fbpx
Nyomj Entert

Kollázsokba sűrített emléknyomok – megjelent Koszorús Rita könyve

Koszorús Rita képzőművész utazásai és rezidencia programjai során készítette azokat a kollázsokat, melyekből idén augusztusban könyv készült. Az absztrakt kompozíciókban Párizs, Berlin, Békéscsaba vagy éppen Selmecbánya hangulata, látképe és emléknyomai sűrűsödnek.

Koszorús Rita szlovákiai magyar képzőművész alkotói gyakorlatában az idő megragadására, a nosztalgia, a kollektív emlékezet és az identitással kapcsolatos kérdések ábrázolására törekszik, művészete az avantgárd különböző megnyilvánulásaiból, például a dadaizmusból is merít. (Néhány munkája jelenleg megtekinthető a Budapest Galéria Mikrotómia című csoportos kiállításon október 3-ig). Kedveli a kollázs műfaját, elmondása szerint ez a technika kifejezetten alkalmas utazáskor, hiszen a papír tulajdonságainak köszönhetően így gyorsan tud vizuális ötleteket rögzíteni, melyek később gyakran vázlatként szolgálnak festményeihez.

A schMERZbuild című sorozatát 2019-ben kezdte el Berlinben, azóta utazásai és művészeti rezidencia programjai során folyamatosan bővíti. Idén nyár végén elkészült a kollázsait összefoglaló kötet, melyben többek között a francia, holland, magyar és szlovák utazásain született munkái is megtalálhatóak. Minden mű magán hordozza az adott hely és a készítés idejének hangulatát – a mély tónusokkal teli hegyvidéki látképek, a berlini metró színei, vagy éppen a szülői ház gyerekkori nosztalgiája mind vizuális lenyomatot hagyott a kollázsokon.

„Formailag az absztrakció nyelvével dolgozom, rétegek és formák párosításával próbálok kommunikálni a nézővel. A kollázs mint egy jelenség, nem csak művészeti technikaként, sokkal inkább mint egy nagyobb rendszer vonz. A véletlen jelenléte – amelynek mégis az alkotó a rendezője – a választás lehetőségét nyújtja” – mondja.

A kollázs lényege, hogy több anyagból egy felületen vagy térben egy új kontextus jön létre – Rita szerint a művek, a helyszínek és a tipográfiai megoldások fúziójával éppen ugyanez történik a schMERZbuch című könyvben is. A könyv grafikai tervezéséért a szlovák Hungry Studio felelt. A tervezés során cél volt, hogy a művek avantgárd vizualitása a tipográfiában is visszaköszönjön, így a stúdió olyan borítót tervezett, melyen a betűk felülete a kollázsokhoz hasonló gyűrt papír hatását kelti. A szövegtördelést a dadaizmus merész kompozíciói inspirálták, ugyanakkor fontosnak tartották, hogy a grafikai elemek ne vonják el az olvasó figyelmét a munkákról.

A schMERZbuch jelenleg az alábbi helyeken kapható: Materia prima, Porto; ISBN könyv+galéria, Budapest; ABC, Pozsony; Hájovňa; Červená studňa, Selmecbánya; Diera do Sveta, Liptószentmiklós.

Koszorús Rita | Web | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük