Könnyed és érzéki kelmék | Kamala Kaftan

Könnyed és érzéki kelmék | Kamala Kaftan

Pasztellszínek, könnyű és természetes kelmék különböző népi kultúrák szimbólumaival társítva: a Kamala Kaftan ruhadarabjai saját történettel rendelkeznek, amelyekben a nőiség, a spiritualitás és a fenntarthatóság kerülnek a középpontba. Erdős Zsuzsival, a márka alapítójával beszélgettünk legújabb, FALL IN elnevezésű kollekciójáról és jövőbeli terveiről.

Erdős Zsuzsi néhány évnyi tánc, jóga és utazás után úgy érezte, hogy az előadóművészet mellett valami kézzel foghatót is szeretne alkotni: saját gondolatait ruhák formájában adná át. Utazásai során főleg a keleti, egzotikus helyek vonzották, ahol a színek és az öltözködés erősen összefonódnak a napi rituálékkal. Jelenleg Indiában él és alkot, ahol szabócsapatával együtt hozza létre könnyed és érzéki, egyben funkcionális és átalakítható ruhadarabjait, amelyek ezáltal „olyanok, mint mi magunk is legbelül”.

Legújabb őszi-téli és tavaszi, FALL IN elnevezésű kollekciójában az érzékiség mellett a fenntarthatóságra való törekvés is tudatosan megjelenik: a ruhadarabok hagyományos, természetes vagy újrahasznosított anyagokból készülnek és a kézi készítésű printek is előtérbe kerülnek rajtuk.

A FALL IN ruhák további különlegessége, hogy közvetlenül a járványhelyzet miatt kialakult karanténidőszak után készültek, így egy arra utaló gondolatiságot is magukban hordoznak. „Az első őszi-téli-tavaszi kollekciónk igazából arra a helyzetre fókuszál, amelyben mindenkinek ott kellett megbirkózni az új szituációval, ahol az éppen érte, ahogy én is a járvány miatt maradtam Indiában, amiért nagyon sokszor hálát is adok. Legfőképpen azért, mert felismertem, hogy nem egy helyszín vagy egy ország, esetleg a folytonos utazás tehet csak boldoggá, hanem leginkább az, ha elfogadjuk, sőt, beleszeretünk a körülménybe, amibe az élet sodor. Ebből a jelenben élő szerelemből csakis pozitív és tanulságos jövő teremtődik. A ruhák legfőképpen a letisztult vonalat képviselik, minimalista, pasztell színekkel, néhol különböző kultúrák népi szimbólumaival, természetes anyagokból: mint egy időutazás a jelenben” – mondta el Zsuzsi.

A kollekcióban a teljesség igénye nélkül olyan különleges darabok közt válogathatunk, mint a kézi blockprint technikával díszített poncsó és körbetekerhető ruha egy radzsasztáni családi műhelyből vagy a dzsaipuri blockprint vászonból készült ing és ingruha, de újrahasznosított szárikból alkotott kimonókat is választhatunk.

„A tudatosan megalkotott, praktikus és mutatós részletek, mint a zsebek, különböző gallérok, kagylógombok teszik még egyedibbé a designt. A ruhadarabok hidegebb időben is helyt állnak és kényelmet nyújtanak, akár a szabadban, akár otthon vagy bárhol máshol járjuk éppen utunkat” – tette hozzá Zsuzsi.

A márka nemcsak ruháiban, hanem kampányfotóiban is közvetíti saját értékeit. „Szeretem, ha a művész, akivel együttműködök, beleviszi teljes szabadságát a projektbe, és csak maga a ruha, a viselője és a természet inspirálja. Így legtöbbször mindig az élet szeretete és mélysége válik láthatóvá a képeinken. Ezért is törekszünk nem modellekkel, hanem mindennapi, természetes, nagyszerű nőkkel készíteni a fotóinkat – emelte ki Zsuzsi.

A jövőbeli terveket illetően a Kamala Kaftan további újdonságokat is tartogat. Az esküvői ruháktól kezdve az uniszex gyerekruhákon át egy új fürdőruhakollekcióig sok minden van készülőben. Emellett Zsuzsi egy magyarországi székhelyű showroomot is szeretne létrehozni, amely nemcsak boltként, hanem közösségi térként is működne. A tervező elmondása szerint ugyanis „a termékeknek története van, és a vásárlóval a történet nem véget ér, hanem folytatódik”.

Az új ruhadarabokról és a showroom részleteiről a Kamala Kaftan Instagram-oldalán tudtok majd tájékozódni, de addig is nézzetek szét a márka webshopján és szerezzetek be egy FALL IN ruhadarabot.

A képeken Kamala Kaftan darabokat viselnek: Fazakas Réka, Fejér Krisztina, Fejér Gergely, Márton Eszter, Telek Zoltán.
Fotók: Fejér Bernadett

Kamala Kaftan | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Kopár domboldalba vájt álomház kilátással az Égei-tengerre
architecture

Kopár domboldalba vájt álomház kilátással az Égei-tengerre

Tökéletes kombinációt valósít meg ez a görögországi ház: tulajdonosai egy biztonságos, szélvédett menedékből élvezhetik a szabadságot, melyet a végtelen kékség látványa nyújt. A Serifos szigetén található ház olyan, mintha visszarepítene az időben, sőt, inkább kívül helyez azon, hiszen a domboldalba vájt, barlangszerű ház olyan, mintha évezredek óta a táj része
Vintage billentyűzet | PENNA
design

Vintage billentyűzet | PENNA

Az amerikai Elretron által piacra dobott PENNA billentyűzet retró külseje mellett innovatív és kifinomult periféria: biztosan nem akarnád a fiókba rejteni. Egyre népszerűbbek az írógéphatást keltő, vezeték nélküli Bluetooth-billentyűzetek, amelyeket különböző technikai berendezéseink kiegészítőiként használhatunk. A PENNA eszköze is az írógépekhez hasonló mechanikai hatást kelt lekerített, írógép stílusú billentyűivel. A
Szeretet – Alázat – Türelem | František Jungvirt cseh üvegművész és designer
design

Szeretet – Alázat – Türelem | František Jungvirt cseh üvegművész és designer

František Jungvirt az egyik legérdekesebb alkotó a kortárs cseh designszcénában. A fiatal designer újragondolja a hagyományos üvegkészítési módszereket, a szakma örökségének esztétikumát átdolgozva nyit új korszakot. Helyspecifikus alkotások létrehozásában is jártas, melyeknél a gondosan összeválogatott darabok folyamatos párbeszéde révén hozza mozgásba a teret. Cikkünkben azt vizsgáljuk, hogyan világítja meg múlt