fbpx
Nyomj Entert

A legszebb kapuk és bejáratok Kelet-Európában | TOP 5

Sok izgalmas történet kezdődik így: a bejárat előtt, a varázslatos kaput tanulmányozva. Mit rejtenek ezek a díszes ajtók? Építészeti remekek, egyéni ötletek megvalósításai. Épületek legendái kezdődnek, majd bontakoznak ki itt. Most mi is mesélünk öt gyönyörű kapun keresztül, templomokról és lakóházakról, Kelet-Európából válogatva. 

Szent Erzsébet-templom | Szlovákia

A templom falainak különleges és figyelemfelkeltő színéből adódóan gyakran Kék templomnak hívott Szent Erzsébet Templom Lechner Ödön egyik legkiemelkedőbb alkotása és a magyar szecesszió egyik gyönyörű példája. A templomot Zsolnay mozaikok díszítik, a főkapu felett pedig Szent Erzsébet mozaikképe ragyog.


Hodek apartmanház | Csehország

Prága talán legszebb kubista épülete a Hodek apartmanház, mely 1913-14-ben épült Josef Chochol cseh építész tervei alapján. A mozgalmasnak ható épület és annak felülete napfény hatására még karakteresebbé válik, bejáratai pedig szintén nem okoznak csalódást, főleg, ha a kor többi bérházához hasonlítjuk azokat.


Kozma utcai izraelita temető, Schmidl-sírbolt | Magyarország

A Schmidl-síremlék Lajta Béla és Lechner Ödön közös munkája, mely a Schmidl család számára épült 1903-ban. A homlokzatokat kék, növényi ornamentikát hordozó kerámia burkolja be és szintén növényi mozaik díszíti, bejárati ajtaját pedig vas teszi ki.

Képek: Kitervezte.hu

Szent Miklós ortodox kolostor | Szerbia

A kolostor Grabovacban, egy szerb faluban található. Nem messze a kolostortól egy kápolna és egy forrás is van, utóbbi vize a hagyományok szerint gyógyító hatású. Listánkon vibráló színkombinációja, mintázata és természetesen gyönyörű bejárata miatt érdemelt helyet az épület.


Gellérthegyi műteremház | Magyarország

A Gellérthegyen álló késő szecessziós és kissé eklektikus műteremház terveit Kosztolányi-Kann Gyula festő-építész készítette. A házat festők, szobrászok és egyéb művészek keltették igazán életre: alkottak benne és lakták is egyaránt. A romló állapotú épület felújítása 2002-ben történt meg, így a ház ma jó állapotban őrzi művészeinek történeteit. 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük