Köszi, korona! – 7. rész | PINKPONILO

Köszi, korona! – 7. rész | PINKPONILO

Ha fenntartható divatról beszélünk, a hazai szcénában megkerülhetetlen a PINKPONILO csapata. Közösségi varrodájuk a pandémia ideje alatt közösség híján ugyan némiképp átalakult: bőven jutott idő a tervezési és a menedzsmentfolyamatok átgondolására. Sőt, a Telekom kampányában is láthattuk a lányokat! Kudron Anna, a PINKPONILO egyik alapítója mesélt nekünk a vészterhes időkről.

Több, mint egy éve vagyunk kénytelenek együtt élni a pandémia okozta változásokkal. Hogyan hatott a koronavírus a vállalkozásotokra?

A legnagyobb különbséget az okozta, hogy jó ideig csak online találkoztunk egymással, utána is csak egy-két fővel munkálkodtunk a műhelyben. Rádöbbentünk, hogy mindenünk adott, hogy dolgozhassunk, a megtervezett stratégiánkat viszont félre kellett kicsit tennünk, ugyanakkor fókuszáltabban tudtunk figyelni a kivitelezésre és a gyártásra. Nagy változást hozott, hogy lényegében hét-nyolc hónapon keresztül nem voltak kulturális és edukációs eseményeink. Ezeknek a hiányát nagyon nehezen éltük meg, hiszen az egész csapat nagyon szociális: hiányoztak a korábban megszokott személyes találkozások, a pezsgés.

A PINKPONILO csapatából így aztán mindenkinek egyénileg kellett megtalálnia az inspirációs forrásokat, a központi információs hullámzások ellenére valamiféle kiegyenlített belső rendszert felépítve. Ez szerintem sikerült. Nagyon sokat fejlődött a szabás-varrás tudásunk, a kommunikációs rendszereinken is sokat dolgoztunk ugyanúgy, ahogy pályázatokon, illetve a jövőbe mutató fejlesztési terveken. Maga a pandémiás helyzet városra, társadalomra tett hatása egyáltalán nem nevezhető inspirálónak. Számunkra a motivációt mindig is a hozzánk közel álló néhány ember, alkotó, barát jelenti, akikkel együtt dolgozunk és beszélgetünk.

A viszontagságos helyzet ellenére azonban jó dolgok is történtek velünk. Volt két szuper forgatásunk: mint inspiráló vállalkozás, szerepeltünk a Telekom országos kampányában, valamint a Magyar Divat & Design Ügynökséggel és az OTP Fáy András Alapítvánnyal közösen pályaválasztás előtt álló fiatalok számára készítettünk oktatóvideót. Szinte az egész ország találkozhatott velünk a képernyőn keresztül úgy, hogy mi továbbra is minden nap itt voltunk a majdnem teljesen kiürült Paloma művészudvarban – ahol azóta szerencsére normalizálódott a helyzet. Mellette sok helyi tervezővel dolgozunk együtt, közülünk Vetlényi Almát emelném ki. Illetve együttműködtünk Ott Annával is, akinek könyvkabátokat készítettünk (erről és a többi hazai tervező által készített termékről itt írtunk korábbana szerk.)

Ha valamit megtanultál a pandémiának köszönhetően, mi volt az?

Kialakítottunk egy sajátos gyártási-tervezési rendszert, az edukációs és kulturális programjainkat a tudatos életmód-design-művészet szisztémájába rendeztük, nyitva ezáltal több korosztály és a férfiak felé is. Több projekt alapon dolgozó kreatív is csatlakozott hozzánk, és csodás gyakornokaink vannak: kommunikáció, menedzsment, tervezés – mindenhol tudunk erősíteni. A csapatfotó hangulatán ez talán érezhető is!

Fotók: Gergely Beatrix, Kaulics Viola

PINKPONILO | Facebook | Instagram

továbbiak
Nemzetközi díjakat hozott haza a 360 Design Budapest
design

Nemzetközi díjakat hozott haza a 360 Design Budapest

A Magyar Divat & Design Ügynökség fizikai és online térben is látogatható designtárlata, a nyár folyamán nem kevesebb mint négy érmet szerzett rangos nemzetközi versenyeken. A tavaly ősszel bemutatott „figitális” kiállítás húsz magyar és négy nemzetközi kortárs designmárka alkotásait mutatta meg, száz designtárgyon keresztül. A  Design Award & Competition versenyen eseménydesign és
Megnyit a világ legnagyobb csillagászati múzeuma
architecture

Megnyit a világ legnagyobb csillagászati múzeuma

Egyetlen egyenes vonal vagy derékszög sem található a monumentális csillagászati múzeumban! Az Ennead Architects épülete az univerzum geometriáját és az űrbéli dinamikákat tükrözi. Shanghai egyik hatalmas zöldövezetében 2021. július 18-án nyílik meg a múzeum, amely közvetlen kapcsolatot hivatott teremteni a látogatók és az asztronómiai jelenségek között. A múzeum építészeti elemei
Lebegő gömbök mutatják, mennyi szén-dioxidot tárolnak a fák
art

Lebegő gömbök mutatják, mennyi szén-dioxidot tárolnak a fák

Hatalmas adatvizualizáció érzékelteti, hogy a különböző növények mennyi szén-dioxidot képesek megkötni és tárolni az életciklusuk során. Carlo Ratti és az Eni energiavállalat Természeti tőke című installációja a 2021 szeptemberében megrendezésre kerülő Milánói Design Héten lesz megtekinthető. A projekt a növények oxigéntermelésben betöltött szerepét hangsúlyozza Milánó botanikus kertjében. A kert bejáratánál