Kelet-európai nosztalgia sportruhaköntösben | This is Commitment

Kelet-európai nosztalgia sportruhaköntösben | This is Commitment

Gondolkodtál már azon, mi az összekötő kapocs a retró tornagyakorlatok, a szocreál épületek, a jógaászanák és a mintatervezés között? A This is Commitment lengyel sport- és jógamárka szerint ez a rendszerezettség gyönyörűsége, vagyis a „beautiful order”, ahogyan a tervezők nevezik.

Gollob Lilla írása

A varsói székhelyű márkát tavaly indította útjára Monika Kapłan és Kama Bojarczuk. Korábban mindketten a lengyel Reserved üzletláncnál dolgoztak, de valami sajátba szerettek volna belevágni – így jött létre a fenntarthatóságra és a lokális gyártásra törekvő This is Commitment.

A márka elnevezése az alapítók jóga és divat iránti kettős elkötelezettségére utal. A két, elsőre távolinak tűnő világot a jin és a jang koncepciója alapján kapcsolják össze: értelmezésükben a jóga az állandóságot, a divat pedig a ciklikusságot szimbolizálja.

A tervezőpáros célja, hogy felfrissítse a jógaruhák piacát és olyan kifogástalan minőségű, hosszú életű darabokat készítsen, amelyek a jógatermeken kívül is hordhatók,  amelyek iránt valóban megéri elköteleződni. Eddigi két kollekciójuk összemossa a testmozgás, az otthoni és az utcai viselet hármasának határait: a leggings, a sportmelltartó, a kötött kardigán és az ászana-piktogramos selyemkendő mind a három kontextusban képesek megállni a helyüket. Célközönségükbe a kortalan és kreatív, jógát gyakorló modern nők tartoznak.

A márka frissessége ellenére is tagadhatatlanul át van itatva nosztalgiával. Mindez nem véletlen, hiszen a tervezéshez elsősorban az egykori keleti blokk sportszimbólumait használják referenciaként: diákolimpiák, tornaórák, ritmikus gimnasztika és sportparádék tárgykultúráját, valamint atmoszféráját dolgozzák át egy kis humorral fűszerezve. Instagram-oldalukon kedvünkre csemegézhetünk azokból a régi hangulatképekből és szocreál épületrészletekből, amelyekből inspirálódnak. Fő vizuális irányelvüket ebből a korlátok közé szorított esztétikából eredeztetik: „Akár szeretnénk, akár nem, ez a fajta esztétikai fegyelem belénk ivódott. Mi megszelidítettük és elneveztük” – mondták el a tervezők.

A markáns színek, formák és szabásvonalak keltette hangulat önkéntelenül is visszarepít minket a múltba. „Erős emlékeim vannak a gyerekkori tornaórákról, amelyeken még mindannyiunknak ugyanolyan dressze volt. Szerettem ezeknek a ruháknak a ritmusát és egyszerűségét” – mesélte nekünk Monika. Kollekcióik valóban magukban hordozzák a retró, furnérral borított falú tornacsarnokok illatát, az elmaradhatatlan tornasor és a mindig ismétlődő gyakorlatok emlékét.

„A jógát általában ászanák hagyományos sorozataként mutatják be, nekünk viszont pont az volt a szándékunk, hogy valahogy egészen máshogy vizualizáljuk. A márka stratégiáját készítve rengeteg retró tornaképet találtam a harmincas, hatvanas és hetvenes évekből: ezeknek a hangulatát szerettük volna rekreálni” – tette hozzá Monika. Ebből az elképzelésből született meg a Gymnastics Classes című fotó- és videósorozat is a Lengyel Nemzeti Balett táncosaival együttműködésben. A projekt során egy régi lengyel tornacsarnokban hozták egy platformra a jógát, a balettet és a tornasportot, amelyek ugyan különböznek egymástól, mégis mindegyik mozgástípus esszenciája a ritmus és az ismétlés – a rendszerezettség gyönyörűsége, ha úgy tetszik.

Fotók: Magda Wunsche & Aga Samsel

This is Commitment | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Hamarosan három ország űrszondája is eléri a Marsot
news

Hamarosan három ország űrszondája is eléri a Marsot

Az Egyesült Arab Emírségek, Kína és az Amerikai Egyesült Államok is űrszondát indított tavaly a Marsra: a következő két hétben érhetik el ezek a vörös bolygót. Az Egyesült Arab Emírségek és Kína először jut el a Marsra, a NASA-nak pedig ez az első próbálkozása arra, hogy egy Mars-helikoptert is landoltasson
Bárki megveheti Pierre Cardin egykori buborékházát
architecture

Bárki megveheti Pierre Cardin egykori buborékházát

Korábban Pierre Cardin divattervező rezidenciája volt az ezerkétszáz négyzetméteres ház, most azonban új tulajdonosa lehet az Antti Lovag által tervezett, nem hétköznapi épületnek. Antti Lovag, a 2014-ben elhunyt magyar származású, Franciországban élő építész tervezte azt a cannes-i buborékházat, amely eredetileg Pierre Bernard mágnásnak készült a hetvenes évek végén, majd 1992-ben
Megérkezett a világ első elektromos repülő versenyjárműve
design

Megérkezett a világ első elektromos repülő versenyjárműve

Az Alauda készíti el a világ első elektromos repülő versenyjárművét, az Airspeeder mk3-at. A jármű egyelőre távvezérléssel fog versenyezni. Az Airspeeder 2021 bajnokságára tíznél is több elektromos repülő versenyjármű készülhet el, amelyeket egyelőre távvezérléssel fognak irányítani. A 2022-es megmérettetésen azonban már pilótákkal szeretnék elindítani azok negyedik generációját, az Airspeeder mk4-et.