fbpx
Nyomj Entert

Művészeti alkotásokat is rejt az új Bořislavka Centre Prágában

A Bořislavka Központ közvetlenül egy metróállomás felett kapott helyet, Prága egyik fő sugárútja, az Evropská mellett, ami összeköti a városközpontot a repülőtérrel. Körülötte családi villák, lakóházak és egy szocialista lakótelep is megtalálható. Az új épületegyüttes nemcsak annak helyszíne, hanem formavilága, illetve a különböző építészeti megoldások tekintetében is több különlegességet rejt. Mutatjuk!

Még 2012-ben egy nemzetközi workshop keretében igyekeztek megfelelő megoldást találni a Bořislavka Központ egykori területének fejlesztésére: a kiindulópont egy nagy méretű, villamos- és metrómegállókhoz közeli, a prágai panorámában kiemelkedő helyen fekvő kihasználatlan telek volt. A terület összetettségét annak szabálytalan alakja, a nagy szintkülönbség és a környező beépítés változatos kontextusa jelentette.


Bár az Evropská út mentén a 20. században jelentős városfejlesztés zajlott, aminek keretében különböző vállalatközpontok és más impozáns épületek épültek itt, ezek többsége csupán az utcakép jellegét erősítették és nem voltak hatással a környező lakóterületek fejlődésére. „Amit a tervezői megbízás legnagyobb erősségének tartottunk, az a törekvés, hogy segítsük a szomszédos területek fellendítését” – mondta el a tervekért felelős Aulík Fišer építész iroda. Így a cél a helyi lakosok és idelátogatók számára egy élénk és kifinomult városi környezet kialakítása volt, különböző kényelmi szolgáltatásokat, kávézókat, éttermeket és üzleteket felvonultató városi komplexum formájában.

A létrejött épületegyüttes négy különálló, egymáshoz hasonló és szabálytalan formavilágú térfogatból áll, amelyek alakja az eredeti telek geometriájából ered. A térfogatok szabálytalansága nem önkényes külső tervezői jellegzetesség, hanem szorosan illeszkedik azok belső elrendezéshez és az épületek funkciójához. A kristályszerű formák szerkezetét üveghomlokzat borítja: a felhasznált fényáteresztő üveg segíti a külső szemlélőt, hogy befogadja az épületek összetett elrendezését.

Az épületegységek formavilága mellett a Bořislavka Központ különlegességét további egyedülálló megoldások adják. Ilyen például a beltéri növényzet, aminek a hagyományos zöldfalaktól eltérően a Bořislavka Központban egy új, kísérleti formájával találkozhatunk. A tervezők több nagy méretű, háromdimenziós szerkezetet állítottak fel durván faragott faoszlopokból, amelyek epifita (fákon élő, de azokon nem élősködő) növényeket hordoznak. „A megoldás egyedisége magában az installáció formájában, és az építészettel való szoros kapcsolatában is rejlik. Ez nem egyszerűen növényzet, hanem egy élő és változtatható műalkotás” – tette hozzá a projektben résztvevő Zdeněk Sendler tájépítész. A koncepció részeként továbbá számos egyedi művészeti alkotás tölti meg a komplexum tereit, amelyek a természet témájához szorosan kapcsolódnak.

Fotók: Boyplaynice

Aulík Fišer architekti | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Linka.News

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük