fbpx
Nyomj Entert

Az analóg bosszúja: pazar lemezborítók Európából | TOP 5

Az elmúlt évek világjárvánnyal terhelt időszaka mély nyomot hagyott a legtöbb iparág életében, sajnos nem túl pozitív értelemben. Örömteli módon azonban a Discogs beszámolói nagy összefogásról árulkodnak a zenerajongók háza táján: a bakelitkorongok eladásainak számai évről évre rekordokat döntenek, így emelve ezt a zenei formátumot a legnépszerűbbé a 2020-as évben. A válogatásban olyan borítókat mutatunk be, melyek nem csupán az albumon hallgatható tételeknek adnak méltó csomagolást, de akár egy szép keretet is érdemelnének.


Altın Gün – Yol

A “Yol” (Road) című album az Altın Gün-élmény minden vektorát egyesíti, mellyel az amszterdami zenekar az eddigi legmeggyőzőbb és legegyedibb albumát készítette el. Bár az anatóliai és török népzene gazdag és hihetetlenül változatos hagyományaiból merít, a “Yol” nem csupán egy olyan lemez, amely hagyományos hangzásokat gondol újra kortárs közönség számára: az album gyakran egy textúrált, avant-pop hangzást mutat be, ahogy azt a debütáló kislemez és egyben az album második tétele, az “Ordunun Dereleri” is bizonyítja.

megjelenés: 2021. február 26.

Pavel Milyakov & Yana Pavlova – BLUE

A “BLUE” a Buttechno néven is tevékenykedő Pavel Milyakov és egy kijevi énekesnő és művésznő, Yana Pavlova közös munkájának gyümölcse. Hét darabot tartalmaz minimalista gitárloopokból, szaxofonból és dubby basszusgitárból, valamint Yana árnyékos vokáljából összeadódva. A mikrofonzajok, kattogások és egyéb hangzásbeli tökéletlenségek természetes részét képezik ezeknek a számoknak, mivel mindegyiket véletlenszerű és kiszámíthatatlan Pure Data algoritmusok segítségével komponálták, tisztán improvizálva. Az eredmény egy tökéletes soundtrack zűrös nyári napokra és éjszakákra.

megjelenés: 2021. július 26.

Tomek Kuczma – Affordance

Tomek Kuczma neve nem ismeretlen a lengyel kreatív ipar számára. Egyszemélyes brandinggel és vizuális kommunikációval foglalkozó ügynökségében különböző cégeket identifikál újra teljeskörűen. Az “Affordance” album pszichoakusztikus zenei kísérletek sorozata, mely a hangnak a tér érzékelésére gyakorolt hatását vizsgálja a techno és a kortárs zenében gyökerező kompozíciókban. Az egyszerű, de nagyszerű borító mellett a lemez bónusz különlegessége, hogy a bakelitcímkék pörgés közben különböző optikai illúziókká változnak.

megjelenés: 2020. december 11.

Bella Boo – Supervillain

Bella Boo, a Studio Barnhus előadójának története nem az egyik napról a másikra elért sikerről szól. Ha esetleg beágyazódtál a svéd klubkultúra csodálatos és furcsa világába az elmúlt 12 évben, akkor úgy ismerheted őt, mint az egyik legeklektikusabb, leginformáltabb és legszorgalmasabb DJ-t a színtéren. A “Supervillain” a magyar gyökerekkel rendelkező Bella első szóló kiadványa 2019-ből: egy tökéletes EP, melynek tételei mintha a tavasz megtestesítői lennének. Az artwork egy stockholmi vizuális művész, Alexandra Karpilovski munkája.

megjelenés: 2019. április 12.

UMAN – Chaleur Humaine

A “Chaleur Humaine”, egy francia testvér-zenész duó, Danielle és Didier Jean debütáló albuma, mely 1992-es eredeti megjelenése óta először kerül elő újra. Míg a történelem tele van olyan testvérek közötti kreatív kapcsolatokkal, amelyek egyszerűen “nem működtek”, az UMAN története egyedülállóan más, melyet mind a borító, mind a lemezen található tételek kiválóan megtestesítenek.

megjelenés: 2021. szeptember 17.

Altın Gün | Soundcloud

Pavel Milyakov | Soundcloud

Tomek Kuczma | Soundcloud

Bella Boo | Soundcloud

UMAN | Soundcloud

Forrás: Bandcamp

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük