Közös segítőakciót indít a MOME és a Magyar Vöröskereszt

Közös segítőakciót indít a MOME és a Magyar Vöröskereszt

A Gyermekjogi Világnapon, november 20-án indult el a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Magyar Vöröskereszt első közös akciója, melynek keretében a két szervezet száz darab BABA PAKK-ot juttat el az ország különböző területein élő hátrányos helyzetű, kisbabát váró családoknak.

A MOME Innovációs Központ (MOME IK) szervezeti keretei között működő Design Kompetencia Központ Szociális Design Kutatócsoportja 2020. tavaszán indította el MOME SEGÍTŐ PAKKOK című programját. A MOME Segítő Pakkok olyan digitálisan letölthető listák és azokhoz kapcsolódó elkészítési útmutatók, amelyek végeredményeként különböző élethelyzetekhez szükséges eszközöket tartalmazó dobozok állíthatók össze saját használatra vagy ajándékba. A dobozban felsorolt tárgyak egy része viszonylag könnyen beszerezhető, otthon található alapanyagokból összeállítható, könnyen fertőtleníthető, így a segítő dobozokat bárki összeállíthatja a közvetlen környezetében élők vagy hátrányos helyzetű csoportok számára is. A BABA PAKK a Segítő Pakkok kifejezetten az újszülöttekre fókuszáló csomagja. A pakk tartalmának listája és a hozzá kapcsolódó használati útmutató összeállítása szakemberek bevonásával és a Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) szakmai támogatásával készült.

Fehér Bori és Csernák Janka, a MOME Szociális Design kutatóinak célja, hogy a Segítő Pakkok segítségével megmutassa: a design eszköztára nemcsak divatos, új termékek előállítására, hanem a meglévő tárgyak újragondolására, jobb felhasználására is fordítható.

„A termékeket a fenntarthatóság és a hozzáférhetőség szemléletével fejlesztettük. Abban segítünk, hogy mások segíthessenek, és ezért nem feltétlenül kell elmenni a boltba új tárgyakat vásárolni. Kevés erőforrással, saját kézzel mi magunk is előállíthatunk olyan eszközöket, amelyekre a hátrányos helyzetű családoknak szüksége van a baba megérkezésekor”– nyilatkozták.

A 2021 január végén záródó kampány egy hosszabb távú együttműködés megalapozását célozza, melynek keretében a lakosság hangsúlyosabb bevonásával valósul meg a hátrányos helyzetű közösségek segítése.

Forrás: sajtóanyag

továbbiak
„Olyan, mint egy ünnep!” | Gálfi zakuszka
business

„Olyan, mint egy ünnep!” | Gálfi zakuszka

Nyár végi zöldségek, enyhén füstös kápiapaprika és padlizsán magával ragadó, harmonikus összhangja. Az ősz, az otthon és Erdély íze egy befőttesüvegbe zárva: itt van a Gálfi zakuszka Gálfi Kinga konyhájából! Gálfi Kinga Csíkszeredából érkezett Budapestre még 2003-ban. Tanulmányait egészségügyi főiskolán végezte és egy rövid ideig dolgozott is a szakmájában, de
Ilyen is lehet majd a marsi élet | SpaceX
design

Ilyen is lehet majd a marsi élet | SpaceX

Üvegdómokban élhetnek majd a jövőben a Marsot kolonizáló pionírok a bolygó terraformálását megelőzően – legalábbis Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezetője szerint. Az immár a világ harmadik leggazdagabb embereként számon tartott milliárdos vállalkozó arról twittelt a közelmúltban, hogy üvegdómokban tartja elképzelhetőnek az életet azt megelőzően, hogy sikerülne élhetővé formálni
Stílusos kényelem az utcán és otthon | Printa
design

Stílusos kényelem az utcán és otthon | Printa

Kényelemben erősít a koronavírus-járvány miatt felértékelődött otthoni mindennapok jegyében a Printa: COMFORT kollekciójuk darabjai utcai viseletre is alkalmasak, de mi legszívesebben az óriáspárnát ölelnénk puha ruháikba burkolózva a kanapén naphosszat… Anyagában és szabásvonalában is kényelmes, földszínekben pompázó kollekcióval reagál a Printa a 2020-as évre. A csapat már meglevő őszi darabjait