Lengyel építész co-housing terve nyert Moszkvában

Lengyel építész co-housing terve nyert Moszkvában

A frissen diplomázott építész munkájában saját generációja, azaz az X-generáció fiatal felnőtteinek igényeit vette figyelembe, és azokhoz igazítva tervezett egy szupermenő kollektív lakóépületet.

Tinédzserként nem sokan lelkesednek a kollégiumba költözés ötletéért, ám úgy tűnik, a felnőttek körében reneszánszát éli a műfaj – és az ok nem a nosztalgia, hanem sokkal inkább az olyan frappáns és humánus tervek felbukkanása, mint amilyen a Wrocławi Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott Martyna Słowińska koncepciója is.

A fiatal építész a moszkvai Hustle Hub pályázatra készítette el „3-living” címet viselő koncepcióját. A szervező UNFUSE platform Moszkva egy régi, ipari területére, a Lichaczów-üzem helyére írt ki pályázatot, kollektív együttélés címszó alatt. A környék egyébként már virágzásnak indult: egyre divatosabb a helyi fiatalok körében, ám ezzel párhuzamosan a lakásárak is emelkedni kezdtek. A pályázóknak így arra is válaszolniuk kellett, hogyan alakítanának ki költséghatékony, a pályakezdő, 20-35 éves korosztály számára megfizethető élettereket. A további kritériumok között szerepelt az is, hogy az épület ne helyspecifikus legyen, hanem inkább prototípusként szolgáljon, mely a világ bármely más pontján is (apróbb változtatásokkal) egyszerűen kivitelezhető lehet, valamint a tervezőknek egyértelműen el kellett határolódniuk a „hostel-hangulattól” is – valódi otthonokra kellett koncentrálniuk.

A nyertes Martyna Słowińska koncepciójában egy hatszintes épületet tervezett, melyben a nyílt, a fél-privát és a privát terek váltakoznak. A publikus szint műhelyek, irodák berendezésére, valamint vásárok, kiállítások rendezésére adna lehetőséget. A fél-privát terek közé tartoznak a közös teraszok, de adott esetben a konyha is – ezt egy moduláris felépítéssel valósítaná meg a tervező, azaz lehetőséget adna rá, hogy a tulajdonosok eldöntsék, milyen funkciókkal egészítenék ki a lakásukat.

A célközönséget – a már említett 20-35 éves felnőtteket – Słowińska három csoportra bontotta (innen ered a projekt elnevezése is, a 3-living): az elsőbe tartoznak a gyakran lakóhelyet változtató bloggerek, fotósok, művészek, azaz a digitális nomádok, a második csoport tagjai főleg informatikus, tervező és vállalkozó szakemberek, akik otthonról dolgoznak, a harmadik pedig azok igényeire válaszol, akik érzelmileg nem kötődnek a lakhelyükhöz, és kalandvágyból változtatnak gyakran környezetet.

Az orosz, észt és osztrák építészekből álló zsűri nem csak az elméleti, a gyakorlati kidolgozás olyan elemiért is méltatta Słowińska munkáját, mint a könnyen kivitelezhető moduláris szerkezet, valamint az ökotudatos megoldások, azaz a hibrid szellőztető rendszert, az esővíz-tartályt vagy a napelemek.

Forrás: whitemad

továbbiak
„Kézműves sör mínusz kézműves” | A Hübris új arculata - studio NUR
branding

„Kézműves sör mínusz kézműves” | A Hübris új arculata - studio NUR

A Hübris [https://hubris.hu/] márka mellett elég nehéz szó nélkül elmenni. Volt egy ’Dr. Béla’ és egy ’Jézus ereje’ elnevezésű sörük még a legelején, most pedig azok is megjegyzik majd a Hübris márkanevet, akik címke alapján választanak italt a közértben. Tettestársuk az új arculat létrehozásában a studio NUR [https:
HYPE | Heti programajánló
design

HYPE | Heti programajánló

Összegyűjtöttük nektek a következő napok eseményeit! Elöljáróban csak annyit, hogy a hét közepétől sűrűsödnek be a programok, mi pedig igyekeztünk mindannyiótok kedvében járni: filmes programok, külföldi designerek előadásai a MOME-n, kiállításmegnyitók, workshopok és támogatóbuli. Mutatjuk a heti felhozatalt! Mozgóképes egyetemi szakok kisfilmjei A Trafó jól megszokott, és mindig széles közönség
Celebration of Love: Nora Sarman 2020
divat

Celebration of Love: Nora Sarman 2020

Sármán Nóra tavasz-nyári kollekciójának ruhái azokhoz a pillanatokhoz készültek, amelyekre örökre emlékezni fogunk. Életünk sorsdöntő lépéseit kísérik, az ünnepet emelkedettebbé teszik, a rituálénak szólnak. A „Celebration of Love” kollekcióhoz készült kampányról Szabó Zsófi designer, grafikussal beszélgettünk. A „Celebration of Love” kollekciót röviden már bemutattuk a Fashion Weeket követően [https://hypeandhyper.