Prágai brutalizmus

Prágai brutalizmus

A brutalista épületek általános megítélése nagyon vegyes: gyakran tekintik ezeket a szocialista korszak elhagyatott, ormótlan emlékeinek, de értékeiket is sokan felfedezték már. Emiatt nagyon különböző sorsra jutnak: míg néhányukat a kulturális örökség részévé nyilvánítják, másokat átépítenek vagy lebontanak, hogy új épületek vegyék át a helyüket. A cseh Tomas Brechler illusztrációin Prága ikonikus brutalista épületei tűnnek fel eredeti szépségükben, felhívva a figyelmet azok megőrzésére és megóvására.

Tomas Brechler Prágában él és alkot. 2012 óta dolgozik itt Art Directorként egy ügynökségnél, szabadidejében pedig előszeretettel készít digitális illusztrációkat és vektorgrafikákat. A brutalizmus nyers, robosztus, de mégis minimalista formái gyerekkora óta nagy hatással vannak rá – ezért kezdett bele a  Prágai brutalizmus (Prague Brutalism) névre hallgató illusztráció-sorozatának megalkotásába is.

„Mindig is csodáltam ezeket a túlméretezett épületeket, egészen rendkívüli élmény volt elhaladni előttük. A mai napig emlékszem arra az érzésre, amikor a Koospol nevű épületet kellett megkerülnünk ahhoz, hogy eljussunk a mögötte található víztározóhoz úszni: már négy éves gyerekként lenyűgözött a látványa. Különösen az, hogy milyen jól működött a beton az épület zöld környezetében – ezt mindig nagyon szerettem benne” – mondta el nekünk Tomas.

Koospol, most CUBE center | Építész: Stanislav Franc, Vladimír Fencl, Jan Nováček | Évszám: 1975–1977

Az illusztrációkon pasztellkék és rózsaszín kontrasztban jelennek meg az ikonikus épületek, amelyek mind valamilyen emléket idéznek fel az alkotóban.

„A megrajzolt épületek nagy részéhez fűz valamilyen kapcsolat; néhányat rendszeresen látogattunk a szüleimmel. Ilyen például a Dům bytové kultury (Lakáskultúra áruház), ahol az új bútorokat fedeztük fel, vagy a Kotva áruház, amely egy igazán modern üzletnek számított még a szocialista időkben. Mivel az idő múlásával nem tudtak lépést tartani az új bevásárlóközpontokkal, ma már hírnevük jelentősen csökkent, de szerencsére sikerült fennmaradniuk és nem váltotta fel helyüket más építmény“ – tette hozzá Tomas.

Dům bytové kultury | Építész: Věra Machoninová | Évszám: 1981
Kotva | Építész: Věra Machoninová, Vladimír Machonin | Évszám: 1970–1975
Transgas | Építész: Václav Aulický, Jiří Eisenreich, Ivo Loos, Jindřich Malátek | Évszám: 1972–1978
Prágai Nemzeti Színház | Építész: Karel Prager| Évszám: 1977–1983
Hotel Praha | Építész: Jaroslav Paroubek, Arnošt Navrátil, Radek Černý, Jan Sedláček | Évszám: 1975–1981, 2014-ben lebontották

Ha nektek is felkeltette érdeklődéseteket Prága építészete, jó hír, hogy Tomas új illusztrációkkal készül, amelyek hamarosan debütálnak majd Instagram-oldalán!

Tomas Brechler | Behance | Facebook | Instagram

továbbiak
Red Dot-díjas a Puskás Aréna  látogatóirányító-rendszere
design

Red Dot-díjas a Puskás Aréna látogatóirányító-rendszere

Magyar siker született a világ legjelentősebb kommunikációs dizájnversenyén, a Red Doton. Közép-Európa legnagyobb befogadóképességű, legkorszerűbb multifunkcionális élményarénájának, a Puskás Arénának látogatóirányító-rendszere és arculata kapott kitüntető díjat. A Graphasel Design Studio az ideivel együtt zsinórban harmadjára kapta meg a huszonnégy tagú, nemzetközileg elismert szaktekintélyekből álló zsűri elismerését. A hazai csapat wayfinding
Fotókon Újpest ikonikus kismesterei
art

Fotókon Újpest ikonikus kismesterei

Cipész, órásmester, cukrász- és kárpitosdinasztia tagjai, ostyakészítő és még sok más vállalkozó tűnik fel Déri Miklós fotóművész felvételein. A teljes sorozat az újpesti városháza épülete előtt tekinthető meg szeptember 5-ig. A kerület ikonikus kismestereiről készült portrékiállítással ünnepel a 180 éves városrész. Újpest Önkormányzatának felkérésére a kerület meghatározó kismesterei kerültek fókuszba,
Bolygók és állatok a Bomo Art új noteszein
design

Bolygók és állatok a Bomo Art új noteszein

Papírmániások és kóros jegyzetelők, figyelem! Megérkezett az A5-ös Bomo Memo kistestvére, az A8-as noteszcsomag,  „Planetárium” és „Állatok” designnal. „Ha nincsen esze, legyen notesze!” – tartja a mondás. És valóban, notesz nélkül ma nem ott tartana az emberiség, ahol tart. Belegondolni is félelmetes, hogy hány jó ötlet, találó verssor, névadás, matematikai képlet,