fbpx
Nyomj Entert

Klippremier a mïus háza táján

Október végén jelent meg a magyar mïus közös, “How To” című lemeze a lengyel Raf Skowronskival. Az album “Words” című dalához Barkóczi Noémi, a hazai lofi színtér jól ismert dalszerző-énekese készített animációs videóklipet


Barkóczi Noémi eleget tett a felkérésnek, és a klipben abszurd módon idézte meg a gyerekkorunkból oly jól ismert kiadvány, a régi Ablak-Zsiráf hangulatát. A játékos szókapcsolatok lefordíthatatlan szavakként jelennek meg a vizuálban. Mellőzve az erőltetett történetmesélést, egy a dalhoz (és az egész albumhoz) illő laza, asszociatív képi tartalom született. A szavak képi puzzleként jelennek meg oly módon, hogy mind a képi elemek, mind a szöveg egyszerre befogadható. 

A magyar-lengyel koprodukcióként készült lemez dalaiban Raf Skowronski hangja csendül fel. A régóta tervezett együttműködés a Felczak Alapítvány Felczak Lemezek programjának keretében valósulhatott meg. Álmos Gergő és Raf Skowronski mellett megszokott csapat zenél: billentyűn Várnai Szilvia, dobokon Gulyás Kristóf, basszusgitáron Mezey Tamás.

Az új lemez lengyel rádiókban való rendkívül pozitív fogadtatása miatt a formáció jövőbeli tervei közt egy lengyelországi turné is szerepel. Nem kell sokat várnunk, és az album Panorama című számához egy Robot Koch (DE) remix is érkezik, valamint a Théque Records új alkotójától, vaghytól egy modern-klasszikus zongora feldolgozásra is számíthatunk a közeljövőben. Nem utolsósorban pedig decemberben dobja piacra a Théque Records a lemez egyedi, eco tokos limitált kiadását. 

Az új anyag egyben szabadabb és kompaktabb, ugyanakkor könnyedebb is, mint a korábbi Eigengrau és Études de Battements. Itt már nincsenek elvárások, kevesebb a megfejtés, a How To nem akar semmilyen lenni, csak az, ami valójában. A lemez komponálásakor Álmosék mindössze négy-öt analóg szintetizátort használtak. Szinte minden hallható hang ezekből származik, aminek köszönhetően egységes zenei hangzás született. „Célunk volt, hogy felszabadultabb vizekre evezzünk, de mégis egy egységes anyag álljon össze” – összegezte a fenti gondolatokat Álmos Gergő, a mïus frontembere.

mïus | Facebook | Instagram | Youtube | Soundcloud
Théque Records | Web | Facebook | Instagram | Soundcloud

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük