„A bolygó biztonsága érdekében fontos, hogy a divat fejlődése világszinten fenntartható legyen” | Reserved

„A bolygó biztonsága érdekében fontos, hogy a divat fejlődése világszinten fenntartható legyen” | Reserved

A gdanski székhelyű LPP Közép- és Kelet-Európa legnagyobb ruhagyártó cége, amihez olyan márkák tartoznak, mint például a térségben egyre nagyobb teret hódító Reserved. A lengyel cég filozófiája a lokális gondolkodás és globális cselekvés eszméjén alapul, kínálatát a világ különböző pontjain a vásárlók preferenciájához igazítják, és egyre nagyobb teret kap tervezéseikben a fenntarthatóság is. Az LLP igazgatósági alelnöke, Prezmislaw Lutkiewicz mesélt nekünk a vállalati stratégiáról és arról, hogyan lehet a tudatosságot a fast fashionbe csepegtetni.

A cikk nyomtatásban a Hype&Hyper 2022/2. számában jelent meg.


Melyek voltak a legjelentősebb mérföldkövek a márka életében a Reserved alapítása óta?

Nos, technikailag a világ rettentően gyorsan változik, évről évre gyorsabban, ráadásul az elmúlt időszakban olyan zűrzavaros események is történtek körülüttünk, mint például a Covid, vagy a jelenlegi ukrán háborús helyzet. Azt mondanám, hogy történetünk egyik első jelentős mérföldköve mindenképpen az volt, amikor új márkákkal bővítettük portfóliónkat. Először a Reserveddel kezdtük, majd jött a Cropp, a House, ezt követte a Mojito és a CSE. Más szempontból, mondhatni második mérföldkőként pedig a nyugati országok felé való terjeszkedés volt nagy hatással a cég életére. Mi, lengyel márka lévén éveken keresztül mindig a keleti, vagy mondhatnám úgy is, hogy a feltörekvő piacokra koncentráltunk. Át kellett térnünk Nyugat-Európába, hogy felépítsük a márka széleskörűbb ismertségét, így beléptünk a német és az angol piacra, Németországba és az Egyesült Királyságba. Ezek nagyon fontos állomások a cég életében, hiszen ahhoz, hogy betörjünk a nyugati piacra, rendelkeznünk kell bizonyos méretekkel, szaktudással és pénzügyi erősséggel, ezek összessége pedig egy dolgon alapul: azt mondanám, hogy a harmadik mérföldkő a technológia.

A mai világban a technológia számos szektort mozgat, beleértve a divatipart is. Tehát az olyan dolgokba való befektetés, mint a mesterséges intelligencia, a BI (Business Intelligence – szerk.) vagy az adatbányászat, létfontosságú az üzlet számára. Azt mondanám, hogy sok fontos tényező van, de azt hiszem, a legfontosabb, hogy ragaszkodjunk ahhoz, amit a legjobban ismerünk: az alapvető piacon a fogyasztók igényeire összpontosítsunk a folyamatosan változó divaton keresztül.

Ahogy említette is, a márka számos térségben jelen van Európától a Közel-Keletig, de mely országok jelentik a legfőbb piacot?

Sok éven át természetesen nagyon erősek voltunk a hazai pályán. Úgy értem, a lengyel jelenlétünk elengedhetetlen volt számunkra, mert a saját piacunkon kulcsfontosságúnak kell lennünk ahhoz, hogy megteremtsük a további lehetőségeket, és hogy képesek legyünk más piacokra is kitekinteni. Lengyelországon kívül mindig is a legnagyobb potenciállal rendelkező piacokat kerestük, nevezetesen Oroszországot, Ukrajnát, természetesen Csehországot és Magyarországot, tehát a szomszédos országokat. Napjainkban az ukrajnai konfliktus miatt újraterveztük üzleti tevékenységünket. Jelenleg úgy fogalmaznék, hogy Dél-Európa felé tekintünk, Románia és Bulgária nagyon fontos célpont számunkra. A volt jugoszláv országok szintén kulcsfontosságúak. Tehát a kelet-európai színtéren kívüli világgal is foglalkozunk potenciális lehetőségként, de úgy gondolom, hogy a legfontosabb változás a stratégiánkban az, hogy a keleti piacok helyett a nyugati piacokat kezdtük el keresni, így most Németországot és Olaszországot vesszük célba.

@reserved SS22 – Photo: Frankiewicz & Różniata – Model: Małgosia Bela

Fast fashion márkaként mégis egy slow fashion gondolkodásmódot közvetítenek, ez hogyan érezhető a gyakorlatban? Miben különbözik a Reserved a többi fast fashion márkától?

A mai világot tekintve kulcsfontosságú, hogy a legújabb trendek szerint haladjunk. Ez azt jelenti, hogy alaposan meg kell figyelni, hogyan változik a világ, mit keresnek a fogyasztók, akik pedig jelenleg a fenntarthatóbb divatot keresik. Ebben a tekintetben azt mondanám, hogy különleges stratégiát valósítottunk meg a DPSG-vel kapcsolatban. Egyik termékcsaládunk, az Eco Aware kollekció például teljes mértékben vegyianyag mentes, csomagolás szempontjából pedig nem használunk többet műanyagot – mostanra áttértünk a papír alapú címkék és csomagolások használatára. És persze mindenhez, ami a raktárak építéséhez kapcsolódik, zöld energiát használunk! A bolygó biztonsága érdekében fontos, hogy a divat fejlődése világszinten fenntartható legyen.

Hogyan lehet felvenni a versenyt azokkal a márkákkal, akik heti szinten dobnak új kollekciókat a piacra?

Ez egy trükkös kérdés, mert ha a divatszakmát nézzük, igen, a kollekcióváltás  kulcsfontosságú, de azt mondanám, hogy az emberek valószínűleg nem igényelnek minden héten új darabokat, vagy legalábbis nagyon kevesen gondolkodnak így. Másrészt viszont, ha az üzleti modellünket nézzük, már nincsenek nagy kollekcióink. Minden héten kétszer új szállítmányt viszünk az üzletekbe, és minden új érkezéssel új modellek kerülnek a kollekciókba. Tehát valójában láthatják, hogy folyamatosan változtatjuk a kollekciókat, és mindig valami újat adunk hozzá. Több mint 300 tervezővel dolgozunk együtt az öt márkánkon, kapszulakollekciókat hozunk létre, és a ruháink egy részét európai gyártók gyártják, szintén Lengyelországban.
A második dolog az, hogy minden üzletet centrikus egyéniségként kezelünk, ami azt jelenti, hogy nem ugyanazt a kollekciót áruljuk mindenhol. Megvizsgáljuk a  fogyasztási mintákat, és a technológiának köszönhetően az alapján készítjük el a boltok kínálatát: tudjuk, hogy a fogyasztók milyen ruhadarabokat, milyen árúcikkeket szeretnének látni az adott üzletekben, és az igényeknek megfelelően szállítunk. Tehát, ha a fogyasztók egyik üzletből a másikba sétálnak, valójában egészen más kollekciót találhatnak. Az e-kereskedelmi üzletekbe érkező új áruk sokfélesége is vonzza a fogyasztókat.

Részben már érintettük azt a témát, hogy a fenntarthatóság és a környezettudatosság a slow-fashion alapvető elemei. Valójában a Reserved is képviseli ezt a szemléletmódot bizonyos projektjeiben, az említett Eco Aware kollekció és a műanyaghasználat csökkentése a tudatosság jegyében született. Tudna mesélni ezekről kicsit bővebben?

Stratégiánk alappillérei közé tartozik az ökológiai termelés: célunk, hogy minden ruhából és csomagolásból eltávolítsuk a műanyagot, és törődünk a gyárakban dolgozó munkások biztonságával, igyekszünk vegyianyag-mentes anyagokat használni, és megmutatni a gyáraknak az ember- és környezetbarát megoldások kialakítását. Ennek a stratégiának a megvalósítása 2019-től kezdve egészen 2025-ig tart. Minden műanyag zacskót kivontunk az üzleteinkből, csak papírt használunk a csomagolástól kezdve az apró címkékig – ennek köszönhetően már több mint 400 tonna műanyagot tudtunk megspórolni. Kelet-európai óriásvállalatként igyekszünk részt venni abban, hogy a fenntarthatóság legújabb trendjeit közvetítsük. Csatlakoztunk különböző nemzetközi szervezetekhez, amik az ipar környezetszennyezését ellenzik. Nem utolsósorban üzleteinkben és raktárainkban a legújabb technológiáknak köszönhetően minimalizáljuk az energiafogyasztást. Olyan eszközöket  alkalmazunk, amik jelzik a a víz és a villamosenergia túlhasználatát.

A covid alatt megváltoztak a fogyasztói szokások is, az emberek jobban elkezdtek érdeklődni a lokális, kis márkák iránt. Ön szerint ez milyen hatással lehet a fast fashion és a Reserved jövőjére?

Azt hiszem, abban igaza van, hogy sok új tendencia jelentkezett, amikor betört a  COVID-19 világjárvány időszaka, de ne feledjük, hogy 2020-ban, a tavaszi időszakban szinte az összes üzletünket be kellett zárnunk. Ez nagy veszteséget jelentett számunkra  és óvatosnak kellett lennünk a fejlődéssel, az üzlet fenntarthatóságával kapcsolatban is. Az emberek otthon voltak, nem mentek vásárolni, ha viszont vásároltak, azt otthonról intézték. A divat szempontjából is változtó volt ez az időszak, elmaradtak a munkahelyi megbeszélések, így a formális ruhákat leváltotta az otthoni, kényelmes viselet. A vállalatokon múlt, hogy milyen gyorsan tudnak reagálni erre az új helyzetre – azt hiszem mi, óriásvállalat lévén, egész jól kezeltük. De azt is látjuk, hogy a világjárvány után, ahogyan az emberek visszatérnek az irodákba, úgy visszatalálnak az elegáns ruhákhoz is. A mi cégcsoportjaink közül ekkor a Reserved lazább és szolidabb volt, a Mohito, ami alapvetően egy nőiesebb, elegáns vonalat képvisel, a járvány alatt gyenge eladásokat produkált, most viszont őrülten jól megy. Alkalmazkodni kell a különböző trendekhez.

@reserved SS22 – Photo: Frankiewicz & Różniata – Model: Małgosia Bela

Reserved collections:

Sokszínűség, fenntarthatóság, és inkluzívitás – többek között ezek az irányelvek határozzák meg a Reserved termékeit. A márka mindig fontosnak tartotta, hogy minél tágabb réteget szólítson meg ruháival, így a klasszikus női-férfi-gyermek kategóriák mellett számos hiánypótló limitált kapszulakollekciót dob a piacra generációkat átívelő témákban, legyen az nemi egyenlőség, anyaság vagy európai gen-Z életérzés. A rendhagyó stílusok mellett fontos hangsúlyt fektetnek az anyaghasználatra is, ezért a repertoárban olyan kollekciók is helyet kapnak, mint az Eco Aware, amit nemcsak hogy környezetbarát anyagokból, hanem energiatakarékos gyárakban készítenek, illetve a magas minőséget képviselő  Premium Quality  időtálló darabjai.  Ettől függetlenül a szezonális kollekciókból sincs hiány, idén a Reserved  klasszikus, időtlen szabásvonalakkal várja a nyarat: geometrikus formák, modern kivágások, intenzív árnyalatok és sajátos virágminták varázsolják még energikusabbá, amiket különböző virágfotók és színek invertálásával hoztak létre egy grafikai programban. A Reserved legújabb kapszulakollekciója a Limoni Dolci, ezúttal a napsütötte Szicíliába repít el, ami a hamisíthatatlan olasz hangulatot közvetíti, ötvözi a legújabb trendeket és a nyaralás atmoszféráját. A kapszulakollekciók lényege az egymással kombinálható alapruhadarabokból álló, limitált darabszámú gyűjtemény létrehozása egy bizonyos témában, ami ezúttal a dolce vita, vagyis az édes élet esszenciáját közvetíti.


Inkább nyomtatott formában olvasnál? Most megrendelheted a Hype&Hyper magazin negyedik számát a Store oldalunkról!


továbbiak
A S/ALON BUDAPEST idén a magyar üvegre helyezi a hangsúlyt
design

A S/ALON BUDAPEST idén a magyar üvegre helyezi a hangsúlyt

Idén szeptember 23. és 25. között várja látogatóit a S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállítás – a 136 szakmai partner és világmárka együttműködésével megvalósuló esemény fókuszában ezúttal a magyar üveg áll. Az Üveg Nemzetközi Éve 2022 és a S/ALON szervezői a Bohus – Lugossy Alapítvánnyal közösen mutatják be, hogy miként lehetnek a
Ivan Dorn: Az örökmozgó reneszánsz ember
east

Ivan Dorn: Az örökmozgó reneszánsz ember

A most 33 éves énekes-dalszerző orosz földön született, a Szovjetunió végóráiban, majd annak felbomlását követően a család Ukrajnába költözött és a kis Ivan már ott nőtt fel. Bár eleinte a sportban jeleskedett, azt hamar feladta a zene és a színpad kedvéért, azóta pedig minden egyes szerepével azt bizonyítja, hogy annak
Kísértet járja be Európát – Catwalk Concert Productions & Soharóza: Keleti blokk
art

Kísértet járja be Európát – Catwalk Concert Productions & Soharóza: Keleti blokk

A disztópikus múltidézés ellentétére épül a Soharóza legújabb, a budapesti Trafóban bemutatott előadása. A Keleti blokk a Visegrádi Négyek kommunista múltjának emlékeit és esztétikáját oltotta a jövőbe, fergeteges humorral kísérve. Újabb catwalk koncerttel rukkolt elő a Soharóza kórus és a Catwalk Concert Production, amit a budapesti kortárs színház egyik legfontosabb