Kelet-Európa lenyűgöző szecessziós épületei | TOP 5

Kelet-Európa lenyűgöző szecessziós épületei | TOP 5

Virágmotívumok, majolika és csupa nyugtalan mozgás – a szecesszió a művészettörténet egyik különös időszaka, melynek célja egy kis egyediséget csempészni a mindennapokba.

Reök-palota | Szeged, Magyarország

Szeged egyik legemblematikusabb épülete kétségtelenül a Reök-palota. Az épületet 1907-ben tervezte Magyar Ede, aki fiatal korához képest elég elszánt volt ahhoz, hogy a konzervatív szemlélet ellenére a dél-alföldi városba csempéssze az új európai eszmét. A palotát Reök Iván vízmérnök építtette, személyére utalnak az épület díszítőelemei is. A fehér homlokzaton futó kék vízililiomok, a vízinövények kavargására utaló erkélyrácsok és a falsíkok hullámos kialakítása mind ezt a motívumot közvetítik. Ma kiállítótermeknek és kulturális eseményeknek ad otthont, két éve pedig megnyílt a Reök cukrászda is, amely a város legjobb fagyizójává nőtte ki magát.


Kék templom | Pozsony, Szlovákia


A népies szecesszió egyik legszebb példája a pozsonyi Erzsébet- templom, amely a régi hagyományokat és a szecesszió sajátos stílusjegyeit egyaránt képviseli. A templom tervezője a magyar szecesszió legikonikusabb alakja, Lechner Ödön. A templom összművészeti alkotás is lehetne, hiszen Lechner az építészeten keresztül tolmácsolja Szent Erzsébet legendáját, ami a falakon nyugvó rózsamozaikokban, stilizált ablakokban és szimbolikus rózsalugasokban nyilvánul meg.


Grand Hotel Europa | Prága, Csehország


Prágát olykor a szecesszió fővárosaként is emlegetik: nem véletlenül, hiszen olyan kincseket rejt magában, mint a Grand Hotel Europa. A hotel alapvetően neoreneszánsz stílusban épült, de 1903-1905 között az akkor meglehetősen divatos geometriai szecessziós stílusban rekonstruálták. A szálloda lenyűgöző belső tere népszerű a filmkészítők körében: több filmben is szerepelt, köztük a Titanic éttermeként, 2014-ben pedig a cseh Desingblok fesztivál helyszínéül szolgált.


Eisele-villa | Budapest, Magyarország


Az épület jól bizonyítja, hogy a modernista és a szecessziós elemek nem idegenkednek egymástól. Az Eisele-villát 1910-ben Hoepner Guidó és Györgyi Géza tervezte Eisele Vilmos és családja számára. A villa évtizedeken keresztül lakatlan volt, de a tavalyi rekonstrukciónak köszönhetően ide költözött a Kertész Imre Intézet, így kultúrával és programokkal telt meg az épület.

Fotók: Gyarmati István


Raichle-palota | Szabadka, Szerbia


A palotát Raichle Ferenc saját otthonának és tervezőműhelyének tervezte, így az teljes mértékben az építész világát tükrözi. Különlegessége az impulzív színhasználat, a rendhagyó formák alkalmazása és a szívmotívum folytonos megjelenése. A palota legnagyobb inspirációja az erdélyi népművészet, amit Raichle sajátos megoldásokkal ötvözött – muranói mozaikok, csipkeszerű kerítés, növényi részletek és Zsolnay kerámiában megjelenő kalotaszegi díszítőelemek sorakoznak a palota falain. Jelenleg a Raichle- palotában található a szabadkai Művészeti Galéria.

Reök Szeged | Web | Facebook
Kertész Imre Intézet | Web | Facebook | Instagram
Savremena Galerija Subotica | Web | Facebook | Instagram

Források: GpsMyCity, Kertész Intézet, Reök, Szecessziós Magazin,  Visit Subotica

továbbiak
Asterisk* – ahol művészet, mesterség és gasztronómia találkozik | Interjú Fazakas Ágnessel
design

Asterisk* – ahol művészet, mesterség és gasztronómia találkozik | Interjú Fazakas Ágnessel

Nemrég nyílt meg Budapest belvárosában az Asterisk, The live in Gallery nevű hely, amely egyszerre művészeti galéria, bisztró és bár. Azt, aki ide betéved, egészen biztosan elvarázsolja a különleges design, az egyedi megoldások, és persze az itt kapható alkotások. Honnan jött az ötlet? Mely darabok köré épült az enteriőr? Milyen
Lebilincselő cseh vidéki ház – vajon mi a siker titka? | Atelier SAD X Iveta Zachariášová
design

Lebilincselő cseh vidéki ház – vajon mi a siker titka? | Atelier SAD X Iveta Zachariášová

Tájba zárt harmónia – talán így is nevezhetnénk a cseh Atelier SAD stúdió és Iveta Zachariášová belsőépítész közösen tervezett vidéki házát. A Rašovka községben található, több szempontból is egyedülálló épület nagy népszerűségnek örvend az építészettel és designnal foglalkozó portálok körében, de vajon miben rejlik ennek a sikernek a titka? A nem
Privát olvasószoba különleges megoldásokkal
architecture

Privát olvasószoba különleges megoldásokkal

Az Aterlier Tao+C építész iroda összenyitott két földszinti szobát és egy üvegházat, majd könyvespolcokkal rakta körbe, létrehozva egy privát könyvtárat egy sanghaji cég számára. Az olvasóterem – amelyet a cég alkalmazottai és a tulajdonos barátai használhatnak – tizenkét fő befogadására alkalmas. A szobákat körülvevő masszív falakat is számításba kellett venni a