Kőbe égett nyomok útján | 100 Szikra

Kőbe égett nyomok útján | 100 Szikra

Vajon mi történt Ipolytarnóc trópusi őserdejében 17 millió évvel ezelőtt? Bolygónk, még emberek nélkül. A fehér homokkő-sziklafal előtt medvekutya árnyéka suhan el, amint a hatalmas legyezőpálma-leveleket meglebbenti a naplementekor feltámadó hűvös esti szél. A távolban kardfogú vadmacska halk zihálása hallatszik. Vagy valami teljesen más. Te hogyan képzeled? Légy a saját, fiktív ősi természeted csendes megfigyelője, majd örökítsd meg a 100 Szikra ARTWEEK, a Phosphor Prints és az Ipolytarnóci Ősmaradványok által meghirdetett jótékonysági tervezői pályázat keretében. Az egyhetes rendezvényről és az idei designkihívásról Fenyvesi Zsófival, a 100 Szikra művészeti vezetőjével beszélgettünk.

A 100 Szikra 2017-ben egy házibulinak indult, motorosokkal. Aztán minél többször jártak az esemény alapítói Ipolytarnócon, annál inkább azt érezték, hogy a 100 Szikra olyan mozgalommá fogja kinőni magát, amely azt vizsgálja, milyen hatással van egy elfeledett kis falu életére, ha oda szellemi tőke érkezik. Hogyan reflektál erre a helyi közösség? Céljuk választ kapni ezekre a kérdésekre, miközben egy olyan organikusan építkező rendezvényt hoznak létre, amely a bizalmon alapul és az értékteremtésre törekszik – minden változás egy szikrával kezdődik, és ez a szikra ott van mindenkiben.

„Az érintetlenség és tisztaság érzését adja ez a hely. Tényleg, mintha megállt volna az idő, egy olyan idilli gyermekkorba cseppenhetnél vissza, amelyben semmi más dolgod nincs, mint botokat gyűjteni az Ipoly partján, szaladni egy zöld mezőn a bárányfelhők alatt, poros földutakon nagyon gyorsan biciklizni és közben sokat nevetni. Sokszor mindezt saját környezetünkben a megszokás miatt nem tudjuk igazán értékelni. Kell egy új nézőpont, egy utazó, aki rávilágít erre a kincsre. Mi úgy érezzük, ilyen utazók vagyunk Ipolytarnócon. A falu lakói nagy nyitottsággal fogadták a kezdeményezést, és ahogy telik az idő, egyre több barátság születik, épül a bizalom, nyílnak az ajtók. Ez nem megy gyorsan. Fontosnak tartjuk, hogy mi nem kolonizálni jöttünk. Ez az egész nem arról szól, hogy a belvárosi gyerekek lemennek randalírozni vidékre. Nincs olyan, hogy MI és ŐK. Csak MI van, együtt” – mondta el nekünk egy korábbi interjúban Fenyvesi Zsófi.

Az esemény jó értelemben vett, megmásíthatatlan felfordulást hoz Ipolytarnóc életébe. Az alkotóhéten megvalósuló természetművészeti installációk egyrészt erősítik a közösségi kohéziót, másrészt kiemelik a környék szépségét is. Ez a hely valahogy minden ide látogatóban megteremti a megérkezés érzését. Fürödni az Ipolyban, kirándulni egy nagyot, több millió éves lábnyomokat keresni az Ipolytarnóci Ősmaradványok park szervezett túráin: minden adott.

Kevesen tudják, de ez a vidék maga az „ősvilági Pompeii”. Egy majd 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa következtében olyan ősmaradványokat találhatunk itt a mai napig, mint a cápafogakkal hintett tengerparti föveny, a szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái vagy az egzotikus növénylenyomatok. Ezekre a különleges környezeti adottságokra reagál a 100 Szikra legújabb design-kihívása is. A tavalyi év „Be a spark” tipográfiai pályázata után 2020-ban inkább az illusztrátorok, rajzolók figyelmét szeretnék felkelteni.

„Minél jobban beleástuk magunkat az őstörténet ezen kis szeletébe, minél többször láttuk saját szemünkkel is az ipolytarnóci ősmaradványokat, annál inspirálóbbnak tűnt ez a téma. Rengeteg tudományos cikket olvastunk már, de még így is hiányoznak bizonyos puzzledarabok – a kőbe vésődött lábnyomok mellett ugyanis nem találtak egyből csontvázakat, így az, hogy ezek milyen állatok lehettek, sokszor feltételezéseken alapulnak. Nekünk pont ezek a hiányzó darabok az izgalmasak. Egy 17 millió évvel ezelőtti őserdő vízpartjára invitáljuk a tervezőket, hogy lerajzolják a képzeletbeli flórát és faunát” – mondta el Zsófi.

A „Mi történt Ipolytarnóc trópusi őserdejében 17 millió éve?” című pályázatot a 100 Szikra az Ipolytarnóci Ősmaradványok csapatával karöltve, az élénk színű, limitált példányszámú nyomatairól ismert Phosphor Prints-el közösen álmodta meg. Ghyczy Diána és Huszti Andrea munkáit már régóta figyelemmel kísérik, nagyon örültek az együttműködésnek. „Végre valaki formába önti azt a régi vágyunkat, hogy a rendezvény kapcsán nagyon menő, limitált szériás, tematikus grafikákat lehessen hazavinni és a falra tenni” – jegyezte meg Zsófi.

A zsűritagok által kiválasztott, legjobb munkák nagyméretű, limitált szériás risoprint formájában valósulnak majd meg, amelyek eladásából származó hasznot teljes egészében egy meghatározott helyi közösségi célra fordítanak. A beérkezett munkákból Ipolytarnócon és később Budapesten is szerveznek majd kiállítást.

A beküldési határidő: 2020. augusztus 20. A pályázattal kapcsolatos további részletekért erre a linkre kattintsatok!

100 Szikra | Alkotóhét és Házibulit idén 2020. augusztus 29. és szeptember 5. között rendezik meg Ipolytarnócon. A részletes programmal és folyamatosan frissülő új infókkal kapcsolatban kövessétek figyelemmel az esemény Facebook- és Instagram-oldalát!

100 Sparks | Web | Facebook | Instagram

Phosphor Prints | Facebook | Instagram

Ipolytarnóci Ősmaradványok | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Formabontó előadóterem | Qarta Architektura
architecture

Formabontó előadóterem | Qarta Architektura

A Qarta Architektura cseh építész stúdió tervezhette meg Jihlava város VŠPJ Politechnikai Főiskolájának előadótermét, mely az egyetem fontos eseményeinek, előadásainak színtere. A nem csak belső tereiben egyedülálló, háromszög alaprajzú építészeti remekmű külsejében is formabontó, a városképet felfrissítő látványt nyújt. A tágas belső tereinek és jó megközelíthetőségének köszönhetően tömegek befogadására képes
A virtuális világ peremén
art

A virtuális világ peremén

Paloma Rincón, a Madridban élő, mexikói születésű fotográfus különös világba visz minket képeivel. A giccs határát súrolva egyensúlyoz a szobrászat, a grafika és a fotográfia metszéspontjain. Gasztrofotóin az élelmiszert kompozíciós elemként használja egy tágabb értelemben vett magasabb cél érdekében. Modern és meghökkentő rendszerében helyére kerülnek a színek, formák, textúrák és
Escape Velocity | Rebák Tamás rövidfilmje
art

Escape Velocity | Rebák Tamás rövidfilmje

Űrhajó, lebegő sziklák, dzsungel, sivatag, egy asztronauta és egy fenevad. Hajsza egy majdnem széteső bolygón. Rebák Tamás Escape Velocity című animációs rövidfilmje az elengedés történetét meséli el, szavak nélkül. Rebák Tamás munkáját egy ideje már követjük Instagram-oldalán [https://www.instagram.com/rebaktomi/]. Illusztrációinak fontos eleme a történetmesélés, alkotásaiban furcsa, földöntúli