Best of Stefan Lengyel 2022 | MOME – Építészeti Intézet

Best of Stefan Lengyel 2022 | MOME – Építészeti Intézet

Idén februárban másodszor díjazta kiemelkedően tehetséges hallgatóit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. Négyrészes sorozatunkban sorra vesszük és bemutatjuk kedvenceinket a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj nyertes pályamunkái közül. Tartsatok velünk és ismerjétek meg az Építészeti Intézet hallgatóinak projektjeit!


Hegyi Fanni I Építőművész MA1

Hegyi Fanni elsőéves építőművész mesterszakos hallgató a félév során egy pécsi látogatóközpont tervének létrehozásán dolgozott. A káptalan utcai épület megtervezésében konzulensei, Csomay Zsófia és Marián Balázs segítették.

A félévet felölelő tervezési feladat célja a Vasarely örökség újrapozícionálása volt, melynek keretében Fanni az arra érdemes eredeti épületeket megtartva, és azokat kiegészítve egy „élhető“ és használható kulturális központot álmodott meg. Tervezése egyik fő céljaként egy szimbólumot szeretett volna létrehozni, mely később akár a szóban forgó utca jelképévé is válhat. Fanni projektje a feladat kötött hívószava, a hozzáépítés mentén épült fel. A koncepció tiszteletben tartja a terület eredeti állapotát és nagyban épít az általa felkínált lehetőségekre. Egy épített tér rendkívül erős közösségformáló képességgel rendelkezhet, amely jelen esetben az összetartás érzetének megteremtésével kellett, hogy kiegészüljön. Ezt az érzést a különböző épületek viszonya, azok átjárhatósága teremtette meg.

„Az épületegyüttes helyiségeinek szoros kapcsolata elhelyezkedésük rendszerében, egymáshoz való viszonyukban rejlik. A kiállító- és a közösségi terek összhatásukban együttműködnek, egymást erősítik. A terek elhelyezésének alapgondolata a körbejárhatóság volt, így a látogatóknak az összes fontos helyiséget érinteniük kell ahhoz, hogy végigjárják az épület egészét“ – meséli Fanni a tervezési feladat alapkoncepciójáról.

Továbbfejlesztési koncepciójával programszintű javaslatot tesz a művészeti pályakezdés, valamint a közösségformálás tekintetében. Tervében nemcsak a Káptalan utca, de egész Pécs kulturális és művészeti életének fellendítése fontos szerephez jut, egy arra alkalmas gyülekezőhely megteremtésével. Az állandó kiállítás, Vasarely munkáinak bemutatása mellett pályakezdő alkotók is teret kaphatnának a bemutatkozásra, így is segítve őket a művészeti vérkeringésbe való bekapcsolódásban.

Munkájának egy személyes tapasztalaton alapuló vetülete is van. Fanni projektjei között egy németországi művészeti fesztiválon bemutatott térinstalláció is szerepel. A különleges installáció pedig különleges installációs technikát igényel – annak kiállítása csak lógatva kivitelezhető. Ezt az unikális téri helyzetet teszi lehetővé a tervben szereplő egyik épület, egy torony tere, megteremtve ezzel egy az eddig hazánkban hiányt szenvedő, vertikális kiállítóteret.

Houchard Gábor I Építőművészet BA2

Nagy fába vágták fejszéjüket idén tervezési feladatuk során a másodéves alapszakos építész hallgatók. Klasszikus családi ház helyett egy háromszintes vasbeton lépcsőház köré épült lakótornyot kellet tervezniük. A minimális horizontális kiterjedéssel rendelkező lakótorony megálmodása a feladat experimentálisabb jellegénél fogva izgalmas kísérleti terepként szolgált a diákoknak. Houchard Gábor a belső terek megnyitásával, valamint a külső és belső terek közötti átmenet fokozatossá tételével a ház és környezet között újfajta kapcsolatot hozott létre. A projekt újraértelmezi a tér intimitásának mibenlétét és a funkcionális szükségletek kielégítésén túl, olyan lakhatási formát kínál, mely teret és lehetőséget nyújt az elvonulásra is.

Az eredeti projekt továbbfejlesztési koncepciójában Gábor a tér megtapasztalásának filozófiai és környezetpszichológiai aspektusaival foglalkozó átfogó kutatási és tervezési projekt tervét vázolta fel. Egyre jobban elmélyülve a szakmai közegben, azt vette észre, hogy a kortárs építészeti szcénában, az egyetemi és szakmai berkeken belül elenyészően kevés a friss és igényes építészeti kiadvány. Két nemzetközi intézményi példát, a zürichi Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) és a londoni Architectural Association School of Architecture (AA School of Architecture) havi rendszerességgel megjelenő kiadványait mintaként szem előtt tartva, egy kötetlenebb formátumú, az absztrakt gondolatokat élményszerűen és befogadhatóan tálaló „zine“ formátumú lap elindítását és szerkesztését is a jövőbeli tervek sorában látja. Amely kiadvány az egyetem Építészeti Intézetének féléves tervezési moduljait követve, annak elméleti reprezentációját szolgálná, egy reflexiók megosztására alkalmas és érdemes platformként.

„A kiadvány egységesítené a féléves projektek dokumentációját, kollektív tudásanyagot formálva az alapesetben csupán egyéni portfóliók anyagát képző hallgatói tervekből. Kifelé is láthatóvá tenné az egyetemen folyó munkát és felkelthetné az érdeklődést az elvontabb, komplexebb témák iránt is, melyek kulcsszerepet játszhatnak a kortárs építészet népszerűsítésében és társadalmi elfogadottságában“ – osztotta meg gondolatait Gábor.

A projekt legfőbb értéke a fiatal építész hallgató számára egy új, emberközpontú szemléletmód és eszköztár megtalálásában és elsajátításában rejlik, amely későbbi munkái során is segítheti majd abban, hogy élményszerű tereket tervezhessen. Pályamunkájának jövőjét illetően reméli, hogy az más hallgatók, tervezők számára is hasznos, kollektív tudásbázisként élhet majd tovább.


Már megjelent  sorozatunk első része a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjról és az Elméleti Intézet diákjainak győztes pályamunkáiról. A következő két részében a Design és a Média Intézet hallgatóinak nyertes projektjeiből mutatjuk be kedvenceiket.

Fotók: Houchard Gábor Tamás, Hegyi Fanni

MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Bevállalós patchwork és extravagáns fenntarthatóság Erdélyből
divat

Bevállalós patchwork és extravagáns fenntarthatóság Erdélyből

Amikor fenntartható divatról beszélünk, akkor sokaknak a végletekig minimalista, akár unalmasnak tűnő alapdarabok juthatnak elsőként eszébe. A BORBALA brand teljesen szembe megy a sztereotípiákkal: minden, csak nem konformista, tele harsány szín-, anyag- és formavariációkkal, izgalmas DIY technikákkal. A márka égisze alatt új értelmet nyer a Lidl-ös zacskó, a focidrukker sál
A jövő figitális?
digitális

A jövő figitális?

Nyilvános vagy személyes, fizikai vagy digitális terek: ma már egyik sem létezik egyértelműen önmagában. De okos eszközeink miként értelmezik újjá a térbeli határokat? A fizikai és virtuális világ együttes jelenléte egyáltalán teremthet-e új kapcsolódási lehetőségeket? Mi kell ahhoz, hogy a virtuális valóságból visszatérjünk a fizikai térbe? Legújabb Hype Lab cikkünkben
Az éghajlat egyetlen ismert változója az, hogy az éghajlat változó | Interjú Mariusz O. Jędrysekkel
business

Az éghajlat egyetlen ismert változója az, hogy az éghajlat változó | Interjú Mariusz O. Jędrysekkel

Lengyelország korábbi főgeológusával, Mariusz Orion Jędrysek professzorral beszélgettünk az éghajlat-politikáról és a szén-dioxid-kibocsátásról Közép- és Kelet-Európában. Interjúnk a nyersanyagpolitikáról, Lengyelországról, az üvegházhatás jelenlegi helyzetéről és az éghajlatváltozásra adott politikai válaszok hatásáról szól. Mit jelent Önnek a klímapolitika közép-európai szemszögből? A klímapolitika elképzelhetetlen nyersanyagpolitika nélkül, mivel a nyersanyagok közé nemcsak a