Kelet-Európa legszebb vasútvonalai | TOP 5

Kelet-Európa legszebb vasútvonalai | TOP 5

Egy vonatút számtalan érzést ébreszthet fel bennünk: a zakatoló szerelvény, a lassan elsuhanó táj és az utazás élménye gyerekkorunk emlékeinek nosztalgikus képeit idézheti fel. Az elmúlt évben nem sok alkalmunk nyílt az utazásra, éppen ezért szomjazzuk a különleges tájak és útvonalak látványát. Mai válogatásunkban Kelet-Európa különleges vasútvonalaiból szemezgettünk.

Belgrád, Szerbia – Bar, Montenegró vasútvonal | Kirándulás Balkán-módra

A vonatút során a szerb fővárost elhagyva a balkáni térség legváltozatosabb arcait fedezhetjük fe. Utunkat a Dinári-hegység sziklaormain át hol hegyek-völgyek köz száguldva, hol folyókon átívelő keskeny hidakon araszolva tesszük meg. A táj gazdagságát csodálva a tizenkét órás vonatút egy perce sem telik hiába.


Semmeringbahn | Kötöttpályás örökségünk

Európa első hegyi vasútvonalának 1848-1854 között megépült, negyvenegy kilométer hosszú szakaszát megtervezni a maga korában igazi mérnöki bravúrnak számított. Alagutak és viaduktok szabdalják a a lélegzetelállító osztrák vidéket, mely 1998 ót az UNESCO világörökségének része.


Klevan, Ukrajna | A szerelmesek alagútja

Gyűjtésünkben egyértelműen helye van egy kakukktojásnak, a klevani szerelmesek alagútjának. Ezen a páratlan szépségű szakaszon megfigyelhetjük, milyen az, amikor a természet burjánzásának alig valami szab határt: az itt közlekedő vonat alakította ki az erdő ma is látható alagútformáját. Úgy tartják, itt valóra válnak az ide látogató szerelmesek kívánságai.


Bohinji vasútvonal | Gőzmozdonnyal Olaszország és Szlovénia között

1904-ben, a bohinji vasút megépültekor ez a szakasz jelentette a legrövidebb utat az Adriai-tengerig. A mai napig ezen a vonalon található Szlovénia leghosszabb vasúti alagútja, illetve leghosszabb vasúti kőhídja, a Soča-folyón átívelő Solkan híd is.


Mariazellerbahn | Téli tündérmese Ausztriában

Az elektromos üzemű vonat az alsó-ausztriai Sankt Pölten, magyar nevén Szent Pöltény városát köti össze a stájerországi Mariazell településsel. A századfordulón épült vonal tél idején igazán tündérmesébe illő látvány.

Fotók: pocketoz, happyrail, thesrpskatime, trekhunt, bucketlistly, Oleg Gordienko, Myroslava Rakovets, Mirko Bijuklič, Alan Kosmač, Herbert Ortner
Forrás: Lonely Planet, Unesco, Inhabitat, Slovenia.info, Mariazellerbahn

továbbiak
Medence harmincöt méter magasban | Sky Pool
architecture

Medence harmincöt méter magasban | Sky Pool

A londoni Nine Elmsben két ház tizedik emelete közt teljesen átlátszó úszómedence képez hidat: az épületek szerencsés lakói akár át is úszhatnak a szomszédba. A huszonöt méter hosszúságú szerkezet a világ legnagyobb szabadon álló akrilmedencéje, egyben az Embassy Gardens nevet viselő ingatlanfejlesztési projekt szimbóluma. Az amerikai nagykövetség és a Temze
Elektromos autó, amely a levegőt is tisztítja | Heatherwick Studio
design

Elektromos autó, amely a levegőt is tisztítja | Heatherwick Studio

Az AIRO fantázianévre hallgató elektromos jármű beépített HEPA-szűrőinek segítségével tisztítja a város levegőjét. A koncepcióautót a Sanghaji Autókiállításon mutatták be: ez az első autó, melyet a Heatherwick Studio tervezett. Az elektromos jármű önvezető módban is működhet, belseje pedig rugalmasan alakítható, így ebédelhetünk, de akár alhatunk és mozizhatunk is benne. Ablakai
Gondolatot és üzenetet közvetíteni | JULS
design

Gondolatot és üzenetet közvetíteni | JULS

Az ékszer mint üzenethordozó, kommunikációs eszköz vagy szimbólum: a romániai JULS márka ékszerdarabjaiban a gondolatok viselhető tárgyakká alakulnak. Teodora Rus ékszertervezővel, a márka alapítójával beszélgettünk. Interjú! Kérlek, mesélj egy kicsit a kezdetekről: hogyan lettél ékszertervező? Mindig ez a szakma érdekelt? Ez az út 2015-ben kezdődött, amikor polimerből szerettem volna valósághű,