fbpx
Nyomj Entert

Lengyel tengerparti retró plakáton | Ewelina Gąska

Nyakunkon a nyár és végre egyre több az utazási lehetőség! Ewelina Gąska varsói grafikus plakátkollekciójában a balti tengerpart egyedülálló esszenciáját vizualizálta. Egyszerre kortárs és retró: szörfösök, sirályok, főtt kukorica és habos gofri minden mennyiségben!

Ewelina saját, kilencvenes évekbeli gyerekkori emlékeiből merített, amikor megörökítette a Hel félsziget jellegzetes, abszurditásokkal és helyenként giccses elemekkel tarkított strandjeleneteit. Amikor először jártam a Hel-félszigeten, első látásra szerelembe estem, ezért úgy döntöttem, hogy a helyhez fűződő érzelmeim grafikus módon fogom kifejezni, így született meg a sorozat” – mesélte Ewelina.

„Egyszerűen csodálatosnak tartom a Balti-tenger partját, egyedülálló atmoszférája miatt évről évre visszatérek hozzá. Az általam ábrázolt jelenetek mindazok számára ismerősek lesznek, akik valamelyik nyáron északra merészkedtek: az egyik képen több száz színes szélfogó lepi el strand minden négyzetcentiméterét; a másikon sirályok szegélyezik a móló kapaszkodóit, míg egy harmadikon szuvenírek és flip-flop papucsok jelennek meg. Személyes kedvencem a 666-os busz képe, ahogyan Hel felé tart” – mondta el az alkotó. A szélfogók például jellegzetes kiegészítői a Balti-tenger partjának, a lengyel családok ugyanis tipikusan így kerítik el a helyüket a strandon. Ezek egyrészt megvédik őket a víz felől érkező hideg fuvallatoktól, másrészt egy kis privát teret biztosítanak számukra a tömegben. 

A poszterkollekció a méltán híres Lengyel Plakát Iskola hagyományaihoz nyúl vissza. Élénk színek, festői gesztusok, humor és személyesség jellemzi őket, csakúgy, mint 20. századi nagyjait. „A Lengyel Plakát Iskola izgalmas története során rengeteg olyan nagyszerű művészünk volt, akinek a munkái időtlennek bizonyultak” – mondta Ewelina.

Ewelina Gąska | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük