fbpx
Nyomj Entert

Innovatív technológiával mentenék meg az építészek a lebombázott ukrán panelházakat

Villámgyors és környezetbarát: egy kanadai építész cég, a WZMH Architects előre gyártott boxokkal tenné újra lakhatóvá a bombatalálat által részben lerombolt ukrajnai panelházakat.


A második világháború utáni lakhatási válság idején emberek millióit helyezték el a vasbeton elemekből épített panelházakban, főként az egykori szovjet érdekszféra területén. Bár az építményeket eredetileg átmeneti jellegűnek tervezték, legtöbbjüket még ma is lakják. Az Ukrajnában zajló háborúban azonban ismét sok ember kényszerült elhagyni az otthonát, egész tömbök váltak lakhatatlanná a rakétatámadások miatt.

Összesen több millió négyzetméternyi ingatlant kellene újjáépíteni, így a kanadai WZMH Architects kidolgozott egy innovatív módszert, amivel a foghíjas paneleket a lehető leggyorsabban, legköltséghatékonyabban tudják helyreállítani. Lévén, hogy gyors és olcsó megoldást nyújtana a jelenleg állandó lakhely nélkül tengődő, kibombázott ukránoknak, az ötletet még a kanadai Ukrán Nagykövetség is méltatta.

A környezeti szempont sem volt elhanyagolható a program kidolgozásakor, mivel a WZMH építészei pontosan tisztában vannak azzal, hogy a világ károsanyag-kibocsátásának 27%-áért az építőipar a felelős. A Speedsta-nekk a hagyományos felújítási módszerekhez képest 20-40% százalékkal kisebb a környezeti lábnyoma, és a felmerülő költségek is jóval alacsonyabbak.

Forrás: Archdaily
Képek: WZMH Architects

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük