Kelet-európai rendezők a Friss Hús fesztiválon! | 2. rész

Kelet-európai rendezők a Friss Hús fesztiválon! | 2. rész

Szerdáig tart a Friss Hús rövidfilmfesztivál a Toldi Moziban, mi pedig folytatjuk a kelet-európai kötődésű rendezőkkel készített interjúink sorát. Mindegyikükhöz ugyanazokat a kérdéseket szegeztünk: mit csinálnának szívesen a magyar fővárosban, és melyik film volt az, amely nagy hatással volt rájuk.

Ducki Tomek

A magyar-lengyel gyökerekkel rendelkező Ducki Tomek Budapesten nevelkedett: a család, a barátok és a régi alma mater, a MOME is a magyar fővároshoz köti az animációs rendezőt, ezért is sajnálja nagyon, hogy most ki kell hagynia a Friss Húst. Diplomafilmje, a 2006-ban készült Életvonal több, mint húsz díjat zsebelt már be a neves európai fesztiválokon Lipcsétől Poznanig. Most a hétperces Plantarium című kisfilmmel örvendeztet meg bennünket.

Milyen filmélmények voltak rád a legnagyobb hatással?

Erről órákon keresztül tudnék mesélni. Van azonban egy alkotó, akinek a filmjeihez mindig visszatérek: Julian Antonisz, egy krakkói animációs művész, aki a hetvenes években volt aktív. Saját magának barkácsolt animáció készítésére alkalmas masinákat – amelyek közvetlenül a  celluloidra rajzoltak képeket – sőt, még a zenéket is ő írta és játszotta fel. Abszurd és hihetetlenül expresszív rövidfilmjei bemutatják az akkori politikai éra népoktató hajlamait, vizualitása tele van humorral, még az egészen absztrakt részekben is. A filmjei tele vannak érzelemmel, szeretettel – nagyon furcsa, ikonikus egyveleg az egész. Magyarországon talán Kovásznaihoz tudnám hasonlítani. A kedvenc alkotásom tőle a Jak działa jamniczek (Hogyan működik a tacskó).

Web | Facebook | Instagram


Tomasz Wiński

A Lengyelországban 1979-ben született rendező a prágai FAMU-n tanult. A Friss Húson bemutatandó rövidfilmjében Anna és Lizzie történetét követhetjük nyomon, akik George-dzsal osztják meg otthonukat – a férfival, aki kutyának képzeli magát.

Jártál már Budapesten? Ha igen, milyen emlékeid vannak róla?

Nem. Ha eljutnék, valószínűleg végig moziban ülnék és jó filmeket néznék.

Milyen filmélmények voltak rád a legnagyobb hatással?

Gyermekkorom filmélményeire nem emlékszem. A közelmúlt legfontosabb és leginspirálóbb filmélménye a George the dog, refugee című rövidfilmem és bemutatkozó egész estés mozim, a Images of Love forgatókönyvének megírása, rendezése és produceri munkafolyamata volt. Számomra nincs inspirálóbb annál, mint amikor a saját filmedet készítheted el.

Facebook


Adam Koloman Rybanský

Jelenleg is mestertanulmányait végzi a FAMU-n. Rövidfilmjei, a The Friendly Sport Meeting és a Home Sleep Home egyaránt jelölést érdemeltek a Magnesia Awardsra, mellyel a legjobb cseh diákfilmet ismerik el. Filmjeiben nem profi színészekkel dolgozik, az egyszerű emberek mellett a rasszizmus formái foglalkoztatják.

Jártál már Budapesten? Ha igen, milyen emlékeid vannak róla?

Egyetlenegyszer, a Home Sleep Home forgatásának ideje alatt. Egyetlen jelenet forgatása miatt utaztunk Prágából Budapestre, a Keleti pályaudvarhoz. Egy statikus jelenetről van szó, amely azt a látszatot kelti, mintha kék háttér előtt készült volna, de nem. Nem volt fenntartható semmilyen szempontból, hogy élőben vegyük fel, de szükség volt erre, hogy a film igazán hű lehessen magához. Semmire nem volt időnk, de legalább egy jó magyaros ebédet ettünk.

Milyen filmélmények voltak rád a legnagyobb hatással?

Egyértelműen az összes csehszlovák Miloš Forman-film. Talán tizenhárom vagy tizennégy éves lehettem, amikor az Egy szöszi szerelmét láttam, de teljesen beleszerettem ebbe a fajta moziba akkor. Azóta is ez a film a legnagyobb kedvencem.


Horváth Botka Áron

Szlovéniában született, három évig képzőművészetet tanult, majd a Ljubljanai Színház-, Rádió-, Film- és Televíziós Akadémián került közelebb a filmművészethez. A Friss Húson vetített Bits című rövidfilmjében Nagy Zsoltot is láthatjuk.

Jártál már Budapesten? Ha igen, milyen emlékeid vannak róla?

Igen, de az első alkalomra nem igazán emlékszem, mert még nagyon kicsi voltam. Azt tudom, hogy hamburgert ettünk, aztán  – ahogy anyukám gyakran meséli – estefelé nagy félelem fogott el, és nem tudtam leállni a sírással. Sok szép emlékem van a Sziget Fesztiválról, az Iron Maiden koncertekről. 2018-ban néhány napon át csak züllöttünk a városban Inával, a barátnőmmel: hotelből hotelbe költöztünk, hosszú órákig kávéztunk a Kis Sarok teraszán. Utoljára 2019-ben jártam Budapesten, akkor ismerkedtem meg Nagy Zsolttal. Nyáron szeretem igazán ezt a várost.

Milyen filmélmények voltak rád a legnagyobb hatással?

A film mindig is része volt az életemnek: gyerekkoromban állandóan rajzfilmeket, népmeséket meg Chaplin-filmeket néztem. Mindig volt egy aktuális kedvencem, amit jóformán minden nap megnéztem. Az egyik nyári szünetben minden egyes napot a Batman visszatér filmmel kezdtem. A barátaimmal imádtuk Jackie Chant is. Ám a filmvilágba ténylegese a Kill Bill nyitott számomra ajtót. Tarantinón keresztül megismertem a francia újhullámot, az ázsiai mozit, a  klasszikusokat és a hetvenes évek B-kategóriás filmjeit is. Általa kezdtem megérteni, mi mindent is jelent a film.

Facebook


Friss Hús Budapest | Web | Facebook | Instagram
Toldi Mozi | Web | Facebook

továbbiak
Természetes minimalizmus | Mach & Krovina
art

Természetes minimalizmus | Mach & Krovina

A szlovák Mach & Krovina designstúdióban az egyszerű kifinomultságé a főszerep. A két alkotó, Barbora Machovičová és Adam Krovina munkássága a hagyományos megoldásokat ötvözi formabontó ötletekkel. A Mach & Krovina az egyszerűségben keresi a tökéletességet, úgy tárgyak, mint alapanyagok szempontjából.  A stúdió fő profilja LED-lámpák és egyéb lakberendezési eszközök gyártása, amelyeket kivétel
Kelet-európai zoknimárkák | TOP 5
design

Kelet-európai zoknimárkák | TOP 5

Mindenki örömére már jó ideje nincsenek szabályok, ha a zokni mintázatáról esik szó. A zokni a ruhadarabok egyik igazi sztárja, a legjobb benne pedig az, hogy a széles kínálatból biztosan mindenki megtalálja a magának tetszőt. A bolondos minták feldobják a szürke hétköznapokat, de üzenetet is közvetíthetünk zokninkkal egy felirat segítségével.
HIGHLIGHTS | Egy tárlat ereje
community

HIGHLIGHTS | Egy tárlat ereje

Egyszerre statikus és unalmas, vagy mozgalmas és felforgató? A kiállítások léte szinte értelmezhetetlen, mivel olyan emberi vágyat elégítenek ki, amely mindenkiben másképpen jelenik meg. Gyönyörködni, művelődni, tudást átvenni alapvető igényünk, ennek kielégítésére kiváló alkalmat biztosít egy-egy tárlat. Mostani projektválogatásunkban öt mai példát hozunk kiállításokra. A kiállítások mindig is fontos szerepet