Kyoto House: A japán örökség és az ukrán design fúziója

Kyoto House: A japán örökség és az ukrán design fúziója

Az ukrán Makhno Stúdió egy régi kiotói házban modern japán-ukrán designt hozott létre – egy tökéletes helyet a meditációhoz és az elmélkedéshez.

A rekonstrukció során megőrizték a ház számos autentikus elemét, például az eredeti tatami szőnyegeket vagy az agyag falfelületeket. Van egy kis teakert, amelyet „roji”-nak hívnak. Japán rituális kövekkel és a MAKHNO műhelyből származó ukrán DIDO művészeti szobrokkal van díszítve. Ezek az entitások megvédik a házat a szomorú gondolatoktól és a hívatlan vendégektől.

A japán házak előszobáját „genkan”-nak hívják, ahol leveszed a cipődet, és addig hagyod megfordítva, amíg el nem mész. A tágas nappaliba vezető úton a japán és ukrán művészet alkotásai, valamint azok tulajdonosa fogad.

Egy tágas, világos szobába lépünk, amelynek közepét egy byobu, egy könnyű japán paraván választja el. A tér többfunkciós: az egyik oldalon van az iroda műalkotásokkal és egy fülke a kalligráfiai eszközöknek; a másik oldalon a nappali, ahol a vendégeket fogadják.

A teaszoba, vagy „chashitsu” korábban hálószobaként szolgált, de ma már egy autentikus teaszoba, wabi-sabi szellemiséggel és a megfelelő attribútumokkal. Az új tatamival és japán „vashi” papírral díszített tashitsu a központjába vezet, ahol a „ro”, a teakészítéshez használt speciális tűz található. A szellem és a lélek ráhangolódásához meditációba kell merülni, a tokonomát szemlélve. A tokonoma a japán otthonok legbecsesebb helye, az arisztokrata házak jele. Ez egy fülke a tashitsu falában, ahol olyan tárgyakat helyeznek el, amelyek eligazítanak a teázás során.

A japán teaszertartás neve „sado”, szó szerint „a tea útja”. A 16. századból ered, és egy erősen rituális meditatív élmény, amely a harmónia, a tisztelet, a tisztaság és a nyugalom elveit tükrözi. Mind a mai napig ez a művelet a japán spirituális élet középpontjában áll.

A japán kerámiák mellett ukrán kerámiákat is láthatunk. Itt van egy egész DIDO család, amelyet a MAKHNO műhelyekben dolgozó fazekasok kézzel készítettek. Minden részletében tökéletesek, nagyszerű társaságot alkotnak a leghíresebb japán mesterek termékeivel. Végül is folytatják az ukrán zoomorfikus kerámia hagyományait, amelyek több mint háromezer évesek, és a világ most fedezi fel.

Photos: MAKHNO Studio

MAKHNO Studio | Web | Instagram

továbbiak
Kantin #8 – Savanyúságok
lifestyle

Kantin #8 – Savanyúságok

Nyáron tobzódunk a roppanós zöldségekben, gyümölcsökben, amiből jó megőrizni az őszi, téli zimankós időszakra is. Ez nem pusztán konyhai időtöltés, hanem fontos feladat is – jól tudták ezt elődeink, akik számára a különböző savanyúságok a hideg időben való vitaminpótlást jelentették. Nézzük meg együtt, mi kerülhet a kantinok pultjából a rántott hús
Egy barátságos otthon a természet ölelésében | Casa De Mi Luna
lifestyle

Egy barátságos otthon a természet ölelésében | Casa De Mi Luna

A Martin Zizka által tervezett épület otthonos menedékként szolgál a nyüzsgő város forgatagával szemben, és modernsége ellenére tökéletesen simul bele a táj látképébe. A cseh Český Kras természetvédelmi területén található Casa De Mi Luna a helyi örökséget és a legfrissebb kortárs építészeti és belsőépítészeti trendeket egyszerre foglalja magába. Ez nem
Prágai Napló | A cseh főváros Iwan Baan fotóművész szemén keresztül
design

Prágai Napló | A cseh főváros Iwan Baan fotóművész szemén keresztül

Egy évvel ezelőtt Iwan Baan fotóművész egy héten keresztül nyakába vette Prága városát, hogy elkészítse fotósorozatát, amely most egy kiállítás keretében járható be. Iwan Baan, holland fotóművész elsősorban építészeti témákról készít fotókat, de a tőle megszokott módon az épületeket nem környezetükben mutatja meg és nem mint elszigetelt élettelen tárgyakat. Előző