fbpx
Nyomj Entert

Kijev szocmodern épületei inspirálták a PODYH legújabb ruhakollekcióját

A szocializmus idején felhúzott modernista épületek hányattatott sorsa, ahogyan a régió több nagyvárosában, úgy Kijevben is komoly problémát jelent. A PODYH ruhamárka őszi-téli kollekciójával szeretné felhívni a figyelmet az ikonikus modernista épületek értékeire.

Daria Plaksyuk, a PODYH tervezőjének elmondása szerint márkája az építészet és a divat metszéspontja. Új kollekcióját az 1960 és 1980 között felhúzott kijevi épületek inspirálták, a monokróm, szürke tónusú ruhadarabok megidézik például a Vernadsky Könyvtárat, a Salyut és a Mir Hotelt, a Memorial Parkot, a Tarasz Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem Fizika Tanszékét, vagy éppen az Információs Kutatóintézet repülő csészealjra hasonlító épületét, amelyet korábban a SOC/MOD kollekciónkban mi is felelevenítettünk. Az épületek sziluettje, homlokzati tagoltsága és formai sajátosságai geometrikus szabásvonalakban és textúrákon, letisztult női ruhadarabokon és kiegészítőkön köszönnek vissza.

„Építészetet tanultam, így nem meglepő, hogy érdeklődöm szülővárosom, Kijev építészete iránt. Kijevben – csakúgy, mint Ukrajnában máshol is – problémát jelent a szocializmus idején felhúzott modernista művek utóéletének gondozása. A legtöbb emlék kritikus állapotban van, másokat könyörtelenül elpusztítottak. A célom, hogy részrehajlás nélkül bemutassam ezeknek az önmagukban való szépségét és értékét, anélkül, hogy magára a korszakra hivatkoznék” – mondja Daria Plaksyuk, a márka alapítója.

Amellett, hogy új kollekciójukat ezeknek az épületeknek szentelték, a PODYH csapata szeretne részt vállalni a Memorial Parkban található emlékfal helyreállításában is. A Memorial Wall egy 213 méter hosszú domborművel ellátott fal, amely az emberi életről szóló mítoszokon és történeteken vezeti végig nézőjét, hogy segítse a gyász feldolgozását. A fal tíz évig készült, de 1982 elején a kommunista párt vezetői bebetonoztatták, mert nem felelt meg a szocialista realizmus elveinek.

PODYH | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük