Kozmikus utazás a Dubai World Expo lengyel pavilonjában | Instytut B61 x Rad Duet

Kozmikus utazás a Dubai World Expo lengyel pavilonjában | Instytut B61 x Rad Duet

A szláv mitológia és a lengyel folklór történeteiben gyakori a világűr és a mágia kapcsolatának megjelenése, de a heliocentrikus világképet kidolgozó csillagász, Kopernikusz is a régió szülötte, nem beszélve az egyetlen lengyel űrhajósról, Mirosław Hermaszewskiről sem, akit különös tisztelet övez hazájában – így stílszerű megoldás született az Instytut B61 és a Rad Duet kollaborációjának témaválasztására. A “Kowalski az űrben” című projektet a “Kujawy-Pomorze, Understanding the Universe” kiállítás részeként készítették el a dubaji világkiállításra.


Ugyan hamarosan vége a Dubai Expo 2020 világkiállításnak, egyelőre még jobbnál jobb projekteket tartogat, melyek felhívják a figyelmet a világ különböző nemzeteinek sajátosságaira, és a közös gondolkozásra. A világtalálkozó az olimpiai játékok és a labdarúgó-világbajnokság után a világ harmadik legfőbb gazdasági-kulturális eseménye, izgalmas és futurisztikus rendezvény, ami minden alkalommal rengeteg programmal, új technológiai fejlesztések bemutatásával, ínycsiklandó gasztronómiai újításokkal, koncertekkel, kiállításokkal, workshopokkal együttesen zajlik. A legtöbb ország rendelkezik saját pavilonnal, ahol a koncepció tükrözi az adott nemzet jellemvonásait és aktuális kérdéseit. Így van ez Lengyelország esetében is, ahol az időszaki kiállítások terét a lengyel régiók és intézmények által készített bemutatóknak szentelték, melyek hetente változva ismertetik az ország természeti környezetének, kultúrájának, turisztikai látványosságainak és tudományos életének sokszínűségét.  Itt találkozhatunk azokkal a lengyel sajátosságokkal, melyekről egyből az országra asszociálunk: természeti kincsek, innovációk, tejkaramella, lengyel filmművészet, dinamikusan fejlődő és elismert lengyel designszféra, vagy a rendhagyó fúziók – utóbbi egy nagyon sajátos szemszögből képviselte hazáját, ugyanis február 3. és 9. között a lengyel pavilonban az Instytut B61 és a Rad Duet kollaborációja, a “Kowalski in Space” projekt mutatkozott be a Kuyavian-Pomerániai Vajdaság “Understanding Universe” című kiállításán.

Az Instytut B61 egy art&science irányzathoz tartozó művészeti csoport és fiktív kutatóintézet, ahol főleg csillagászatot érintő tudományos és művészeti tevékenységek zajlanak magával ragadó, helyszínspecifikus előadások formájában a színház, a multimédia, a performanszok, a koncertek és az installációs művészet határán. A Rad Duet tervezői csapatától sem áll messze a tudományos világ, hiszen a márkát többek között a világhírű lengyel fizikus, Maria Skłodowska-Curie személye ihlette. A Rad Duet tervezői, Maciej és Juliusz olyan témákat dolgoznak fel, amelyek összekötik a lengyeleket, és ápolják nemzeti sajátosságaikat, erősítik a kulturális identitástudatot, miközben folyamatosan reagálnak a jelenkori helyzetekre. Legfőbb jellemzőik a fajanszokat idéző vizuális elemeik, melyek képviselik és újraértelmezik a kerámiák egyedülálló részleteit.

Az együttműködés eredményei az ikonikus és hagyományos, lengyel örökséget felelevenítő űrhajós ruhák. Az első egy földönkívüli kolóniáknak szánt hétköznapi viselet, amit a Włocławeki fajansz hagyományos mintái borítanak, és amit az Instytut B61 professzorainak kozmikus elméletei szerint dolgoztak fel. A kollekciót kiegészítő sisakot 3D-nyomtatott virágok díszítik, amelyek a fotoszintetikus funkciójú napelemek szerepét töltik be. A tervezés másik része az inowrocławi Irena acélmű kristályai által ihletett űrruha, amelyet az űrben való sétákhoz használnak. Természetesen ez is köthető egy fontos lengyel örökséghez, mégpedig a 1916-os évekbeli Jan Czochralski lengyel vegyész által kifejlesztett egykristályok előállításának technikájához, amely a világ legrégebbi és egyik leggyakrabban használt módszere.

A kollekció a Dubai Expo lengyel pavilonjában található, ami egy kozmikus környezetet reprezentáló installáció körül lebeg. Az installáció kialakításában egy autentikus lengyel műhely kovácsmesterei voltak a közreműködők – így ez is visszavezethető a szláv mitologikus történetekhez, amikben a kovácsokat tartották az első alkimistáknak, a középkori titkos tudomány és mágia megtestesítőinek. Emellett még számos apró utalás észrevehető, amelyek a régi históriák előtt tisztelegnek. A projekt a Kujawsko-Pomorskie vajdaság marsalli hivatal kiállításának részeként készült, amely a Kujawy-Pomerania régiót mutatja be a világkiállításon.

A kollekció különleges hangulata a tervezés mellett a fotókon is megjelenik: a projektet Weronika Walijewska fotósorozata egészíti ki, amihez a helyszínt a piwnicei Nicolaus Kopernikusz Egyetem csillagászati ​​központja, Közép-Európa legnagyobb RT4 Copernicus rádióteleszkópja biztosította.

Fotók: Weronika Walijewska

Modellek: Masia, Marcy / GAGAMODELS

Haj és smink: Joanna Huczko

Rad Duet | Web | Facebook | Instagram
Instytut B61 | Web | Facebook

Forrás: Vogue Polska

továbbiak
A hét kedvenc enteriőrjei_ukrán kiadás
east

A hét kedvenc enteriőrjei_ukrán kiadás

Hétről hétre megosztjuk a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk a világ különböző szegleteiből. Ezeket a általában a szombati kávé mellé szánjuk inspirációnak, amelyekből a saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. Ezen a héten rendhagyó módon kizárólag ukrán tervezők enteriőrjeit hoztuk el. Az idilli hétvégi kávéélmény helyett ők
Essence of Hungary | Séta a történelemben: közparkok Budapesten
east

Essence of Hungary | Séta a történelemben: közparkok Budapesten

A modern városok elképzelhetetlenek parkok nélkül: olyan helyek, sőt talán még inkább a természet számára fenntartott menedékhelyek, amelyek a városlakók szabadidejét és örömét szolgálják a városi szövetbe szervesen beágyazódva, miközben a mindig elérhető közelségben lévő szabadság élményét nyújtják. A város és a természet együttélésének bonyolult története van, amely az első
Best of Stefan Lengyel 2022 | MOME – Építészeti Intézet
design

Best of Stefan Lengyel 2022 | MOME – Építészeti Intézet

Idén februárban másodszor díjazta kiemelkedően tehetséges hallgatóit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. Négyrészes sorozatunkban sorra vesszük és bemutatjuk kedvenceinket a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj nyertes pályamunkái közül. Tartsatok velünk és ismerjétek meg az Építészeti Intézet hallgatóinak projektjeit! Hegyi Fanni I Építőművész MA1 Hegyi Fanni elsőéves építőművész mesterszakos hallgató a félév során