Indulj el! | Tokaj

Indulj el! | Tokaj

Kevesen vannak, akiknek Tokajról nem a bor ugrik be elsőre, és ez nem is csoda. Lassan ezer éve forrt össze Tokaj és a bor története, hisz már a 11. században is szőlőtermesztő vidék volt a táj. Az észak-magyarországi borvidéken és környékén azonban a pincék mellett a vadregényes várromokat és az olyan természeti kincseket is érdemes végiglátogatni, mint a Bodrog vagy a Megyer-hegyi tengerszem.

A Zempléni-hegység déli lejtőin való elhelyezkedésének hála a Tokaj-hegyaljai szőlőtőkék borai világhírűek. A Bodrog és a Tisza találkozásánál fekvő Tokaj városának fejlődése is ennek az adottságnak köszönhető, a középkorban betöltött stratégiai és kereskedelmi szerepe mellett. A város a Kelet-Felvidék és a Kelet-Alföld között zajló szekérforgalom kapujának számított, ma pedig a város és környéke az egyik legkedveltebb hazai úti cél. Ide kalauzolunk most el titeket is Indulj el! sorozatunk hatodik részében.

Illusztráció: Gilicze Gergő

Megyer-hegyi tengerszem

Az ember és a természet közös „munkájának” az eredménye a varázslatos Megyer-hegyi tengerszem. A 15. században malomkőbányának alakították ki kemény, vulkáni kőzete miatt, majd a bányászati tevékenység megszűntével a hetven méter magas sziklafalak között festői szépségű tó alakult ki. Bár fürdésre nem alkalmas, a tengerszem így is kínál izgalmakat, hiszen idén via ferrata pálya nyitott partjainál, melyen kezdők és haladók is körbemászhatják a falakat.

Kalóz kikötő

Egy Bodrog-parti településen, Bodrogkisfaludon bukkantunk a Kalóz Kikötőre. A környezetbarát, vízparti tájhoz illeszkedő létesítménynek köszönhetően számos lehetőségünk nyílik arra, hogy élvezhessük a folyót. A motorcsónaktól a kenuig sokféle úszóalkalmatosságot, köztük önjáró horgászstéget, sőt, tizenkét fős bulipontont is bérelhetünk, amelyen grill és hangfalak is találhatók.

Zemplén Kalandpark

Újabb lehetőséget kínál az aktív kikapcsolódásra vágyóknak a Tokajtól 46 kilométerre fekvő sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandpark. Gyalogos függőhidak, téli-nyári bobpálya, mászófal, libegő és sípálya is megalálható benne, legnagyobb dobása pedig a Szár-hegy és Magas-hegy közé feszített átcsúszó kötélpálya. Ezen, ha vesszük hozzá a bátorságot, másodpercek alatt tehetjük meg az 1036 méteres távot.

A Gombos-hegyi pincesor és a Götz Pincészet

A sok kaland után végre elérkeztünk Tokaj legautentikusabb tevékenységéhez, a borkóstoláshoz. Ehhez a legkülönlegesebb környezet Hercegkút községben található, ahol a vidék semelyik másik falvára nem jellemző, egységes kinézetű, emeletes pincesorokat találunk. A világörökség részét képező Gombos-hegyi pincesoron is ilyen hegybe vájt pincék várnak. Itt érleli borait a Götz család is tradicionális családi pincészete számára. Kihagyhatatlan, hogy megkóstoljuk klasszikus tokaji boraikat, mint a hatputtonyos aszú vagy a sárgamuskotály.

Vártúrák a Zemplénben

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az országnak ebben a tájegységében található a legtöbb vár. Ezek között egyaránt találunk romantikus várromokat – mint a Hét tündér várának is becézett Boldogkő vára, vagy Zrínyi Ilona kedvence, a Regéci vár –, valamint felújított várakat is, mint a Füzéri, a Szerencsi, vagy a sárospataki Rákóczi-vár. Ezek autóval is megközelíthetők, de megelőzhetjük a látogatásukat egy kellemes, akár hosszabb túrával is, hiszen gyönyörű hegyek veszik körül őket.

Labor Bistro

Mielőtt elbúcsúznánk Tokajtól, látogassuk meg a belvárosban található Labor Bistro éttermet, melyet a Tokaji Jézus szíve templom szomszédságában fedeztünk fel. A borbisztró és a fine dining étterem a legjobb hely, ahol Tokaj autentikus ízeivel ismerkedhetünk, hiszen a környék legfinomabb borait és helyi termelők alapanyagait válogatják és párosítják össze nekünk.

Illusztráció: Gilicze Gergő

továbbiak
Szakralitás és design fiatal tervezők szemével
community

Szakralitás és design fiatal tervezők szemével

A vallás és a design kettőse sokféle, egymástól nagyon különböző módokon szövi át hétköznapjainkat: a keresztény jelképekkel teletűzdelt zenei videoklipektől kezdve a tömegtermelésbe került giccses tárgyakon át az olyan, vallási gyakorlatokat idéző cselekedeteinkig, mint például kedvenc celebeink „követése”, a 21. században szokatlan, új formákban őrizzük a vallás motívumait. De valóban
Inspiráló installációk | Hello Wood Off-Mustra 2020
east

Inspiráló installációk | Hello Wood Off-Mustra 2020

A legnagyobb közösségi események idén nyáron elmaradtak, azonban a budapesti Hello Wood [https://hellowood.eu/] építész stúdió fontosnak tartotta, hogy a nyár ne maradjon építés nélkül. Lezárult az Off-Mustra alkotófesztivál Balaton-felvidéken. Mutatjuk a végeredményt! Mivel a karantén alatt az egyetemek átálltak az online oktatásra, a közösség, a kézzel készítés élménye
Prágai brutalizmus
architecture

Prágai brutalizmus

A brutalista épületek általános megítélése nagyon vegyes: gyakran tekintik ezeket a szocialista korszak elhagyatott, ormótlan emlékeinek, de értékeiket is sokan felfedezték már. Emiatt nagyon különböző sorsra jutnak: míg néhányukat a kulturális örökség részévé nyilvánítják, másokat átépítenek vagy lebontanak, hogy új épületek vegyék át a helyüket. A cseh Tomas Brechler illusztrációin