kellemes, akár hosszabb túrával is, hiszen gyönyörű hegyek veszik körül őket.

Labor Bistro

Mielőtt elbúcsúznánk Tokajtól, látogassuk meg a belvárosban található Labor Bistro éttermet, melyet a Tokaji Jézus szíve templom szomszédságában fedeztünk fel. A borbisztró és a fine dining étterem a legjobb hely, ahol Tokaj autentikus ízeivel ismerkedhetünk, hiszen a környék legfinomabb borait és helyi termelők alapanyagait válogatják és párosítják össze nekünk.

Illusztráció: Gilicze Gergő

továbbiak
Sikeres volt a NASA első aszteroidaeltérítő missziója
egyéb

Sikeres volt a NASA első aszteroidaeltérítő missziója

Hivatalosan is megerősítette a NASA, hogy sikeresen zárult a történelem első bolygóvédelmi tesztje, a DART. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, szeptember 27-én történelmi missziót hajtott végre a NASA: megpróbálták eltéríteni egy nagyobb égi objektum körül keringő aszteroida pályáját. Ehhez szándékosan belevezették az egyik műholdjukat a kb. 160 méter átmérőjű Dimorphosba, ami
Közgazdász-jóslat: nem térünk vissza a korábbi életünkhöz!
east

Közgazdász-jóslat: nem térünk vissza a korábbi életünkhöz!

Az orosz-ukrán háború kétségtelenül feje tetejére állította Európát. Az emberi, szociális veszteségek a két háborúzó országra vonatkoznak leginkább, azonban az egész kontinens érzi, érezni fogja még évekig a gazdasági hatását az eseménysorozatnak. Mi vár ránk? A hatalmas inflációról, a gazdasági növekedés megtöréséről, és en bloc a háború gazdasági költségeiről beszéltek
Százmillió tonna étel kerül az éhezők tányérja helyett a kukába
business

Százmillió tonna étel kerül az éhezők tányérja helyett a kukába

Energiaválság, rezsiárak az egekben, őrületes infláció. Ez a jelenünk. Azt halljuk, hogy fogjuk vissza a fogyasztásunkat, hogy csak annyi energiát, terméket fogyasszunk, amennyire mindenképp szükségünk van. Ehhez képest éves szinten hatalmas mennyiségű élelmiszer megy kárba, nemcsak végső felhasználói szinten, de a termelési lánc korábbi szintjein is. 2015-ben az EU-ban 42,