Kelet-Európa legizgalmasabb metróállomásai | TOP 5

Kelet-Európa legizgalmasabb metróállomásai | TOP 5

A metrózásnak már önmagában egyedi a hangulata, a metróállomásoknak pedig különös az atmoszférája. Számos olyan állomás akad, mely építészeti megoldásainak köszönhetően igazán egyedi. Ezek a földalatti univerzumok sokszor reflektálnak a felszínen lévő világra, a korra és a városi életre. Szálljunk fel egy képzeletbeli metróra és nézzük meg Kelet-Európa legizgalmasabb metróállomásait!

Staroměstská  | Prága, Csehország

A Prágai Staroměstská metróállomás 1978-ban készült el, egyedi forma- és anyaghasználatából adódóan ugyanakkor évtizedek elmúltával is karakteres maradt a LEGO hangulatát idéző megálló.

Fotók: Magnus Mankse és Ralf Roletschek

Zoloti Vorota | Kijev, Ukrajna

Zoloti Vorota, Kijev legszebb metróállomása a legkülönlegesebb is egyben. Nevét a város Arany Kapujáról kapta, melynek közelében található. A nyolcvan mozaikkal díszített állomás az ősi Rusz templomépítészetre emlékeztet finom részleteinek köszönhetően. Bár az 1989-ben nyitott, szokatlan metróállomás nagy kockázat volt, 1991-ben a kivitelezők díjban részesültek.

Fotók: Valentyn Ogirenko és civitatis

Szent Gellért tér | Budapest, Magyarország

A négyes metró vonalán nem egy olyan megálló van, ami helyet érdemelne a válogatásban. A Szent Gellért téri nem csak a színes kerámia használata miatt került listára – a karakteres vasbetongerenda-hálózatnak szerkezetileg is nagy szerep jut, stílusban pedig nagyon jóleső kontrasztot teremt a peron díszítettségével szemben.

Fotók: Sporaarchitects

Serpnia | Harkov, Ukrajna

A pasztellrózsaszín csempeborítású megálló eltér a megszokott, szovjet stílusú építészeti stílustól. A megállót 2004-ben építették és adták hozzá Ukrajna metrórendszeréhez a Botanichnyi Sad metróállomással együtt.

Fotók: Bucketlistly

Plac Wilsona metróállomás | Varsó, Lengyelország

A Plac Wilsona Varsó egyes vonalának egyik metróállomása, melyet Andrzej Marek Chołdzyński lengyel építész tervezett. 2008-ban Metro-díjat nyert el legjobb újonnan épített állomásként.

Fotó: Artur Bogacki

Források: European Best Destinations, bucketlistly

továbbiak
Edukatív ábécéskönyv Ukrajnából │ Maechka
grafika

Edukatív ábécéskönyv Ukrajnából │ Maechka

Ila Varina és Olga Stonda közös alkotása nem egyszerű ábécéskönyv. Az ukrán nyelvű kiadvány a Nebo Booklab kiadó Maechka nevű szociális projektjének keretén belül született meg azzal a céllal, hogy a gyerekek körében is felhívja a figyelmet a felelős állattartás fontosságára. A történet egy Maya névre hallgató kutyus és szőrös
Székház a réz bűvöletében | Foster + Partners
architecture

Székház a réz bűvöletében | Foster + Partners

Először tervezett épületet Oroszországba a Foster + Partners: az RCC, azaz az Orosz Réz Társaság irodaháza óda a rézhez. A jekatyerinburgi épület klasszikus irodaház, de annál mégis jóval több: rugalmasságban, komfortban és minőséget is többet nyújt egy hasonló építményhez képest. A tizenöt emeletes épület moduláris irodaegységekből áll, burkolata pedig energiahatékony működést
Sikeres volt az Ingenuity reptetése
news

Sikeres volt az Ingenuity reptetése

Sikeres repülésen van túl a NASA marshelikoptere: nézd meg a videót te is az Ingenuity történelmi útjáról! Kis repülés a kvadkopternek, hatalmas mérföldkő az emberiségnek, mondhatnánk: az Ingenuity névre keresztelt kis helikopter, melyet a Perseverance szállított a Marsra, sikeres repülést hajtott végre teljesen automatizált módon, mindenféle földi segítség nélkül. Az