fbpx
Nyomj Entert

Különleges helyszínen nyílik kortárs kollázskiállítás a Balaton-felvidéken

Egy Balaton-felvidéki apró zsákfalu, Sáska egykori, átalakítás előtt álló könyvtárépületében nyílik kiállítás harmincöt kortárs művész és egy különleges magángyűjtemény képeivel és tárgyaival. A Collage ROOOM által szervezett tárlat július 9. és 12. között látogatható.

A Collage ROOOM butikgaléria ötletét egy apró, norvég erdőszélen álló, huszonnégy órában nyitva tartó skandináv kollázsmúzeum adta. A 2016-ban megnyílt, önkéntesek segítségével felújított faházikó az elmúlt években a világ minden tájáról fogadott alkotásokat és több ezer látogatója volt. A Collage ROOOM most a NÉZD MEG JOBBAN címet viselő kiállításnak ad helyet, melyen közel száz kortárs kollázzsal találkozhatunk.


És hogy miért éppen kollázs?

Szeretnénk, ha a műfajt és a technikát minél többen megszeretnék itthon is, ha minél többen lennének olyanok, mint mi, akik egy-egy elvesző, haszontalannak látszó tárgyban vagy képrészletben meglátják az újragondolás, az újraértelmezés, az új kontextusba helyezés lehetőségét” – mondja Baracsi Katalin, az eseményt szervező sáskai Collage ROOOM egyik alapítója, hozzátéve, hogy a skandináv projekthez hasonló, szintén non-stop butikgalériát, a Collage ROOOM-ot 2022-ben tervezik megnyitni. Ráhangolódásként – ha valaki itt szeret bele a műfajba vagy egy-egy alkotásba – már a kiállítás ideje alatt is lehet vásárolni a kiállított művekből.

Richter Sára munkája

„A résztvevők között van zinekészítő huszonéves és a nemzetközi művészeti közegben régóta elismert életművel bíró alkotó is. Lesz, aki majd a falra készít képet, de a nagyközönséget is várjuk az Amatőr Tépegető névre keresztelt szobánkba, ahol kipróbálhatják a kollázskészítést. Ez a sokféleség szépen leképezi azt, amit amúgy a műfajról gondolunk: nagyon demokratikus (nem igényel technikai tudást), hozzáférhető, bátor, máskor meg éppen vállaltan környezetbarát, tekintettel a sokszor már értéktelennek tűnő anyag- és tárgyrészletek újragondolására és felhasználására” – mondta Kovács Andrea Kurszán, a Collage ROOOM társalapítója.

Sz. Eszteró Anett munkája

A tárlaton harmincöt művész és Vörösváry Ákos/Látványtár gyűjteménye vesz részt:

Ausztrics Andrea, Babos Bertalan Zsili, Bp. Szabó György, Csató Csenge, E. Zsemberi-Szígyártó Miklós, Gál Krisztián, Hertelendi Amanda, Horkay István, Horváth Lóczi Judit, Kárpáti Eszter, Klimó Péter, Koleszár Stella, Korolovszky Anna, Milorad Krstić, Márián Gábor, Mózes Katalin, Nádas Alexandra, Susanna Lakner, Pátkai Rozina-Tihányi Áron, Richter Sára, Róbert Vanda, Sinkovics Ede, Somogyi Péter/Szarvas, Sz. Eszteró Anett, Szántó Sári, Szemző Zsófia, Székelyi Kati, Székely Judit, ifj. Szlávics László, Thury Lili, Varga Flóra, Várnay Zsuzsanna, Verebics Katalin, Vimola Dóra, Vörösváry Ákos / Látványtár gyűjtemény.

Ausztrics Andrea munkája

NÉZD MEG JOBBAN kiállítás (2021. július 9-12.) | Collage ROOOM, Rákóczi utca 6, Sáska 8308

Collage ROOOM | Web | Facebook

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük