Kizárni a külvilágot | Ultraminimalista lakások Varsóban

Kizárni a külvilágot | Ultraminimalista lakások Varsóban

Mindennapjainkban folyamatosan ingerekkel bombáznak minket most két olyan varsói apartmant mutatunk be, amelyek erre a  legpozitívabb értelemben vett kiüresedést kínálják alternatívaként.

Egy 1903-ban épült, egykor nyomdaként szolgált gyárépületbe álmodta meg legújabb enteriőrprojektjét a Thisispaper Studio. A rövidtávú kiadásra szánt lakáspár a futurisztikus K916 és K907 nevet viseli. Az elnevezés sugallta hangulathoz a belső terek is igazodnak.

„Mindig is vonzódtunk a csendességhez, mivel úgy érezzük, hogy tereink általában információkkal és vizuális ingerekkel túlzsúfoltak. Alig akad alkalmunk arra, hogy egy pillanatra megállva élvezzük a csendet. Ezért választottuk az ultraminimalista stílust” – fogalmazta meg ars poeticáját Zuzanna Gasior, a stúdió társalapítója a Dezeen-nek.

A lakások 4,75 méteres belmagassága lehetővé tette a belső kétszintes kialakítást anélkül, hogy ez bármit elvett volna a tér tágasságából. A hálót rejtő galériákat visszafogott stlusban, rétegelt fenyőlemezekből építették. A fát először fehérre festették, majd természetes olajokkal kezelték, így ezek a világos elemek egy kis fényt csempésznek az egyébként nyers betonstruktúrába.

Azon a kevés ponton, ahol kiegészítőkkel találkozunk, az alapanyagok közt krómot, rezet és porcelánt találunk. A berendezést sem vitték túlzásba a tervezők, de ez csak a mennyiségre, nem a minőségre vonatkozik. A design szerelmeseinek szeme először biztos Dieter Rams hangfalain akad meg, de a lecsupaszított környezetben a Terje Ekstrom norvég designer tervezte objekt-fotel és a Philippe Malouin megálmodta székek és asztalok is jól érvényesülnek.

A Thisispaper Studio nem először tervezett minimalista lakást indusztriális környezetbe: előző projektjük egy régi szeszfőzdében valósult meg. Mindhárom lakás kibérelhető az A-Place oldalon.

Fotók: Maja Wirklus
továbbiak
A jövő Vespája | Mightyseed
tech

A jövő Vespája | Mightyseed

Miközben a nagy járműgyártó és autótervező cégek a fosszilis üzemanyagot használó technológiák elektromosra cserélésén munkálkodnak, a dél-indiai Mightyseed [https://www.mightyseed.co] nem hagyja a múltba veszni Enrico Piaggio örökségét sem. Vespa 98 néven hozták létre a legújabb és legmodernebb Vespa [https://www.vespa.com] cirkáló koncepcióját, mely a modell
Oázis az asztalodon | Terraplanter
design

Oázis az asztalodon | Terraplanter

A terraplanter [https://www.terraplanter.com] hidroponikus, azaz vízkultúrás edény, amelyben a hagyományos értelemben vett tápanyagot szolgáltató földet felváltja a víz. A szerkezet működése roppant egyszerű. Az edény belseje vízbankként funkcionál, szerkezete pedig kissé porózus, de szilárd anyag. Külsején közel 1400 apró cella biztosítja a tárgy felületén növekvő szobanövények gyökereinek
Ólafur Elíasson X Acute Art | Wunderkammer AR project
design

Ólafur Elíasson X Acute Art | Wunderkammer AR project

Ólafur Elíasson új, Wunderkammer nevet viselő projektjében először használja a kiterjesztett valóságot, melynek segítségével ritka fajokkal és természeti jelenségekkel rendezhetjük be a szobánkat. Kipróbáltuk az Acute Art csapatával közösen tervezett AR élményt! A digitális technológia felé fordulás nemcsak az online kiállítások számának növekedésével erősödött fel, hanem a művészek és designerek