Távol-keleti hangulatú családi ház egy ljubjlanai villanegyedben | Arhitektura

Távol-keleti hangulatú családi ház egy ljubjlanai villanegyedben | Arhitektura

Első ránézésre nem is gondolnánk, hogy a keskeny téglaház két ötfős család otthonaként működik – ráadásul nagyon is jól.

Ljubljana Rožna Dolina kerülete az 1930-as évekig a szlovén főváros egyik legelőkelőbb villanegyedének számított. Ezt követően számos átalakuláson ment keresztül: először olcsóbb, alacsonyabb színvonalú lakóházak jelentek meg benne, melyek idővel gondozatlan kertekkel és kaotikus hozzátoldásokkal bővültek. Ezt követően, a szocialista érában társasházakkal próbáltak a negyedet ismét élhetőbbé tenni, ez a re-urbanizációs folyamat pedig ma is zajlik.

A fentiekből kiderül, milyen vegyes képet mutat a kerület. Ez a sokféleség azonban nem hátráltató tényező, hiszen olyan új épületek létrejöttét teszi lehetővé, mint az Arhitektura építész iroda által tervezett Double Brick House.

A keskeny telken elhelyezkedő épület rövidebb oldala mindössze hat méter széles. Ezt harminc méteres hossza és kilenc méteres magassága ellensúlyozza: a ház három emeletes, mind a két benne lakó családnak 170 négyzetméternyi élettér áll a rendelkezésére.

Kívülről elsődlegesen textúrája határozza meg az épületet. A homlokzatot sötétbarna tégla borítja, az ablakok a két hosszanti falon különböző ritmusban váltják egymást. Ez, és a nyitott-zárt terek váltakozása játékossá teszi a rövidebb oldalról tömbszerűnek látszó épületet.

Arhitektura | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Archdaily

továbbiak
Betekintés a NASA világába | Benedict Redgrove
art

Betekintés a NASA világába | Benedict Redgrove

A NASA: Past and Present Dreams of the Future címet kapta Benedict Redgrove legfrissebb munkája, mely intim betekintést enged a NASA kulisszái mögé. A londoni születésű fotós és grafikus Redgrove albuma az űrkutatás nagyjai előtt tiszteleg. A projekt lebilincselő betekintést nyújt a NASA létesítményeibe és a legismertebb űrobjektumok világába. A
HIGHLIGHTS | Designdelikátesz
branding

HIGHLIGHTS | Designdelikátesz

Minden bizonnyal sokan gondoltuk decemberben, hogy az idei tél nem lesz olyan kemény, azonban számításaink ezúttal nem jöttek be. Még sok fogcsikorgatóan hideg, behavazott napot kell átvészelnünk, de szerencsére az ünnepek alatt felgyülemlett ínyencségek még tartják bennünk a lelket. A karácsonyfát leszedjük, belevetjük magunkat a munkába, a szürke téli hétköznapokba.
Tárgyfétis 6. rész | A Saturnus gyűrűi
east

Tárgyfétis 6. rész | A Saturnus gyűrűi

Nem, ez a szöveg nem csillagászati témájú értekezés, és nem is egy W. G. Sebald azonos című regényéről[1] írt kritika. Mégis, a Tárgyfétis-sorozat hatodik része kapcsolódik a naprendszer hatodik bolygójához. Sorozatunk idei első darabjában Horváth László porcelántervező Saturnus készletét mutatjuk be. Novák Piroska írása A magyar tárgykultúrában, azon belül