A legszebb kapuk és bejáratok Kelet-Európában | TOP 5

A legszebb kapuk és bejáratok Kelet-Európában | TOP 5

Sok izgalmas történet kezdődik így: a bejárat előtt, a varázslatos kaput tanulmányozva. Mit rejtenek ezek a díszes ajtók? Építészeti remekek, egyéni ötletek megvalósításai. Épületek legendái kezdődnek, majd bontakoznak ki itt. Most mi is mesélünk öt gyönyörű kapun keresztül, templomokról és lakóházakról, Kelet-Európából válogatva.

Szent Erzsébet-templom | Szlovákia

A templom falainak különleges és figyelemfelkeltő színéből adódóan gyakran Kék templomnak hívott Szent Erzsébet Templom Lechner Ödön egyik legkiemelkedőbb alkotása és a magyar szecesszió egyik gyönyörű példája. A templomot Zsolnay mozaikok díszítik, a főkapu felett pedig Szent Erzsébet mozaikképe ragyog.


Hodek apartmanház | Csehország

Prága talán legszebb kubista épülete a Hodek apartmanház, mely 1913-14-ben épült Josef Chochol cseh építész tervei alapján. A mozgalmasnak ható épület és annak felülete napfény hatására még karakteresebbé válik, bejáratai pedig szintén nem okoznak csalódást, főleg, ha a kor többi bérházához hasonlítjuk azokat.


Kozma utcai izraelita temető, Schmidl-sírbolt | Magyarország

A Schmidl-síremlék Lajta Béla és Lechner Ödön közös munkája, mely a Schmidl család számára épült 1903-ban. A homlokzatokat kék, növényi ornamentikát hordozó kerámia burkolja be és szintén növényi mozaik díszíti, bejárati ajtaját pedig vas teszi ki.

Képek: Kitervezte.hu

Szent Miklós ortodox kolostor | Szerbia

A kolostor Grabovacban, egy szerb faluban található. Nem messze a kolostortól egy kápolna és egy forrás is van, utóbbi vize a hagyományok szerint gyógyító hatású. Listánkon vibráló színkombinációja, mintázata és természetesen gyönyörű bejárata miatt érdemelt helyet az épület.


Gellérthegyi műteremház | Magyarország

A Gellérthegyen álló késő szecessziós és kissé eklektikus műteremház terveit Kosztolányi-Kann Gyula festő-építész készítette. A házat festők, szobrászok és egyéb művészek keltették igazán életre: alkottak benne és lakták is egyaránt. A romló állapotú épület felújítása 2002-ben történt meg, így a ház ma jó állapotban őrzi művészeinek történeteit.

Képek: Kitervezte.hu
továbbiak
Z generációs olasz elegancia | Orazio’s
divat

Z generációs olasz elegancia | Orazio’s

Az olasz-magyar gyökerekkel rendelkező Orazio Scelsa saját korosztályának is bebizonyítja, hogyan lehet egy öltözék egyszerre elegáns és kényelmes, eközben nagyon mai is. A szemtelenül fiatal, mindössze huszonegy éves Orazio  – aki olasz nagypapája után kapta a nevét – 2020-ban indította el saját divatmárkáját. Orazio jelenleg Milánóban nemzetközi kapcsolatok szakirányon folytatja tanulmányait, de
Jógastúdió klisék nélkül | RO_aR architects
design

Jógastúdió klisék nélkül | RO_aR architects

A Brünnben található posztindusztriális épület a RO_aR architects gondos újratervezése során Yoga Garden és Art Gallery Brno néven kelt új életre. Az átalakított struktúrákkal és felújított anyagokkal őszinte és sallangmentes építészeti stílusra törekedtek, amelyben az építészeti hagyaték absztrakcióval keveredik. „Európai kontextusban a jóga csakúgy, mint az építészet, túl gyakran
HIGHLIGHTS | Felnőttekről gyerekeknek
branding

HIGHLIGHTS | Felnőttekről gyerekeknek

Sokszor hallhatjuk, hogy modern társadalmunk túlzottan gyerekcentrikus, kiszolgálja a gyermekeket és őket állítja a középpontban. Az tény, hogy a történelem során sosem volt ennyire társadalmilag érzékenyítő téma a gyerekvállalás és gyermekek körülményeinek javítása, mint napjainkban, de ez az igény  teljesen természetes , és akárhogy is, jobb, mint annak ellenkezője. Aktuális projektválogatásunkban