Művészeti alkotásokat is rejt az új Bořislavka Centre Prágában

Művészeti alkotásokat is rejt az új Bořislavka Centre Prágában

A Bořislavka Központ közvetlenül egy metróállomás felett kapott helyet, Prága egyik fő sugárútja, az Evropská mellett, ami összeköti a városközpontot a repülőtérrel. Körülötte családi villák, lakóházak és egy szocialista lakótelep is megtalálható. Az új épületegyüttes nemcsak annak helyszíne, hanem formavilága, illetve a különböző építészeti megoldások tekintetében is több különlegességet rejt. Mutatjuk!

Még 2012-ben egy nemzetközi workshop keretében igyekeztek megfelelő megoldást találni a Bořislavka Központ egykori területének fejlesztésére: a kiindulópont egy nagy méretű, villamos- és metrómegállókhoz közeli, a prágai panorámában kiemelkedő helyen fekvő kihasználatlan telek volt. A terület összetettségét annak szabálytalan alakja, a nagy szintkülönbség és a környező beépítés változatos kontextusa jelentette.


Bár az Evropská út mentén a 20. században jelentős városfejlesztés zajlott, aminek keretében különböző vállalatközpontok és más impozáns épületek épültek itt, ezek többsége csupán az utcakép jellegét erősítették és nem voltak hatással a környező lakóterületek fejlődésére. „Amit a tervezői megbízás legnagyobb erősségének tartottunk, az a törekvés, hogy segítsük a szomszédos területek fellendítését” – mondta el a tervekért felelős Aulík Fišer építész iroda. Így a cél a helyi lakosok és idelátogatók számára egy élénk és kifinomult városi környezet kialakítása volt, különböző kényelmi szolgáltatásokat, kávézókat, éttermeket és üzleteket felvonultató városi komplexum formájában.

A létrejött épületegyüttes négy különálló, egymáshoz hasonló és szabálytalan formavilágú térfogatból áll, amelyek alakja az eredeti telek geometriájából ered. A térfogatok szabálytalansága nem önkényes külső tervezői jellegzetesség, hanem szorosan illeszkedik azok belső elrendezéshez és az épületek funkciójához. A kristályszerű formák szerkezetét üveghomlokzat borítja: a felhasznált fényáteresztő üveg segíti a külső szemlélőt, hogy befogadja az épületek összetett elrendezését.

Az épületegységek formavilága mellett a Bořislavka Központ különlegességét további egyedülálló megoldások adják. Ilyen például a beltéri növényzet, aminek a hagyományos zöldfalaktól eltérően a Bořislavka Központban egy új, kísérleti formájával találkozhatunk. A tervezők több nagy méretű, háromdimenziós szerkezetet állítottak fel durván faragott faoszlopokból, amelyek epifita (fákon élő, de azokon nem élősködő) növényeket hordoznak. „A megoldás egyedisége magában az installáció formájában, és az építészettel való szoros kapcsolatában is rejlik. Ez nem egyszerűen növényzet, hanem egy élő és változtatható műalkotás” – tette hozzá a projektben résztvevő Zdeněk Sendler tájépítész. A koncepció részeként továbbá számos egyedi művészeti alkotás tölti meg a komplexum tereit, amelyek a természet témájához szorosan kapcsolódnak.

Fotók: Boyplaynice

Aulík Fišer architekti | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Linka.News

továbbiak
Budapest kreatív expatok szemén keresztül III. | Simon Holpert
design

Budapest kreatív expatok szemén keresztül III. | Simon Holpert

Bár a magyarnak megannyi finom nyelvi árnyalata van, az expat szóra nincsen elég érzékletes fordításunk. Hiszen nem külföldről érkező látogatókról vagy turistákról van szó, hanem olyan emberekről, akik itt élnek és alkotnak, ismerik az országunkat, ráadásul hosszabb távú bizalmat szavaztak neki. Friss perspektívákból tekintenek a városunkra, amelyben a saját kultúrájuk
Érdemes odafigyelni a kicsikre is
community

Érdemes odafigyelni a kicsikre is

Nem a méret számít. Ezt több ízben is bebizonyította az Hradec Králové régióbeli cseh kisváros, Nová Paka, amely esélyes az idei országos City for Business díjra. A kelet-közép-európai régió tele van meglepetésekkel, érdekességekkel és furcsa sikersztorikkal. Mindegyik országnak megvan a maga bája és különlegessége, így Csehország is rejteget olyan történeteket,
A Balti-tenger NATO-tengerré válhat?
community

A Balti-tenger NATO-tengerré válhat?

Nem csoda, hogy amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, a balti országok elkezdtek aggódni. Bár tagjai a NATO-nak, mégis jogos a félelmük, éppen ezért nem meglepő, hogy amikor Finnország és Svédország bejelentette, hogy készek csatlakozni az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe, azt a Baltikum üdvözölte. Az orosz agresszió Moszkva szerint hivatalosan azért indult meg,