Környezettudatos sportmárka modern amazonoknak | MARI

Környezettudatos sportmárka modern amazonoknak | MARI

Kaptay Annamária a szó jó értelmében vett polihisztor tele energiával és ötletekkel. Kreatívan értelmezi a sport- és jógaoktatást, közösséget épít, zenél, fest, tavaly pedig a karanténidőszakban piacra vezette fenntartható sportmárkáját. A különböző tevékenységi körökből álló személyes brandje autentikus, lokális asszociációkkal átitatott és nagyon up-to-date .

„Mindig is rettegtem attól a gondolattól, hogy egyetlen dolgot válasszak hivatásomnak és az töltse ki egész életemet. Túl sok minden érdekel és foglalkoztat. A sportot is kreatívan közelítem meg, például egy tökéletesen kiválasztott zene lüktetésére kibontakozó dinamikus jógaáramlás abszolút felér a tánc-vagy mozdulatművészettel. A zene tehát összekapcsolódik a mozgással, a mozgás pedig a vizuális megjelenéssel, így kapcsolódik hozzá a márka, elsősorban a sportkollekció. A ruhatervezés és a festés szintén egymást inspirálják. Azt hiszem, ha őszinték és önazonosak maradunk abban, amit csinálunk, akkor nem kell tartanunk attól, hogy sikeresek leszünk-e” – mesélte nekünk Annamari.

Erős, szenvedélyes, önmagukkal tökéletes egyensúlyban élő nők a múzsái, mint családjának nőtagjai. A tervezés során a mindennapi életben rejlő színek, formák, anyagok, mozdulatok és emberek összességéből merít ihletet, amit aztán bátor és színes vizuális nyelvezetbe ültet. Már kisgyerekként is mindig rendhagyóan és furcsán öltözködött társaihoz képest, de egy pillanatra sem bizonytalanodott el a saját ízlésében. A merész színkombinációkkal ezt az önbizalmat és a felszabadultság érzését szeretné átadni a márka darabjait viselőknek is, akik sok esetben a sport által épített közösségének tagjai. „A brand logója, a párducfigura is ezt az erőt, lendületet, szabadságot, szenvedélyt és szépséget szimbolizálja. Mindazt, amilyennek képzeljük vagy képzelni szeretnénk magunkat, miközben sportolunk. Ugyanakkor ha megnézed a logót, van benne egy kis játékosság is a párduc kacska kis lábaival. Szándékosan nem tökéletes és ettől szép” – mondta el a tervező.

Annamarinál kiemelt szempont a fenntartható gyártás és a tudatos vásárlásra való ösztönzés. Első, óriási népszerűségnek örvendő pulóverkollekciója a Plant a Tree-vel kollaborációban született: minden pulóver után egy fát ültetnek a vásárló nevében, aminek sorszámát a pulcsi ujjára hímzik. Így pontosan tudod, ha például a 123. facsemete lett a tied a sorban. A második, Glamazon névre hallgató jógaruha- és a napokban megjelent fürdőruha-kollekció minden részlete teljes mértékben újrahasznosított, óceáni és egyéb hulladékból előállított anyagokból készül. Ez alól a címke és a csomagolás sem kivétel. Mindezen túl minden termék Budapesten vagy környékén készül. „Fontos, hogy ismerjem és tudjam, kinek a keze munkája áll a konkrét termékek mögött. A téli kollekciós merinógyapjú-sapkákat például a nagynéném kötötte egyesével, kézzel” – emelte ki Annamari.

A vadonatúj fürdőruha-kollekció darabjain magyar nyelvű, humoros szlogenek is megjelennek. „A szokásos színfétisem mellett szerettem volna olyan üzeneteket közvetíteni rajtuk, amivel a korosztályunk nagy része egy emberként tud azonosulni. Nagyon élvezem nézni, ahogy rengetegféle-fajta ember mind ugyanarra gondol, ugyanazt érzi és ugyanaz a nosztalgikus romantika fogja el, amikor például a »bal elöl…« printet meglátja. Egy kis közös, társadalmi összekacsintás, ami összeköt egy hatalmas fiatal réteget. Akkor jöttem rá, hogy ez mennyire generációs üzenet, amikor anyukám megkérdezte, hogy mit jelent a szöveg. Olyan ez, mint elmagyarázni egy viccet, úgy már semmi értelme. Az »erre bezzeg volt pénz« már kevésbé generációspecifikus, az inkább csak nagyon »mi« vagyunk, magyarok. Szeretem ezeket a kis társadalmi gegeket” – mesélte Annamari.

MARI | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Gyorsétterem a zen jegyében
east

Gyorsétterem a zen jegyében

Lehet-e egy gyorsétterem a nyugalom szigete? A kérdést a kijevi Yakusha Design stúdió frappánsan válaszolja meg, ők feleltek ugyanis a szintén kijevi, Istetyka névre keresztelt étterem belsőépítészeti és designmegoldásaiért. A szóban forgó helyen nemcsak villámgyors a kiszolgálás, de az étlapon is egészséges ételek szerepelnek. Az alaptónust a durvára csiszolt gipszvakolat
Kalandok smaragd folyója |  Soča-völgy és folyó
egyéb

Kalandok smaragd folyója | Soča-völgy és folyó

Szlovénia mesebeli vidékei közül ma a Soča-völgyet és a táj adta kalandok tárházát mutatjuk be. A völgyben végigfolyó Soča-folyó a Júlia-Alpokban, a Trenta-völgyben ered és Európa legszebb folyóinak listáját ékesíti varázslatos, jellemzően smaragdzöld színével. Az adrenalinra vágyóknak különösen jó kirándulási célpont lehet a völgy, ugyanis tavasztól egészen ősz közepéig vízi
„Szeretném, ha a munkámnak társadalmi hatása lenne” | Interjú Lāsma Ivaskával, a MOME új innovációs vezetőjével
east

„Szeretném, ha a munkámnak társadalmi hatása lenne” | Interjú Lāsma Ivaskával, a MOME új innovációs vezetőjével

Szakterülete a nyílt innováció és a smart city; interdiszciplináris háttere különösen értékes, emiatt tudja és érti a különböző szereplők közötti együttműködés fontosságát, a stratégiaalkotásnak pedig bejáratott útmutató nélkül fog neki  –  a lett származású Lāsma Ivaska júniustól foglalja el a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központjának vezetői pozícióját. Ezzel az egyetem kutatás-fejlesztési